Laktacija – Važna je i uloga oca kažu istraživanja

laktacija

Sadržaj

Laktacija, proizvodnja mleka i kakva je uloga oca u uspostavljanju laktacije? Uloga oca u uspostavljanju laktacije je važna, naglašavaju najnovija istraživanja. Brojni hormoni utiču na proces laktacije.

Najvažniji faktor za uspešnu laktaciju je kvalitet intereakcije majke i bebe. Ali i otac može doprineti laktaciji, kažu nova istraživanja.
Najvažniji faktor za uspešnu laktaciju je kvalitet intereakcije majke i bebe. Ali i otac može doprineti laktaciji, kažu nova istraživanja.

Uloga oca u uspostavljanju laktacije je važna?

Najvažniji faktor za uspešnu laktaciju je kvalitet intereakcije majke i bebe. Laktacija je proces lučenja mleka. Laktacija i dojenje su kompleksni procesi, koji su pod uticajem brojnih unutrašnjih i spoljnih činilaca. Unutrašnji uključuju fizičko i psihičko zdravlje, ranija iskustva, planove u vezi dojenja. Spoljašnji uključuju socioekonomske i porodične faktore, podršku bolničkog osoblja i dr. Količina mleka koje će se lučiti nije srazmerna veličini dojki, pa majke sa malim dojkama ne treba da se brinu. Imaće dovoljno mleka i grudi nekoliko brojeva veće, bar dok doje.

laktacija
Uloga oca u uspostavljanju laktacije je važna, naglašavaju najnovija istraživanja.

Brojni hormoni utiču na proces laktacije. Dva ključna su prolaktin, koji stimuliše lučenje mleka i oksitocin, koji omogućava istiskivanje mleka iz žlezdanog tkiva dojke u kanaliće. Nivo prolaktina raste dok beba sisa i zato je važno da se beba stavi na dojku što je moguće ranije posle porođaja i da sisa što ćešće; noću se oslobađa najviše prolaktina, pa su noćni podoji veoma važni u početku.

Hormoni trudnoće utiču i na emocije i ponašanje

Prolaktin podstiče agresivno/odbrambeno ponašanje majke (“majka tigrica“) i pomaže majci da bebine potrebe stavi na prvo mesto. Oksitocin (hormon ljubavi) podstiče osećaj altruizma. Pomaže ženi ne samo fizički, već i emocionalno u procesu tranzicije ka materinstvu. Prolaktin kombinovan sa oksitocinom, što se događa brzo posle porođaja i tokom dojenja, podstiče euforiju i nesebičnu posvećenost detetu.  Time doprinosi majčinom zadovoljstvu, procesu vezivanja i bebinom fizičkom i emocionalnom zdravlju.

laktacija
Laktacija uglavnom započinje 30-40 sati posle porođaja.

Kada započinje laktacija?

Kolostrum se luči već u trudnoći i beba ga dobija sa prvim podojima. Laktacija uglavnom započinje 30-40 sati posle porođaja. To prati povećanje bebinih potreba za tečnošću i hranom. To je jedan do razloga zašto se preporučuje da boravak zdrave majke i novorođenčeta u porodilištu bude 48-72h. Da bi osoblje moglo da pruži majci pomoć i savete u periodu, nekad naglog, nadolaženja mleka.

Pušenje i laktacija

Kao i tokom trudnoće, unos nikotina majčinim mlekom ima brojne negativne uticaje na novorođenče. Pušenje može prouzrokovati neuspešno uspostavljanje laktacije. Takođe i poseban tip mastitisa (periduktalni mastitis) koji zahteva hirurško lečenje.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...