10 stvari koje treba znati o nuhalnoj pupčanoj vrpci

10 stvari koje treba znati o nuhalnoj pupčanoj vrpci

Sadržaj

Šta treba znati o nuhalnoj pupčanoj vrpci?  Majka diše i hrani svoju bebu preko pupčanika koji prenosi kiseonik ali i sve hranljive sastojke koji su neophodni za bebin razvoj.

Nuhalna pupčana vrpca – pupčana vrpca omotana oko vrata fetusa

Fiziološki i genetski  kod ljudske vrste pupčanik pripada bebi. 

 1. Izraz “nuhalna pupčana vrpca” odnosi se na stanje u kome je pupčana vrpca omotana oko vrata fetusa. Latinski naziv je Funiculus Feti Coli Circumflectens ( FFCC ) Za dijagnozu je potrebno videti samo 75 posto vrata da ima vrpcu oko njega, jer  ultrazvučno snimanje intrautero u 360 stepeni možda nije moguće.
 1. Postoje tri načina klasifikacije nuhalne pupčane vrpce: koliko puta se pupčanik umota oko fetalnog vrata: jednostruki, dvostruki, itd; da li je zamotano lagano ili čvrsto,  nuhalna pupčana vrpca može biti tipa A ili tipa B:
 • A je „otključana“ – umbilikalni kraj ide ispod kraja posteljice, a pokret ploda lako ga može otkačiti.
 • B je „zaključana“- kraj posteljice se nalazi ispod pupčane vrpce, što potencijalno dovodi do druge vrste komplikacije pupčane vrpce poznate kao “pravi čvor”. To se verovatno neće rešiti kretanjem ploda.
 • 3. Nuhalna pupčana vrpca je uobičajena. Procena incidencije se kreće od 15 do 34 Naravno, većina ovih beba rođena je zdrava, pa bi      moglo biti primamljivo odbaciti nuhalnu pupčanu vrpcu kao razlog za zabrinutost. Međutim, kod mnogih beba nuhalna pupčana vrpca se sama razreši pre porođaja ili lekari mogu lako da manevrom udalje od vrata (tj. da nije zategnuta). Dojenčad sa nuhalnom pupčanom vrpcom koje su čvrsto namotani, omotani više puta oko vrata ili „zaključani“, izložena su većem riziku.

