Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći a koje ne preporučuje ginekolog

Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći

Sadržaj

Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći a koje ne, je jedno od čestih pitanja trudnica. Većina vežbi je bezbedna tokom normalne trudnoće. Ali je važno i da znate, kada odmah prekinuti sa vežbanjem.

KO SME DA VEŽBA U TRUDNOĆI

Ako ste već imali rutinu vežbanja kada ste zatrudnjeli, nastavite je i modifikujte je po potrebi. Ako već niste bili fizički aktivni, nema boljeg vremena nego sada da počnete. Počnite sad, za dobrobit Vašeg zdravlja i bebe. Naravno, uvek uz konsultaciju sa ginekologom koji prati Vašu trudnoću.

Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći

Fizička aktivnost i vežbanje u trudnoći su vrsta leka

Iznova i iznova, istraživanja su pokazala da je vežbanje bezbedno i korisno za žene, u svim fazama trudnoće. Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) ga preporučuje. Navodi da vežba ne povećava rizik od niske porođajne težine, prevremenog porođaja ili pobačaja. I to, kod žena sa normalnom trudnoćom.  ACOG je naveo višestruke koristi od režima vežbanja tokom trudnoće. Uključujući pomoć u kontroli težine, smanjenje rizika od gestacionog dijabetesa kod gojaznih žena. I ne zanemarljivo, poboljšanje Vašeg psihološkog blagostanja.

KOJA FIZIČKA AKTIVNOST MOŽE IMATI POZITIVAN EFEKAT NA ZDRAVLJE

U stvari, trudnice koje imaju minimalno preporučenih 30 minuta dnevno vežbanja obično imaju lakše trudnoće. Imaju lakše trudove i porođaje nego žene koje vode sedentarni način života.

Materica je mišićni organ, a vreća sa amnionskom tečnošću (kesa zaštitne tečnosti) drži bebu dobro zaštićenom. Većina vežbi je bezbedna tokom normalne trudnoće. Ali, sve dok preduzimate određene mere predostrožnosti. Međutim, da biste zaštitili svoje zdravlje i eliminisali nepotrebne rizike po bebu u razvoju, određene aktivnosti se ne savetuju.

Vežbanje tokom trudnoće takođe Vam može pomoći da se brže vratite nakon porođaja. Kako u oporavku, tako i da se vratite na težinu pre trudnoće. Nastavljajući svoju novu rutinu nakon porođaja, takođe ćete dati zdrav primer svom detetu.

Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći

Koje aktivnost su bezbedne u trudnoći a koje ne

Ako nemate rutinu vežbanja kada zatrudnite, trebalo bi da je započnete. Razgovarajte sa svojim lekarom o Vašim opcijama.

U decembru 2015. godine, Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) izjavio je da žene koje su već imale rutinu vežbanja kada su zatrudnele treba da nastave sa 30 minuta umerenog vežbanja pet dana u nedelji. Organizacija je takođe promenila kurs u odnosu na prethodne preporuke, navodeći da žene koje nisu  vežbale  pre trudnoće treba da počnu.

Nekada smo bili zabrinuti da bi vežbanje tokom trudnoće ograničilo dotok krvi u matericu. Malo je ličilo na staru preporuku da ne plivate sat vremena nakon što ste jeli. Mislili smo da Vaše telo ne može da reguliše protok krvi u stomak i glavne mišićne grupe u isto vreme. Postojala je zabrinutost da bi vežbanje moglo dovesti do povećanog rizika od lošeg rasta fetusa.

Naučili smo da to jednostavno nije slučaj.

Da li je vežbanje tokom trudnoće bezbedno?

Neke žene me pitaju da li postoji razlog zašto ne bi trebalo da vežbaju tokom trudnoće. Ili se brinu da bi to moglo naškoditi njihovoj bebi. Uveravam ih da za nekomplikovane trudnoće nije bilo istraživanja koja bi ukazivala na to da fizička aktivnost tokom trudnoće uzrokuje pobačaj, loš rast fetusa ili prevremeni porođaj.

Veoma je mali broj trudnica kojima se ne preporučuje veća fizička aktivnost. Oni mogu imati već postojeće probleme sa protokom krvi u matericu, stanja kao što su koronarna arterijska bolest, dijabetes ili hipertenzija.

Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći

Kako da počnete da vežbate dok ste trudni?

Nije vam potrebna fensi oprema ili članstvo u teretani da biste usvojili fizički aktivniji način života. Šetnja je najlakša stvar za početak. Angažujte prijatelje ili kolege da idu sa Vama i učinite to društvenom aktivnošću. Takođe, nakon porođaja, bebu možete staviti u kolica i nastaviti sa šetnjom.

Eksperimentišite sa različitim aktivnostima da biste videli šta Vam se sviđa. Isprobajte čas joge. Probajte pilates. Pronađite nešto u čemu uživate, jer ako vam se ne sviđa, nećete nastaviti.

Šta god da uradite, zapamtite ove savete pre početka vežbanja

 • Razgovarajte sa svojim lekarom o svom planu vežbanja.
 • Ostanite odmorni i dobro hidrirani.
 • Smanjite intenzitet.
 • Izmenite vežbe ako je potrebno.
 • Slušajte svoje telo.

