Beba je pregrejana, kada kod lekara? Kako prepoznati da je beba pregrejana?

Letnje bebe, beba je pregrejana, kako joj pomoći

U letnjim danima česti problemi beba su osipi, ojedi na koži bebe, i opasnost od dehidracije, sunčanicei toplotnog udara kao posledice pregrevanja tela.

beba je pregrejana kako prepoznati i kada kod lekara
Brčkanje u vodi je najbolje rashlađivanje

Kako prepoznati problem kada je beba pregrejana?

Beba kojoj je vruće je uznemirena i uplakana, kao da roditeljima govori da joj je toplo. Pregrejane bebe (rektalna temperatura preko 37,5 stepeni) su najčešće pretopljene ili duže držane u sredini čija je temperatura veća od termoneutralne. Bebu, ukoliko je bila napolju, na vrućini ili u pregrejanom vozilu, unesite u hladovinu, svucite i vlažnim frotirom prebrišite celo telo; obucite joj samo pelene i lagani pamučni bodi. Obavezno je napojite ili nadojite.

Kada se treba javiti lekaru ako je beba pregrejana?

Ukoliko ste bebu raskomotili, rashladili, nadojili ili napojili a povišena temperature se i dalje  održava; leto je period čestih bakterijskih i virusnih infekcija, možda je kod vaše bebe to uzrok povišene temperature.
-Ukoliko se crvenilo i iritacija kože održavaju, jer je možda došlo do infekcije oštećene kože i potrebno je lečenje.
-Ukoliko beba ima simptome sunčanice ili toplotnog udara.

Od toplote izbijaju osipi?

Kada joj je vruće, beba se znoji, zbog čega joj po koži često izbija sitna, crvenkasta ospa. Ospa je gruba na dodir, najčešće se javlja oko kolena, laktova, ili na vratu i na mestima gde je odeća uz telo.  Obično spontano prolazi  ukoliko se otkloni uzrok povećanog znojenja. Uz kupanje mlakom vodom nekada je potrebno primeniti neku od krema  sa cinkom koje suše i umiruju iritiranu kožu.

Moguća je dehidracija?

Gubitak vode se, osim preko bubrega, odvija i preko kože – znojenjem, kao i disanjem – u vidu vodene pare. U slučaju previše visoke spoljne temperature, novorođenče se pregreva, jer mu je sposobnost znojenja mala.

SVE O REHIDRACIJI BEBE PROČITAJTE OVDE

Povišena temperatura okoline utiče na povećanje toplote tela deteta. Često je prvi znak da beba nije adekvatno obučena  osip koji se pojavi po koži, a nekada se može javiti i povišena temperatura koja veoma uplaši roditelje. Pedijatri često viđaju da  dete koje ima temperaturu roditelji dovedu sa previše garderobe na sebi a da i ne pomisle da je pretopljavanje deteta uzrok osipa ili temperature.

Kako rashladiti bebu?

Najbolja rešenja za rashlađivanje beba i male dece su stavljanje mokrih obloga, često tuširanje ili brčkanje u vodi. Kada temperature pređe 26 ili 27 stepeni Celzijusa, bebe su u riziku od pregrejavanja, pogotovu ako su previše obučene. Ako dojite  bebu   povremeno joj nudite vodu.  Ako bebu hranite adaptiranom formulom češće joj ponudite vodu!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…