Laktacija – Važna je i uloga oca kažu istraživanja

laktacija

Laktacija, proizvodnja mleka i kakva je uloga oca u uspostavljanju laktacije? Uloga oca u uspostavljanju laktacije je važna, naglašavaju najnovija istraživanja. Brojni hormoni utiču na proces laktacije.

Najvažniji faktor za uspešnu laktaciju je kvalitet intereakcije majke i bebe. Ali i otac može doprineti laktaciji, kažu nova istraživanja.
Najvažniji faktor za uspešnu laktaciju je kvalitet intereakcije majke i bebe. Ali i otac može doprineti laktaciji, kažu nova istraživanja.

Uloga oca u uspostavljanju laktacije je važna?

Najvažniji faktor za uspešnu laktaciju je kvalitet intereakcije majke i bebe. Laktacija je proces lučenja mleka. Laktacija i dojenje su kompleksni procesi, koji su pod uticajem brojnih unutrašnjih i spoljnih činilaca. Unutrašnji uključuju fizičko i psihičko zdravlje, ranija iskustva, planove u vezi dojenja. Spoljašnji uključuju socioekonomske i porodične faktore, podršku bolničkog osoblja i dr. Količina mleka koje će se lučiti nije srazmerna veličini dojki, pa majke sa malim dojkama ne treba da se brinu. Imaće dovoljno mleka i grudi nekoliko brojeva veće, bar dok doje.

laktacija
Uloga oca u uspostavljanju laktacije je važna, naglašavaju najnovija istraživanja.

Brojni hormoni utiču na proces laktacije. Dva ključna su prolaktin, koji stimuliše lučenje mleka i oksitocin, koji omogućava istiskivanje mleka iz žlezdanog tkiva dojke u kanaliće. Nivo prolaktina raste dok beba sisa i zato je važno da se beba stavi na dojku što je moguće ranije posle porođaja i da sisa što ćešće; noću se oslobađa najviše prolaktina, pa su noćni podoji veoma važni u početku.

Hormoni trudnoće utiču i na emocije i ponašanje

Prolaktin podstiče agresivno/odbrambeno ponašanje majke (“majka tigrica“) i pomaže majci da bebine potrebe stavi na prvo mesto. Oksitocin (hormon ljubavi) podstiče osećaj altruizma. Pomaže ženi ne samo fizički, već i emocionalno u procesu tranzicije ka materinstvu. Prolaktin kombinovan sa oksitocinom, što se događa brzo posle porođaja i tokom dojenja, podstiče euforiju i nesebičnu posvećenost detetu.  Time doprinosi majčinom zadovoljstvu, procesu vezivanja i bebinom fizičkom i emocionalnom zdravlju.

laktacija
Laktacija uglavnom započinje 30-40 sati posle porođaja.

Kada započinje laktacija?

Kolostrum se luči već u trudnoći i beba ga dobija sa prvim podojima. Laktacija uglavnom započinje 30-40 sati posle porođaja. To prati povećanje bebinih potreba za tečnošću i hranom. To je jedan do razloga zašto se preporučuje da boravak zdrave majke i novorođenčeta u porodilištu bude 48-72h. Da bi osoblje moglo da pruži majci pomoć i savete u periodu, nekad naglog, nadolaženja mleka.

Pušenje i laktacija

Kao i tokom trudnoće, unos nikotina majčinim mlekom ima brojne negativne uticaje na novorođenče. Pušenje može prouzrokovati neuspešno uspostavljanje laktacije. Takođe i poseban tip mastitisa (periduktalni mastitis) koji zahteva hirurško lečenje.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...