Med u ishrani trudnice je svakako dobrodošao. Med je veoma značajna hrana za buduće mame, ali nemojte preterivati jer se javlja kao potencijalno alergena namirnica.
Kada se upotreba meda preporučuje posebno?
- prehlada u trudnoći,
- mučnina i povraćanja u ranoj trudnoći,
- nadopunjavanja ishrane u trudnoći (ako vam odgovara),
- lošeg raspoloženja i posleporođajne depresije.
Med u ishrani trudnice je blagotvoran – zašto?
Med sadrži gvožđe koje pomaže kod anemije i opšteg stanja organizma. Mineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje. Posebno je značajan visok procenat flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija. Stalno korišćenje meda doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija, povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog mićiča i krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci.
Med je sladak,viskozan proizvod koji medonosne pčele skupljaju i proizvode iz nektara cvetova biljaka, dodajući mu sopstvene specifične materije. Med se u osnovi sastoji od različitih vrsta šećera, prostih i složenih, i oko 140 korisnih materija.
Od čega zavisi kvalitet i sastav meda?
Kvalitet i sastav meda zavise od geografskog područja i podneblja, kao i bogatstva biljnog sveta u blizini košnice, ali bez obzira gde je nastao med je zdrava namirnica. Mineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje ljudi. Posebno je značajan visok procenat flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija.
Obratite pažnju je da li je med cedjen na hladno, odnosno vrcan, a ne topljen tj. podvrgavan visokoj temperaturi . Za neke naučnike, granica je već na 50 0C. Naime, mnoga lekovita i hranljiva svojstva meda koji nije vrcan, gube se na odredjenim temperaturama. Ovu informaciju treba da nađete na etiketi proizvoda.
Kako se čuva med?
Med treba pakovati i čuvati u posudama od stakla, keramike, drveta, dakle prirodnim materijalima, ali se na policama i rafovima u prodavnicama može nabaviti i med pakovan u ambalažu od drugih materijala. Važno je da ovi sudovi moraju biti testirani, vodootporni i hermetički zatvoreni. Med se čuva na hladnom, suvom, tamnom i bezmirisnom mestu.
Med ne treba čuvati u frižideru posle otvaranja posude a pravilno je uzimati ga kašičicom od drveta, stakla ili prehrambene plastike.