Mame na Forumima i Neumesni Komentari

Mame-na-Forumima

Mame dobijaju mnogo podrške od drugih majki kada je zatraže, na društvenim mrežama. Ako su zabrinute ili ispričaju da im se nešto loše događa.

Kada neka mama objavi da se porodila, druge mame i trudnice njene generacije polaznica školice za trudnice će joj čestitati. To je lepa strana društvenih mreža. Ali postoji i ona ružna.  Gde se mame međusobno ponižavaju i vređaju. Kada mi se dogodi da pročitam neku raspravu među majkama na društvenim mrežama, preplavi me niz veoma snažnih osećanja, najčešće neprijatnih.

Mame na Forumima Trudnoca i Zdravlje 3

Osobe skromne emocionalne inteligencije

Kao i u svakoj drugoj populaciji, i među majkama postoji određeni broj osoba skromne emocionalne inteligencije. Kojima nedostaje saosećanje i koje su željne da ponize. I ismeju i postide druge majkesa kojima se ne slažu.

Nedavno je jedna stranica na fejsbuku, koja se, da stvar bude gora, bavi roditeljstvom, objavila anonimno pitanje . Ta majka je pitala da li druge mame kuvaju povrće bebama u običnoj vodi ili i za to mora kupovna voda. I sama stranica je podelila pitanje uz neki posprdan komentar.  Pozivajući time da i pratioci stranice slobodno kažu nešto jednako podlo. Mnoge mame su se ispod pitanja takmičile koja će dati ciničniji odgovor. „Za dragoceni stomačić vaše bebe isključivo Evijan voda“.  Bio je jedan od takvih. A ta mama koja je postavila to pitanje, to je bila samo jedna uplašena mama Kojoj su, kao naposletku i svima nama, davali savete da za bebu nije dobra voda iz česme. Mame koje su iskusnije,  neće toliko strogo obazirati na baš sve preporuke pedijatara, savetnica i patronažnih sestara. Ali ova mama je, sigurna sam, bila sasvim nova u toj priči.  Bila je prilično brutalno ismejana.

Neprimereni rečnik…

Kada se povede rasprava oko dojenja, adaptirane mlečne formule.  Ili načina vaspitavanja dece.  Mnoge majke dozvoljavaju sebi da drugoj mami kažu: „kakva ste Vi to majka“, „kakvih majki sve ima“, „ko sve danas ima decu“. Da upotrebe izraze „zlostavljanje“, „užas“, „nebriga“.  Očigledno ne shvatajući, ili ne mareći, kakvu težinu te reči nose.  I da im sasvim sigurno nije mesto u raspravama oko organskog ili neorganskog povrća.

Sajber nasilništvo

Uraspravama o roditeljstvu, čini se, ima daleko više ovakvog sajber nasilništva nego u drugim raspravama. Brene Braun, autorka koja se bavi istraživanjem osećanja stida, kaže da, što nam je neka tema važnija.  I što su emocionalni ulozi veći, to je i naša potreba da budemo u pravu i bolji od drugih takođe veća. A roditeljstvo je jedan od najodgovornijih i najrizičnijih zadataka koje možemo na sebe preuzeti. Naša potreba za izvesnošću i sigurnošću, ističe ova autorka, stvara kod nas uverenje da mora postojati jedan ispravan metod. A kada je u pitanju tako osetljivo polje kao što je roditeljstvo, strah da ne pogrešimo primorava nas da svaki postupak drugih roditelja, a koji je drugačiji od našeg, nužno tumačimo kao neispravan i pogrešan. Ako postoji samo jedan ispravan način, tada je neophodno da pokažemo da je naš način upravo taj ispravan.  Da drugi roditelji greše. Roditeljstvo je toliko brutalno polje međusobnog postiđivanja i verbalnog nasilništva upravo zbog toga, što je ulog toliko veliki i što nam je toliko stalo. Zato je mnogim mamama teško prihvatljiva pomisao da može da bude savršeno zdravo dete i ono koje je dojeno i ono koje nije.  Da jednako dobra mama može da bude i ona koja je odustala od karijere da bi se sasvim posvetila odgoju dece.  I ona koja je vrlo brzo nakon porođaja počela da radi. Ako je i taj roditelj dobar, šta onda mene čini posebnim?

Mame na Forumima Trudnoca i Zdravlje 2
Svako ima svoj način roditeljovanja koji treba poštovati! Za svakoga ko ima saosećajnosti teško je čitati ovakve rasprave. 

Volela bih da mogu da kažem svim tim mamama:

Hej, prestanimo da budemo neprijatelji jedna drugoj. Mnogo je lako povrediti drugu mamu. Mame nemaju nikakvu zaštitu oko srca. Ogromna većina nas smo fantastične mame. Da, različite stavove imamo, ali, naposletku, imamo i različitu decu. Ono što ja mogu da iznesem uverljivo i sigurno, ti možda ne možeš. Tvoj je neki sasvim drugi način u kojem se ja ne bih snašla. Svako ima svoj način roditeljevanja koji je baš za njega skrojen po meri, za njegov senzibilitet, za njegov temperament itd. I ne zaboravimo da su naša deca od nas potekla i da ničiji drugi način vaspitanja nije njima toliko prirodan koliko naš.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…