Mame na forumima i neumesni komentari

Mame na forumima i neumesni komentari

Mame na forumima dobijaju mnogo podrške od drugih majki kada je zatraže, ako su zabrinute ili ispričaju da im se nešto loše događa. Kada neka mama objavi da se porodila, druge mame i trudnice njene generacije polaznica školice za trudnice će joj čestitati. To je lepa strana društvenih mreža. Ali postoji i ona ružna.  Gde se mame međusobno ponižavaju i vređaju. Kada mi se dogodi da pročitam neku raspravu među majkama na društvenim mrežama, preplavi me niz veoma snažnih osećanja, najčešće neprijatnih.

Mame na forumima i neumesni komentari

Kao i u svakoj drugoj populaciji, i među majkama postoji određeni broj osoba skromne emocionalne inteligencije. Kojima nedostaje saosećanje i koje su željne da ponize. I ismeju i postide druge majke sa kojima se ne slažu.

ismeju i postide druge majke

Nedavno je jedna stranica na fejsbuku, koja se, da stvar bude gora, bavi roditeljstvom, objavila anonimno pitanje . Ta majka je pitala da li druge mame kuvaju povrće bebama u običnoj vodi ili i za to mora kupovna voda. I sama stranica je podelila pitanje uz neki posprdan komentar.  Pozivajući time da i pratioci stranice slobodno kažu nešto jednako podlo. Mnoge mame su se ispod pitanja takmičile koja će dati ciničniji odgovor. „Za dragoceni stomačić vaše bebe isključivo Evijan voda“.  Bio je jedan od takvih. A ta mama koja je postavila to pitanje, to je bila samo jedna uplašena mama Kojoj su, kao naposletku i svima nama, davali savete da za bebu nije dobra voda iz česme. Mame koje su iskusnije,  neće toliko strogo obazirati na baš sve preporuke pedijatara, savetnica i patronažnih sestara. Ali ova mama je, sigurna sam, bila sasvim nova u toj priči.  Bila je prilično brutalno ismejana.

Neprimereni rečnik mama na forumima

Kada se povede rasprava oko dojenja, adaptirane mlečne formule.  Ili načina vaspitavanja dece.  Mnoge majke dozvoljavaju sebi da drugoj mami kažu: „kakva ste Vi to majka“, „kakvih majki sve ima“, „ko sve danas ima decu“. Da upotrebe izraze „zlostavljanje“, „užas“, „nebriga“.  Očigledno ne shvatajući, ili ne mareći, kakvu težinu te reči nose.  I da im sasvim sigurno nije mesto u raspravama oko organskog ili neorganskog povrća.

Sajber nasilništvo

U raspravama o roditeljstvu, čini se, ima daleko više ovakvog sajber nasilništva nego u drugim raspravama. Brene Braun, autorka koja se bavi  istraživanjem osećanja stida, kaže da, što nam je neka tema važnija.  I što su emocionalni ulozi veći, to je i naša potreba da budemo u pravu i bolji od drugih takođe veća. A roditeljstvo je jedan od najodgovornijih i najrizičnijih zadataka koje možemo na sebe preuzeti. Naša potreba za izvesnošću i sigurnošću, ističe ova autorka, stvara kod nas uverenje da mora postojati jedan ispravan metod. A kada je u pitanju tako osetljivo polje kao što je roditeljstvo, strah da ne pogrešimo primorava nas da svaki postupak drugih roditelja, a koji je drugačiji od našeg, nužno tumačimo kao neispravan i pogrešan. Ako postoji samo jedan ispravan način, tada je neophodno da pokažemo da je naš način upravo taj ispravan.  Da drugi roditelji greše. Roditeljstvo je toliko brutalno polje međusobnog postiđivanja i verbalnog nasilništva upravo zbog toga, što je ulog toliko veliki i što nam je toliko stalo. Zato je mnogim mamama teško prihvatljiva pomisao da može da bude savršeno zdravo dete i ono koje je dojeno i ono koje nije.  Da jednako dobra mama može da bude i ona koja je odustala od karijere da bi se sasvim posvetila odgoju dece.  I ona koja je vrlo brzo nakon porođaja počela da radi. Ako je i taj roditelj dobar, šta onda mene čini posebnim?

ismeju i postide druge majke

Volela bih da mogu da kažem svim tim mamama:

Hej, prestanimo da budemo neprijatelji jedna drugoj. Mnogo je lako povrediti drugu mamu. Mame nemaju nikakvu zaštitu oko srca. Ogromna većina nas smo fantastične mame. Da, različite stavove imamo, ali, naposletku, imamo i različitu decu. Ono što ja mogu da iznesem uverljivo i sigurno, ti možda ne možeš. Tvoj je neki sasvim drugi način u kojem se ja ne bih snašla. Svako ima svoj način roditeljevanja koji je baš za njega skrojen po meri, za njegov senzibilitet, za njegov temperament itd. I ne zaboravimo da su naša deca od nas potekla i da ničiji drugi način vaspitanja nije njima toliko prirodan koliko naš.

Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…