10 stvari koje treba znati o nuhalnoj pupčanoj vrpci

 1. Nuhalne pupčane vrpce mogu prouzrokovati nedostatak / asfiksiju kiseonika.
 2. Jedan od načina da se to dogodi je da pupčana vrpca u osnovi davi plod, uzrokujući ograničenje protoka krvi karotidne arterije i / ili vensko zagušenje. Drugi je da se pupčana vrpca sama komprimira (prema sebi ili vratu ploda), sprečavajući protok krvi kiseonikom kroz žile pupčane vrpce.
 3. Nuhalna pupčana vrpca verovatnije   će se pojaviti ako je pupčana vrpca dugačka ili je plod posebno aktivan. Velike su verovatnoće da će se dugačke pupčane vrpce zaplesti oko ploda, što može rezultirati nuhalnom pupčanom vrpcom. Isto tako, naročito aktivni fetusi imaju veću verovatnoću da će završiti sa pupčanom vrpcom oko vrata, ali nedostatak ili smanjenje aktivnosti fetusa je znak fetalne patnje. Iako neaktivnost fetusa neće uzrokovati formiranje nuhalne pupčane vrpce, obrnuta uzročnost je definitivno moguća: ukoliko nuhalni pupčanik  prekine dotok kiseonika, beba može postati
 4. Da biste videli nuhalnu pupčanu vrpcu, za lekare je važno da naprave ultrazvučne snimke iz više uglova. U suprotnom, nuhalna pupčana vrpca može se pogrešno dijagnostifikovati kao nabor na koži fetusa, džepovi amnionske tečnosti, zadnja cistična masa vrata ili čak i pupčana vrpca koja se nalazi blizu vrata fetusa, ali ga ne obmotava. Kolor doplerski snimci su takođe precizniji u otkrivanju nuhalnih pupčanika nego ultrazvuci sive skale.
 5. To što postoji nuhalna pupčana vrpca u ranoj trudnoći ne znači da će je i dalje biti u nastavku trudnoće. Nuhalne pupčane vrpce mogu da se formiraju, otkažu, formiraju ponovo itd. Ako je nuhalna pupčana vrpca „zaključana“, neće se poništiti.
 6. U neposrednoj blizini porođaja, odgovarajuće postupanje sa nuhalnom pupčanom vrpcom zavisi od zategnutosti i stanja fetusa. Ako je nuhalna pupčana vrpca labava i fetus ne pokazuje znakove patnje (nenormalan broj otkucaja srca bebe, nedostatak kretanja, itd.)  medicinsko osoblje će moći da prebaci pupčanik  preko glave tokom porođaja. Takođe je moguće pomerati pupčanik preko ramena i bebu poroditi  kroz petlju pupčanika. Ako je glava već porođena i pupčanik je previše zategnut da bi mogao kliznuti preko glave ili ramena, lekari mogu pokušati „porođaj prevrtanjem preko glave“.  Guraju bebinu glavu prema majčinom bedru (za razliku od povlačenja bebe ravno dole). To omogućava ramenima i ostatku tela da se rađaju prevrtanjem, a vrat drži u blizini porođajnog kanala tako da se nuhalna vrpca ne rasteže i dodatno zategne. Tada mogu odmotati nuhalnu pupčanu  Ako ovaj manevar nije uspešan, možda će morati da se stegne i preseče pupčanik ranije nego što se obično preporučuje. Ovo može dovesti plod na rizik od anemije i drugih problema. U slučajevima kada se pre porođaja dijagnostikuje zategnuta  nuhalna  pupčana vrpca, naročito ako postoje prateći znakovi patnje  ploda, lekari  bi trebalo da nalože hitni carski rez.

10 stvari koje treba znati o nuhalnoj pupčanoj vrpci

10. Nepravilno postupanje nuhalnom pupčanom vrpcom može naneti ozbiljnu štetu bebi. Nuhalna pupčana vrpca  može da poremeti protok krvi kiseonikom do deteta, što potencijalno može dovesti do asfiksije pri rođenju i hipoksično-ishemijske encefalopatije (HIE).

10 stvari koje treba znati o nuhalnoj pupčanoj vrpci

Terapeutska hipotermija – terapija hlađenjem

Odmah nakon što beba doživi hipoksično-ishemijsku povredu zbog zategnute nuhalne vrpce, još uvek je moguće minimizirati oštećenje mozga.Tretman poznat kao terapeutska hipotermija, koji se takođe ponekad naziva i „terapija hlađenjem“, može omogućiti mozgu odojčadi da se oporavi nakon povrede usled nedostaka kiseonika. Tokom terapijske hipotermije, telesna temperatura bebe se hladi na nekoliko stepeni ispod normalne tokom 72 sata. Većina smernica nalaže da se ovaj tretman mora sprovesti u roku od šest sati od porođaja . Istraživanja pokazuju da terapijska hipotermija zaustavlјa gotovo svaki štetni proces koji se počne odvijati kada mozak dožive hipoksično-ishemijsku poredu. To može sprečiti bebi sa HIE da razvije cerebralnu paralizu, ili može da smanji težinu cerebralne paralize. Iako terapija hipotermijom nije potpuno izlečenje, pokazalo se da značajno smanjuje stepen oštećenja mozga koja novorođenčad trpi nakon povreda u porođaju. Medicinski stručnjaci   znaju da je nakon  insulta  usled nedostatka  kiseonika, brza administracija terapije hipotermijom je od suštinskog značaja.

Gore predstavljene informacije su samo opšteobrazovni resurs. Nije predviđeno da budu (i to ne treba tumačiti kao) lekarski savet. Ako ste trudni i imate pitanja o postupanju sa nuhalnom pupčanom vrpcom, obratite se vašem ginekologu.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...