Med u Ishrani Trudnice

0

Med je veoma značajna hrana za buduće mame, ali nemojte preterivati jer se javlja kao potencijalno alergena namirnica. 

Kada se upotreba meda preporučuje posebno? 

Zašto je med blagotvoran za zdravlje trudnice?

Takođe, med sadrži gvožđe koje pomaže kod anemije i opšteg stanja organizmaMineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje. Posebno je značajan visok procenat  flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materijaStalno korišćenje meda doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija,  povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog  mićiča i krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci. 

Med je sladak, viskozan proizvod koji medonosne pčele skupljaju i proizvode iz nektara cvetova biljaka, dodajući mu sopstvene specifične materije. Med se u osnovi sastoji od različitih vrsta šećera, prostih i složenih, i oko 140 korisnih materija.

Od čega zavisi kvalitet i sastav meda?

Kvalitet i sastav meda zavise od geografskog područja i podneblja, kao i bogatstva biljnog sveta u blizini košnice, ali bez obzira gde je nastao med je zdrava namirnica. Mineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje ljudi. Posebno je značajan visok procenat  flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija.

Obratite pažnju je da li je  med  cedjen na hladno, odnosno vrcan, a ne topljen tj. podvrgavan visokoj temperaturi . Za neke naučnike, granica je već na 50 0C. Naime, mnoga lekovita i hranljiva svojstva meda koji nije vrcan, gube se na odredjenim temperaturama. Ovu informaciju treba da nađete na etiketi proizvoda.

Kako se čuva med?

Med treba  pakovati i čuvati u posudama od stakla, keramike, drveta, dakle prirodnim materijalima, ali se na policama i rafovima u prodavnicama može nabaviti i med pakovan u ambalažu od drugih materijala. Važno je da ovi sudovi moraju biti testirani, vodootporni i hermetički zatvoreni. Med se čuva na hladnom, suvom, tamnom i bezmirisnom mestu.

Med ne treba čuvati u frižideru posle otvaranja posude a pravilno je uzimati ga kašičicom od drveta, stakla ili prehrambene plastike.

Share.

About Author

Comments are closed.