Med u Ishrani Trudnice

Med u ishrani trudnice

Med u ishrani trudnice je svakako dobrodošao. Med je veoma značajna hrana za buduće mame, ali nemojte preterivati jer se javlja kao potencijalno alergena namirnica.

Kada se upotreba meda preporučuje posebno? 

 

med u ishrani trudnice

Med u ishrani trudnice je blagotvoran – zašto?

Med sadrži gvožđe koje pomaže kod anemije i opšteg stanja organizmaMineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje. Posebno je značajan visok procenat  flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materijaStalno korišćenje meda doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija,  povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog  mićiča i krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci.

Med je sladak,viskozan proizvod koji medonosne pčele skupljaju i proizvode iz nektara cvetova biljaka, dodajući mu sopstvene specifične materije. Med se u osnovi sastoji od različitih vrsta šećera, prostih i složenih, i oko 140 korisnih materija.

Od čega zavisi kvalitet i sastav meda?

Kvalitet i sastav meda zavise od geografskog područja i podneblja, kao i bogatstva biljnog sveta u blizini košnice, ali bez obzira gde je nastao med je zdrava namirnica. Mineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje ljudi. Posebno je značajan visok procenat  flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija.

Obratite pažnju je da li je  med  cedjen na hladno, odnosno vrcan, a ne topljen tj. podvrgavan visokoj temperaturi . Za neke naučnike, granica je već na 50 0C. Naime, mnoga lekovita i hranljiva svojstva meda koji nije vrcan, gube se na odredjenim temperaturama. Ovu informaciju treba da nađete na etiketi proizvoda.

Kako se čuva med?

Med treba  pakovati i čuvati u posudama od stakla, keramike, drveta, dakle prirodnim materijalima, ali se na policama i rafovima u prodavnicama može nabaviti i med pakovan u ambalažu od drugih materijala. Važno je da ovi sudovi moraju biti testirani, vodootporni i hermetički zatvoreni. Med se čuva na hladnom, suvom, tamnom i bezmirisnom mestu.

Med ne treba čuvati u frižideru posle otvaranja posude a pravilno je uzimati ga kašičicom od drveta, stakla ili prehrambene plastike.

Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…
Trešnje, slatko i zdravo voće
Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta
Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja.Trešnje, slatko i zdravo voćeTrešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je…