Nega letnje bebe, rashlađivanje, hidracija, šetnje

Nega letnje bebe

Sadržaj

Nega letnje bebe, rashlađivanje, hidracija, šetnje, kako se sprovodi nega letnje bebe? Pravilna nega i obezbeđivanje optimalnih uslova u stanu pomoći će vašoj letnjoj bebi, da svoje prvo leto provede što bezbrižnije.

Kako da negujemo letnju bebu?

Bebe u prvoj godini života nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju pa im je potrebno više vremena da prilagode temperaturu tela spoljašnjim uslovima. Njihov organizam ima manju sposobnost znojenja, tako da povišena temperatura okoline utiče na povećanje toplote tela deteta.

Nega letnje bebe

Kada temperature pređe 26 ili 27 stepeni Celzijusa, bebe su u riziku od pregrejavanja, pogotovu ako su previše obučene.

Bebine ruke i stopala su uvek hladna a glava je toplija zbog specifičnosti cirkulacije u najmlađem dobu. Nemojte pretopljavati bebu zato što su ruke  i stopala hladni!  Za proveru da li je detetu pretoplo dodirnite ga rukom po koži grudnog koša. Ono ne sme da bude znojavo i pretoplo kada dodirnete rukom, treba da bude iste temperature kao i Vaša ruka.

BEBA U PRVOM MESECU POGLEDAJTE OVDE 

Nega letnje bebe

Kako da oblačimo bebu u letnjim mesecima?

Bebu ne treba pretopljavati kada je temperatura vazduha visoka. I njoj je vruće isto koliko i vama. Oblačite je što laganije, kako bi preko kože mogla da “odaje” toplotu. Koristite samo pamučne stvari kako bi upile znoj i omogućile koži da diše. Sintetiku izbegavajte. Pelene, pamučni bodi kratkih rukava i čarapice na nogama su sasvim dovoljne kada su napolju visoke temperature, a temperature u sobi iznad 25 stepeni.  Pri viskom temperaturama i čarapice možete slobodno skinuti. Tokom leta prednost imaju pamučne pelene jer jednokratne takođe sadrže plastiku i “ne dišu”. Ukoliko ste u mogućnosti, nađite jednokratne pelene  od prirodnih materijala. Bebe vole kada ih oslobodite odeće i pelena.  Slobodno pustite bebu nekoliko minuta da se raduje što je golišava. U toku dana više puta je osvežite kupanjem u mlakoj vodi i redovno je zapirajte posle svakog presvlačenja pelena.

Najbolja rešenja za rashlađivanje beba i male dece su stavljanje mokrih obloga, često tuširanje ili brčkanje u vodi.

Nega letnje bebe

Ako dojim letnju bebu?

Ako dojite  bebu  nije potrebno u prvim danima nuditi vodu.  Bebu možete podojiti kad ona traži, u parku, u kolima, u  gostima, u čekaonici kod lekara… Ako se dohranjuje ili hrani  adaptiranim mlekom i ukoliko izgubi veliku količinu tečnosti zbog bolesti (proliv, povraćanje, povišena temperatura), vodu nudite češće!

Može se ponuditi vodom ako je spoljašnja temperature ekstremno visoke – temp. vazduha veća od 30 stepeni. Davanje čajeva  nije preporučljivo! Ukoliko je dete starije od šest meseci i počelo je sa unosom čvrste hrane, treba mu češće nuditi vodu. Najbolje je davati prokuvanu i ohlađenu vodu. Na putu ili na letovanju koristite isključivo flaširanu, negaziranu niskomineralnu vodu. Detetu uvek  dajte svežu vodu, najbolje bi bilo iz šoljice. Ukoliko koristite  flašice i cucle perite  ih vrelom vodom ili sterilišite u sterilizatoru ili prokuvavanjem. Na visokim temperaturama ubrzano je razmnožavanje bakterija, a leto je i inače vreme češćih stomačnih infekcija izazvanih bakterijama ili virusima (perite ruke!!).

