Vežbe za Hipotonus Bebe, Pogledajte Video

vezbe za hipotonus bebe

Sadržaj

Vežbe za hipotonus bebe su od velikog značaja za rešavanje problema hipotonusa. Hipotonus kod bebe nije redak problem na koji nailaze roditelji. Za psihomotorni razvodeteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.

Što ranije otkriti Hipotonus kod bebe

Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).

Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje da zaostaje u fizičkom razvoju a zatim i u mentalnom, jer su motorne veštine usko povezane sa razvojem kore velikog mozga.

Simptomi hipotonusa kod bebe

Hipotonus  će prepoznati pedijatar prilikom vaših redovnih  odlazaka na kontrolu opšteg zdravstvenog stanja bebe, u okviru kojih pedijatar prati i motorni razvoj deteta. Može da se prepozna po hiperpokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvođenju pasivnih pokreta. Hipotonus  će prepoznati pedijatar prilikom Vaših redovnih  odlazaka na kontrolu opšteg zdravstvenog stanja bebe, u okviru kojih pedijatar prati i motorni razvoj deteta.

Veoma teško roditelj može prepoznati hipotonus u ranom uzrastu, ne daje jasne znake. Mnogo je lakše uočiti hipertonus.

Zašto dolazi do Hipotonusa /Mlitavostti mišića, kod beba?

Hipotonus se javlja kao nasledno oboljenje ili je uzrokovana faktorima rizika u toku trudnoće i porođaja. Česta je pojava kod prevremeno rođenih beba. Nedonoščad se rađaju pre nego što  su im organi nedovoljno razvijeni da bi samostalno funkcionisali, i zbog toga su  podložna velikom broju problema. Ali, veliki broj prevremeno rođenih beba prebrodi sve probleme i nastavi da se razvija normalno. 

Pogledajte video Vežbe za hipotonus bebe

Ako se vežba  pod nadzorom stručnjaka i pravilno postupa, ima li beba dobre prognoze?

Da, mnogi  problemi u motornom razvoju imaju dobru prognozu,  treba na vreme reagovati kako bi se problemi prevazišli. Potrebna je saradnja roditelja,  pedijatra, fizijatra, fizioterapeuta i somatopeda. Stručni tim će napraviti plan rada sa detetom. Potrebna je vaša podrška i upornost. Veoma je važno da beba ne oseti vašu uznemirenost, brigu ili strah.  Pored vežbi koje će beba raditi sa stručnjakom, roditelj se obučava postupcima koji će pomoći  normalizaciji bebinog tonusa. Beba se programom vežbi stimuliše da bi se tonus normalizovao i ujednačio tempo psihomotornog razvoja.

Vežbe za Hipotonus Bebe, Pogledajte Video

Sve bebe treba da vežbaju za bolji psihomotorni razvoj?

Vežbe za bebe, za bolji motorni razvoj,  možete pogledati OVDE i OVDE. Važno je da se vežbe podele u više navrata tokom dana, i izvode kad je dete odmorno i raspoloženo, a ne po svaku cenu, uprkos pospanosti, nervozi…

Sa vežbama za hipotonus početi što ranije

Od presudnog je značaja da roditelji shvate značaj vežbi, da se kod deteta ne bi fiksirale loše šeme. Što se kasnije počne, znači da su šeme više usvojene, pa dete teže prihvata nove.  Najbolji rezultati postižu se u prvih 6 meseci života.

Vežbe za Hipotonus Bebe, Pogledajte Video

Šta pomaže kada beba nije raspoložena za vežbanje?

Ako beba nije raspoložena za vežbe može pomoći masaža,  naročito masaža  donjih i gornjih ekstremiteta tj.parcijalna masaža „uz dlaku“. Ovakva masaža  ima za cilj  da razbudi, energizuje dete i pripremi za vežbe. Koristi se i terapija bojama, i u tu svrhu se postavlja crvena podloga za vežbanje ili prostirka, koriste se rekviziti i igračke, lopte crvene boje.

avatar
Primarni domen rada je oblast pedijatrije. Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom poboljšava kvalitet života i mama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...