Maženo ili razmaženo dete nije isto! Kada su deca razmažena?

Maženo ili razmaženo dete

Maženo ili razmaženo dete svakako nije isto, mada se često mešaju ti pojmovi… Šta može da utiče na to da deca budu razmažena?

Maženo ili razmaženo dete?

Došao je taj dan, stigla je beba, taj mali divni mirišljavi smotuljak sreće i ljubavi. Jedino što želite je da ga samo mazite i ljubite. Polako kreću da dolaze babe i dede u posetu. I kako beba raste tako se gomilaju svi oni netraženi saveti i komentari, šta bi i kako trebalo da radite, a šta ne.

Mazeno ili razmazeno dete
Mazite i ljubite svoju decu, ali ih nemojte razmaziti.

Čuveni saveti mladim mamama

Jedan od tih komentara je sigurno i čuveno: “Ne ljubi to dete toliko, razmazićeš ga“. Ili “Ne navikavaj bebu na ruke, biće ti teško da je stalno nosiš i razmazićeš je“. Svi ovi komentari se naročito ističu ukoliko je beba dečak, jer kako to dečaka maziti i ljubiti toliko. To je dečak treba da bude jak i čvrst, a ne mamina maza. Hajde odmah da razrešimo ovaj mit. Maženo dete nije isto što i razmaženo. To su zapravo dve odvojene stvari.

Maženjem učimo decu emocijama

Maženjem, ljubljenjem, pažnjom, ljubavlju učimo decu emocijama, pokazujemo im da smo tu, učimo ih da vole i budu voljena. Pažnja je deci i te kako potrebna, bilo da je beba dečak ili devojčica. Ljubav i pažnja im je potrebna u istoj meri. Emocije su jako važne za razvoj svakog deteta i ne uskraćujte ih svojoj deci. Jer, ne može nikad da bude previše ljubavi, maženja ili ljubljenja. I ono najvažnije, emocije ne mogu da razmaze vaše dete.

Mazeno ili razmazeno dete
Maženjem učimo decu emocijama.

Šta može da utiče na to da deca budu razmažena?

Deca razmaženost razvijaju kao rezultat popustljivog stila vaspitanja. Zato o tome vodite računa, na koji način i kojim stilom ćete vaspitavati svoje dete. Više zagrljaja neće ga učiniti razmaženim, ali zato način vaspitanja hoće. Recimo, dete dođe kod vas i plačući se žali da više ne želi da se igra igračkom koju ste juče kupili i želi da kupite novu. Ukoliko vi ispunjavate sve detetove želje samo da bi bilo mirno i da ne bi plakalo, to nije dobro za njega. Decu treba učiti da ne mogu da imaju uvek sve što požele i to nije stvar da li vi imate i možete da mu priuštite novu igračku, ili ne, već je stvar učenja ponašanja. Jer, realno u životu neće moći uvek da imaju sve što požele. Ukoliko ispunjavate svaku nerealnu dečiju želju, ono će vremenom razviti osobine poput sebičnosti, samoživoti, nestrpljivosti i tako dalje. Vi ga takvim stilom vaspitanja učite da uvek može da dobije sve, odmah, da ni za šta ne treba da se potrudi. Da ne treba da sačeka i bude strpljivo.

Posledice popustljivog učenja ponašanja

Dalje kako budu rasli biće nezadovoljni, nesrećni ljudi, naučeni da odmah imaju sve. A u životu neće sve ići tako glatko, neće više biti mame i tate koji će skakati na svaku suzu i činiti im sve kako bi bili srećni. Zapravo, to i nije sreća, jer kada imate sve odmah i sad, brzo bivate zasićeni svim i nezadovoljni.  Tada vam se javlja želja uvek za novim stvarima i gubite fokus. Takođe, ovako vaspitana deca će biti nesrećna već kada prvi put naiđu na prepreku. Čim nešto ne budu mogli da dobiju biće jako nezadovoljni. Bilo da je to u vrtiću ili kasnije u školi ili na poslu, drugi im neće udovoljavati kao roditelji. Isto će se preneti na ljubav i partnerske odnose i biće nesrećni ukoliko nekad budu odbijeni od strane svoje simpatije.

Mazeno ili razmazeno dete
Stil vaspitanja i usaglašenost roditelja su važni!

Znači, na razmaženost dece utiče stil vaspitanja, odnosno popustljivost jednog ili oba roditelja. Kada je vaspitanje u pitanju, roditelji bi trebalo da zauzmu isti stav i da se vode istim stilom vaspitanja, kako ne bi zbunjivali dete.

Emocije ne mogu da razmaze decu. Evo primera, dete se neće bacati o pod u prodavnici ukoliko ne dobije Kinder jaje zato što ste ga mnogo ljubili i mazili, već jer je naučilo da će na taj način uvek dobiti sve. Deca razmišljaju na konkretnom nivou. Ukoliko plačem i dobijem šta sam želeo, sledeći put i svaki drugi ću uvek plakati, jer je to način stizanja do cilja.

Mazeno ili razmazeno dete
Ljubavi nkada nije previše a vreme kada su mališani brzo prolazi…

Ljubavi nikad dosta!

Zato mazite i ljubite svoju decu, ali ih nemojte razmaziti, učite ih strpljenju, šta je zaista sreća. Da je ona u malim stvarima i upravo u tim emocijama koje razmenjujemo. Učite ih da vole i pokazujte im ljubav svakog dana. Tako će izrasti u srećne i zadovoljne ljude. Mazite svoju decu, ljubite ih, nosite u naručju. Sad su tako mali i to vreme kasnije nećete moći da vratite. Budite tu za njih, igrajte se, smejte se, volite. Dajte im punu svoju pažnju, ali ih nemojte razmaziti.

Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…