8 PRAVILA I 6 PRINCIPA ZA VEŽBANJE U TRUDNOĆI

Koje aktivnosti su bezbedne za trudnice?

Mnoge aktivnosti koje možda već radite ili želite da počnete su savršeno bezbedne i dobre su za Vas i Vašu bebu.

 • Hodanje.
 • Trčanje.
 • Plivanje.
 • Stacionarni biciklizam.
 • Joga.
 • Aerobik sa malim uticajem ili pilates.
 • Trening snage.

Preporučljivo je da trudnice pohađaju i organizovanu psihofizičku pripremu, kada se uz pomoć terapeuta sprovode ciljane vežbe; vežbe disanja, vežbe koje ojačavaju mišiće trbušnog zida i porođajnog kanala. Preporučuju se takozvane Kegelove vežbe za ojačavanje mišića male karlice. Time se smanjuje mogućnost nevoljnog isticanja urina pri napinjanju trbušne muskulature, na primer pri kijanju i kašljanju.

VEŽBANJE PO TRIMESTRIMA PROČITAJTE OVDE

Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći

Aktivnosti koje treba izbegavati tokom trudnoće

Odvraćamo trudnice od nekoliko fizičkih aktivnosti. Trebalo bi da izbegavate kontaktne sportove. Ili aktivnosti u kojima postoji rizik od pada.

 • Kontaktni sportovi (hokej, boks, fudbal i košarka).
 • Aktivnosti sa visokim rizikom od pada. Sspust na snegu ili skijanje na vodi, terenski biciklizam, gimnastika i jahanje.
 • Ronjenje.
 • Skok padobranom
 • Vruća joga ili vrući pilates.

Ne želim da budem apsolutno isključiv. Na primer, nije svaki biciklizam na otvorenom nebezbedan. Ako idete na laganu vožnju biciklističkom stazom – a Vaš rastući stomak još nije prouzrokovao da Vam se centar gravitacije previše pomeri – trebalo bi da bude u redu. Kada idete van puta ili pokušavate da budete hrabi tada to može da postane opasno za Vas i Vašu bebu.

Nije preporučljivo bilo šta što povećava pritisak u stomaku, kao što je dizanje tereta, jer težina bebe može da poremeti cirkulaciju krvi. Nisu preporučljiva ni dugotrajna naprezanja i dugotrajno stajanje. U poslednjem trimestru treba izbegavajti nagle pokrete kao što su uvrtanje i skakanje.

Kada odmah prestati sa aktivnostima

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma tokom fizičke aktivnosti, prestanite sa tim što radite i razgovarajte sa svojim lekarom:

Vaginalno krvarenje.

– Redovne kontrakcije.

– Vrtoglavica ili nesvestica.

– Grčevi

– Otežano disanje.

– Bol u grudima.

Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći

Određivanje šta i koliko vežbanja možete da radite

Želimo da nastavite da budete aktivni tokom cele trudnoće. Slušajte svoje telo šta i koliko možete da uradite. Možda ćete morati da menjate svoju rutinu od trimestra do trimestral. Ili čak iz dana u dan. U zavisnosti od toga šta Vam telo kaže. Ako otkrijete da određena aktivnost izaziva kontrakcije, ili se osećate kao da niste hidrirani, odstupite od te aktivnosti. Iznad svega, želite da zaštitite sebe i svoju bebu.

Tokom prvog tromesečja, možete osetiti mučninu. U ovom trenutku, Vaše telo Vam možda govori da još uvek možete da trčite onoliko kao što ste radili pre nego što ste bili trudni. Ali ako ne možete da održavate unos tečnosti, rizikujete da postanete dehidrirani. Možda ćete fizički moći da pretrčite distancu, ali ako ne možete bezbedno, odstupite.

Kako uđete u treće tromesečje, počećete da primećujete da se Vaš centar gravitacije pomera. Ovo Vas može dovesti do toga da preispitate ili modifikujete neke od svojih aktivnosti kako biste se prilagodili Vašem stomaku koji se širi. Takođe ćete možda morati da izbegavate neke položaje. Uključujući određene položaje joge ili ležanje na leđima, koji mogu dovesti do hipotenzije ili stisnuti glavni krvni sud, ometajući protok krvi do Vaše bebe.

Koje aktivnosti su bezbedne u trudnoći

Nastavak vežbanja posle rođenja bebe

Koje aktivnosti možete da radite i kada možete da ih radite nakon što se beba rodi zavisi u izvesnoj meri od načina porođaja. Žene koje su imale vaginalni porođaj možda će moći da nastave sa veoma laganim fizičkim aktivnostima nekoliko dana nakon porođaja. Samo ako se osećaju prijatno.

Ako ste imali carski rez, imaćete duže vreme oporavka. Ali i dalje možete da hodate te nedelje i povećavate vreme i razdaljinu kako bi se osećale prijatno.

Istraživanja nisu pokazala da vežbanje ima negativan uticaj na proizvodnju majčinog mleka. Međutim, možda ćete želeti da dojite pre vežbanja ako je nakupljanje mleka u  grudima problem. I zapamtite da ostanete hidrirani.

Razgovarajte sa svojim lekarom o najboljem načinu da započnete. Vaš ginekolog će u odnosu na Vaše lično stanje, znati da vam ograniči one aktivnosti i vežbanja koje su rizične za Vas.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...