Pravilno izbalansirana ishrana za decu

Pravilno izbalansirana ishrana za decu

Sadržaj

Pravilno izbalansirana ishrana za decu doprineće optimalanom psihofizičkičkom razvoju. Često je to teško postići i šta može pomoći?

Šta je pravilno izbalansirana ishrana za decu?

Hranljive materije – nutrijenti koje unosimo ishranom imaju specifično metaboličko delovanje na naš organizam. U zavisnosti od količine koja nam je potrebna, delimo ih na mikronutrijente i makronutrijente. Najveći deo prehrane kako odraslih tako i dece, čine makronutrijenti (ugljeni hidrati, masti, belančevine…), koji nam obezbeđuju energiju i esencijalne elemente potrebne za rast i održavanje normalnih funkcija i aktivnosti. Međutim, ništa manje važne uloge ne obavljaju ni oni koji su nam potrebni u manjim količinama – mikronutrijenti. Ovu grupu čine vitamini, minerali, omega 3 masne kiseline, koenzim Q10….

Pravilno izbalansirana ishrana za decu
Piramida ishrane čini osnovu izbalansirane ishrane

Pravilnom, izbalansiranom ishranom unosimo dovoljne količine mikro i makronutrijenata. Piramida ishrane čini osnovu ovog balansa. Definisala je Svetska zdravstvena organizacija na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva. Ova piramida određuje koje namernice ali i u kom odnosu je potrebno svakodnevno unositi u organizam.

Piramida ishrane je osnova balansa mikro i makro nutrijenata

Osnovu piramide čine žitarice i one procentualno čine 35-45% ukupnog dnevnog unosa. Na drugom mestu su voće i povrće sa 15%, odnosno 20% ukupnog dnevnog unosa. Zatim slede mleko, mlečni proizvodi, meso, riba i jaja. U vrhu piramide se nalaze ulja, masti i šećeri koji učestvuju sa svega 5% u ukupnom dnevnom energetskom unosu.

Pravilno izbalansirana ishrana za decu
Za decu, tri glavna obroka i dve užine.

Koje su dodatne smerinice lekara i nutricionista?

Dodatne smernice koje savetuju lekari i nutricionisti za pravilnu i izbalansiraniu ishranu su:

-Odabrane namirnice u skladu sa piramidom ishrane i dnevnim energetskim potrebama poželjno je rasporediti u tri glavna obroka i dva međuobroka – užine.

-Potrebno je da hrana bude raznovrsna, voće i povrće pretežno sveže.

-Da se manje koristi šećer (posebno rafinisani), ali i so. Ukupni dnevni unos soli treba ograničiti na jednu kafenu kašičicu (6g). Preporuka je koristiti jodiranu so.

– Potrebno je kontrolisati unos masti (ne više od 30 % ukupne dnevne energije) i zameniti masti životinjskog porekla, bogate zasićenim masnim kiselinama, sa mastima biljnog porekla, bogatim nezasićenim masnim kiselinama.

Pravilno izbalansirana ishrana za decu
Neka deca su probirljiva kada je određena vrsta hrane u pitanju

Deci je u periodu rasta i razvoja neophodno obezbedii pravilnu, izbalansiranu ishranu i dovoljne količine mikro i mikronutrijenata. Mnogo je izazova sa kojima se roditeji suočavaju. Zbog načina obrade zemljišta, ali i obrađivanja same hrane kao i zbog zagađenja životne sredine (vode, vazduha i zemljišta) kvalitet hrane koju koristimo sve se više dovodi u pitanje. Dodatno, neka deca su probirljiva kada je određena vrsta hrane u pitanju, što roditelje dodatno zabrinjava jer nisu sigurnirni da li su nutritivne potrebe deteta zadovoljene na adekvatan način. Ovo je posebno prisutno u zimskim mesecima, kada je ishrana, generalno, siromašnija vitaminima.

Suplementacija multivitaminima

Kada imamo nedoumicu da li naše dete dobija dovoljno vitamina u zimskim mesecima, u periodima intenzivnog rasta i razvoja, u periodima pojačane fizičke aktivnosti, ili nakon preležane bolesti, najbolje je konsultovati se sa lekarom. Oni nam mogu savetovati dodatnu suplementaciju multivitaminima. Tada je važno da izaberemo onaj koji je formulisan za starosnu grupu našeg deteta i ne obezbeđuje više od 100 procenata dnevne vrednosti vitamina i minerala.

Pravilno izbalansirana ishrana za decu

Naša preporuka je Oligovit® kids rastvor za oralnu upotrebu, dodatak ishrani, namenjen pre svega najmlađima, kod kojih mogu da se jave povećane potrebe za vitaminima koji im omogućavaju zdrav rast i razvoj.

Šta sadrži  Oligovit® kids?

Oligovit® kids rastvor za oralnu upotrebu sadrži devet vitamina potrebnih za nesmetano odvijanje različitih metaboličkih i biohemijskih procesa u organizmu. Vitamin D doprinosi održavanju normalne mišićne funkcije, neophodan je za metabolizam kalcijuma, čime se obezbeđuje rast zdravih zuba i kostiju. Vitamin E štiti organizam od slobodnih radikala i poboljšava opšte stanje organizma. Vitamini A, C, D i B6 doprinose normalnoj funkciji imunskog sistema. Vitamin C i E doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Kada se preporučuje suplementacija?

Oligovit® kids rastvor za oralnu upotrebu preporučuje se:

-Kod nedovoljnog unošenja vitamina ishranom (nepravilna, neredovna ishrana).

-Kao dodatak ishrani siromašnoj vitaminima u zimskim mesecima.

-Kao dodatak ishrani kod nedostatka apetita, premorenosti i sklonosti ka infekcijama.

-Kao dodatak ishrani kod lečenja antibioticima.

-Kao dopuna ishrani kod rekreativnih fizičkih aktivnosti.

Ukoliko potreba za dodatnom suplementacijom postoji, ne treba vam čudo – treba vam Oligovit kids sirup.

Promo članak

avatar
GALENIKA a.d. Beograd osnovana je 18. jula 1945. godine. Od ,,male radionice’’ prerasla je u farmaceutskog giganta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...