Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe

vezbe za hipotonus bebe

Za psihomotorni razvodeteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.

Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?

Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).

Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje da zaostaje u fizičkom razvoju a zatim i u mentalnom, jer su motorne veštine usko povezane sa razvojem kore velikog mozga.

Kako uočiti hipotonus?

Hipotonus  će prepoznati pedijatar prilikom vaših redovnih  odlazaka na kontroluopšteg zdravstvenog stanja bebe, u okviru kojih pedijatar prati i motorni razvoj deteta. Može da se prepozna po hiperpokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvođenju pasivnih pokreta.

Veoma teško roditelj može prepoznati hipotonus u ranom uzrastu, ne daje jasne znake. Mnogo je lakše uočiti hipertonus.

Zašto dolazi do Hipotonusa /Mlitavostti mišića, kod beba?

Hipotonus se javlja kao nasledno oboljenje ili je uzrokovana faktorima rizika u toku trudnoće i porođaja. Česta je pojava kod prevremeno rođenih beba. Nedonoščad se rađaju pre nego što  su im organi nedovoljno razvijeni da bi samostalno funkcionisali, i zbog toga su  podložna velikom broju problema. Ali, veliki broj prevremeno rođenih beba prebrodi sve probleme i nastavi da se razvija normalno. 

Ako se vežba  pod nadzorom stručnjaka i pravilno postupa, ima li beba dobre prognoze?

Da, mnogi  problemi u motornom razvoju imaju dobru prognozu,  treba na vreme reagovati kako bi se problemi prevazišli. Potrebna je saradnja roditelja,  pedijatra, fizijatra, fizioterapeuta i somatopeda. Stručni tim će napraviti plan rada sa detetom. Potrebna je vaša podrška i upornost. Veoma je važno da beba ne oseti vašu uznemirenost, brigu ili strah.  Pored vežbi koje će beba raditi sa stručnjakom, roditelj se obučava postupcima koji će pomoći  normalizaciji bebinog tonusa. Beba se programom vežbi stimuliše da bi se tonus normalizovao i ujednačio tempo psihomotornog razvoja.

Sve bebe treba da vežbaju za bolji psihomotorni razvoj?

Vežbe za bebe, za bolji motorni razvoj,  možete pogledati OVDE i OVDEVažno je da se vežbe podele u više navrata tokom dana, i izvode kad je dete odmorno i raspoloženo, a ne po svaku cenu, uprkos pospanosti, nervozi…

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Strukovni fizioterapeut specijalista Primarni domen rada je oblast pedijatrije, rad sa bebama i decom. Kroz ciljane vežbe, razvojne aktivnosti i pravilnu stimulaciju se potstiče psiho-socio-motorički razvoj bebe (deteta). Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom roditelja poboljšava se kvalitet života mame.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…