Beba je Pregrejana, Kada kod Lekara?

0

U letnjim danima česti problemi beba su osipi, ojedi na koži bebe, i opasnost od dehidracije, sunčanice i toplotnog udara kao posledice pregrevanja tela. 

Brčkanje u vodi je najbolje rashlađivanje!

Brčkanje u vodi je najbolje rashlađivanje!

Kako prepoznati problem pregrevanja bebe?

Beba kojoj je vruće je uznemirena i uplakana, kao da roditeljima govori da joj je toplo. Pregrejane bebe (rektalna temperatura preko 37,5 stepeni) su najčešće pretopljene ili duže držane u sredini čija je temperatura veća od termoneutralne. Bebu, ukoliko je bila napolju, na vrućini ili u pregrejanom vozilu, unesite u hladovinu, svucite i vlažnim frotirom prebrišite celo telo; obucite joj samo pelene i lagani pamučni bodi. Obavezno je napojite ili nadojite.

 

Kada se treba javiti lekaru ako je beba pregrejana?

– Ukoliko ste bebu raskomotili, rashladili, nadojili ili napojili a povišena temperature se i dalje  održava; leto je period čestih bakterijskih i virusnih infekcija, možda je kod vaše bebe to uzrok povišene temperature.
-Ukoliko se crvenilo i iritacija kože održavaju, jer je možda došlo do infekcije oštećene kože i potrebno je lečenje.
-Ukoliko beba ima simptome sunčanice ili toplotnog udara.

Od toplote izbijaju osipi?

Kada joj je vruće, beba se znoji, zbog čega joj po koži često izbija sitna, crvenkasta ospa. Ospa je gruba na dodir, najčešće se javlja oko kolena, laktova, ili na vratu i na mestima gde je odeća uz telo.  Obično spontano prolazi  ukoliko se otkloni uzrok povećanog znojenja. Uz kupanje mlakom vodom nekada je potrebno primeniti neku od krema  sa cinkom koje suše i umiruju iritiranu kožu.

Moguća je dehidracija?

Gubitak vode se, osim preko bubrega, odvija i preko kože – znojenjem, kao i disanjem – u vidu vodene pare. U slučaju previše visoke spoljne temperature, novorođenče se pregreva, jer mu je sposobnost znojenja mala.

SVE O REHIDRACIJI BEBE PROČITAJTE OVDE

Povišena temperatura okoline utiče na povećanje toplote tela deteta. Često je prvi znak da beba nije adekvatno obučena  osip koji se pojavi po koži, a nekada se može javiti i povišena temperatura koja veoma uplaši roditelje. Pedijatri često viđaju da  dete koje ima temperaturu roditelji dovedu sa previše garderobe na sebi a da i ne pomisle da je pretopljavanje deteta uzrok osipa ili temperature.

Najbolja rešenja za rashlađivanje beba i male dece su stavljanje mokrih obloga, često tuširanje ili brčkanje u vodi. Kada temperature pređe 26 ili 27 stepeni Celzijusa, bebe su u riziku od pregrejavanja, pogotovu ako su previše obučene. Ako dojite  bebu   povremeno joj nudite vodu.  Ako bebu hranite adaptiranom formulom češće joj ponudite vodu!

 

Share.

About Author

Comments are closed.