Kako rashladiti prostor, klima uređaji i beba

Preporučuje se da se stan u ranim jutarnjim satima provetri, a zatim da se prozori zatvore i navuku roletne. Klimatizovane prostorije više nisu luksuz nego potreba. Letnje vrućine su uz klima uređaje podnošljivije, pogotovu ako stanujete u stanu izloženom suncu.  Važno je  da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperatutre ne bude veća od 5-7 stepeni (maksimalno 10 stepeni).

Nega letnje bebe

Kada se izlazi iz stana, klimu treba ugasiti 10-ak minuta pred izlazak kako bi se organizam adaptirao. Klima ne sme da duva direktno u dete, najbolje je da se nalazi u susednoj prostoriji i da se soba u kojoj dete boravi, a naročito u kojoj spava, hladi indirektno, ili dok dete nije u prostoriji. Podrazumeva se da je redovno čišćenje i održavanje klima-uređaja neophodno.

Ventilatori i beba

Oni više štete nego što koriste. Kovitlaju nevidljivu prašinu i isti topli vazduh. Kod izrazito visokih temperatura i ako nema drugih rashlađivača, uključiti ventilator da duva u suprotnom pravcu od mesta na kome se nalazi krevetić ili gde boravi beba. Ne uključujte ventilator dok beba spava!

Mokri peškiri i led u sobi

U rashlađivanju prostora mogu da pomognu mokri peškiri, jer vlaga koja isparava hladi prostoriju. I stavljanje nekoliko plastičnih flaša sa zamrznutom vodom u prostoriju u kojoj beba spava može da pomogne da se vazduh rashladi.

Nega letnje bebe – Kada u šetnju sa letnjom bebom?

Bebama prija svež vazduh i treba ih redovno izvoditi u šetnje, prvih dana kraće, a kasnije sve duže. Bebu nikako ne treba izlagati suncu, niti visokim temperaturama. Rani jutarnji sati ili kasni popodnevni  ili  večernji, su idealni za šetnje u toku leta. Ako imate hladovitu terasu ili dvorište, veći deo dana možete da provedete sa bebom na vazduhu.

Obavezan deo oprema za izlaske je platneni šeširić širokog oboda, flašica sa vodom. Izbegavajte da nosite napolje flašice sa mlekom ako je spoljna temperature visoka. Flašica vode sa raspršivačem može pomoći da se bebe rashladi, a može joj biti i veoma zabavna.

Nošenje bebe u nosiljci leti

Ako je napolju jako toplo, mama će se radije odlučiti za kolica, da se ne bi znojile ni ona  ni beba.  Ako bebu ipak morate da nosite u nosiljci, obucite je lagano. I birajte nosiljku od prirodnih i prozračnih materijala. Ukoliko,primetite da se beba pregrejala (dete je razdražljivo, oznojeno, kosica mokra, obrazi crveni) odmah je izvadite iz nosiljke i rashladite.

Izbegavajte vožnju kolima po gradu sa bebom po velikoj vrućini. Bebi je vezanoj u autosedištu  još gore nego vama! Ako nemate kome da ostavite bebu i imate neodložne poslove, obavite ih rano ujutru ili uveče. I u kolima treba koristiti klimu. Duvanje ne sme da bude usmereno na bebu, a temperatura sme da bude samo 7-10 stepeni niža od spoljne. Pre izlaska iz kola treba otvoriti prozore da bi se temperatura približila spoljnoj.

Nega letnje bebe

Na prozore stavite zaštitnu foliju ili mrežice. Ispod njih malo otvorite prozor radi cirkulacije vazduha. Čak i kad znate da je bebi toplo, nemojte pojas na autosedištu zakopčati labavo. Radije nemojte voziti bebu nego da je vozite sa labavo pričvršćenim pojasom. I na kraju – NIKADA, ALI BAŠ NIKADA, NI NA MINUT NEMOJTE OSTAVLJATI BEBU SAMU U VRUĆEM AUTOMOBILU!

NOSILJKE ZA BEBE POGLEDAJTE OVDE 

Automobil na letnjoj vrućini predstavlja najveći rizik od pregrejavanja.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...