Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći

Bol u leđima u trudnoći

Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.

Bol u leđima u trudnoći

Međutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u leđima u trudnoći.

Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima je često problem trudnica.

1. Vežbajte dobro držanje

Kako Vaša beba raste, Vaš centar gravitacije se pomera napred. Da biste izbegli pad napred, možete to nadoknaditi naginjanjem unazad. To može da napreže mišiće u donjem delu leđa i doprinese bolovima u leđima tokom trudnoće. Imajte na umu ove principe dobrog držanja.

  • Ustani uspravno i visoko.
  • Držite grudi visoko.
  • Držite ramena unazad i opuštena.
  • Ne blokiraj kolena.

Kada stojite, koristite udoban širok stav za najbolјu podršku. Ako morate da stojite duže vreme, odmarajte jednu nogu na niskoj stolic. I, odvojite vreme za česte pauze.

Dobro držanje takođe znači pažlјivo sedenje. Izaberite stolicu koja podržava Vaša leđa ili postavite mali jastuk iza donjeg dela leđa.

Pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći  PROČITAJTE OVDE

Bolovi u vratu i ramenom pojasu u trudnoći PROČITAJTE OVDE

Bol u leđima u trudnoći
Izbor obuće je važan za statiku – nisu poželjne ni potpuno ravne ni cipele sa visokom potpeticom.

2. Nabavite pravu opremu

Nosite cipele sa niskom potpeticom – ne ravne – sa dobrom podrškom za luk. Izbegavajte visoke potpetice. One mogu dodatno pomeriti Vašu ravnotežu napred i uzrokovati pad.

Izbor obuće u trudnoći PROČITAJTE OVDE

Takođe biste mogli da razmislite o nošenju pojasa za podršku trudnoći. Istraživanja o efikasnosti pojaseva za podršku trudnicama ograničena. Ipak, neke žene smatraju da je dodatna podrška od pomoći. Može pomoći i kinesio taping (kineziotejping) tehnika lepljenja kinesio trake.

3. Podižite stvari sa poda ispravno

Kada podižete mali predmet, čučnite i podignite ga nogama. Nemojte se savijati u struku ili podići leđima. Takođe je važno znati svoje granice. Zatražite pomoć ako Vam je potrebna.

Bol u leđima u trudnoći
Maser sertifikovan za rad sa trudnicama može olakšati probleme.

4. Spavajte na boku

Spavajte na boku, a ne na leđima. Držite jedno ili oba kolena savijena. Razmislite o korišćenju jastuka za trudnoću. Ili podršku između savijenih kolena, ispod stomaka i iza leđa.

5.Probajte toplotu, hladnoću ili masažu

Dok su dokazi koji potvrđuju njihovu efikasnost ograničeni, masaža ili nanošenje grejnog jastučića ili leda na Vaša leđa mogu pomoći.

Bol u leđima u trudnoći
Izaberite onu fizičku aktivnost koju vam preporuči vaš ginekolog.

6. Uklјučite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu 

Redovna fizička aktivnost može da održi leđa jakima i može da ublaži bol u leđima tokom trudnoće.  Pokušajte sa nežnim aktivnostima kao što su hodanje ili vežbe u vodi. Fizioterapeut Vam takođe može pokazati istezanje i vežbe koje mogu pomoći. Takođe možete istegnuti donji deo leđa. Oslonite se na ruke i kolena sa glavom u liniji sa leđima. Uvucite stomak, lagano zaokružite leđa. Zadržite nekoliko sekundi, a zatim opustite stomak i leđa. Pri tme držeći leđa što je moguće ravnija. Postepeno radite do 10 ponavlјanja. Pitajte svog lekara i o drugim vežbama istezanja.

Koje su vežbe najbolje za trudnice PROČITAJTE OVDE

Bolovi u kičmi u trudnoći i 5 lakih vežbi koje će pomoći PROČITAJTE OVDE

7. Razmotrite komplementarne terapije

Neka istraživanja sugerišu da akupunktura može ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Kiropraktički tretman može pružiti udobnost i nekim ženama. Međutim, potrebna su dalјa istraživanja. Ako razmišlјate o komplementarnoj terapiji, razgovarajte o tome sa svojim lekarom. Kiropraktičar ili akupunkturista će u skladu sa vašim stanjem i trudnoćom znati da pomognu.

Bol u leđima u trudnoći
Razmotrite i komplementarne terapije.

Bol u leđima u trudnoći – Kada da se obavezno javiti lekaru?

  • Ako imate jak bol u leđima tokom trudnoće ili bol u leđima koji traje duže od dve nedelјe. U tom slučaju, razgovarajte sa svojim lekarom da vam preporuči lekove  ili druge tretmane. Šta bi on savetovao obzirom da on najbolje zna vase zdravstveno stanje.
  • Imajte na umu da bol u leđima tokom trudnoće može biti znak prevremenog porođaja ili infekcije urinarnog trakta.
  • Ako tokom trudnoće imate bol u leđima koji je praćen vaginalnim krvarenjem. Zatim temperaturom, ili pečenjem tokom mokrenja, odmah se obratite svom lekaru!
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
festival kreativnih mama
Festival kreativnih mama nudi 4 različita sadržaja
U susret Uskrsu u danima pred praznike, portal Trudnoća i zdravlje uz partnerstvo Blic Žene, organizuje festival kreativnih mama. Festival se održava 02. Aprila (nedelja), od 10 do 18 časova. U poznatom prostoru  Dorćol Platza, ulaz je slobodan i roditelji kao i budući roditelji, su dobrodošli. Povedite mališane jer smo…