Pravilno postupanje sa bebom, Baby handling POGLEDAJTE VIDEO

Pravilno postupanje sa bebom, Baby handling POGLEDAJTE VIDEO

Pravilno postupanje sa bebom u svakodnevnim aktivnostima podrazumeva pravilno podizanje, spuštanje, nošenje, presvlačenje, hranjenje ljuljuškanja, dojenja, podizanja da podrigne, kupanja, postavljanja u krevet da spava. Pripremili smo za vas i video u kome možete videti kako se sa bebom pravilno postupa.

Zašto je važno pravilno postupanje sa bebom?

Način na koji roditelji podižu bebu, presvlače joj pelene, nose je, važan je za stvaranje motorne šeme bebe. Pravilnim postupanjem beba stvara pravilne motorne šeme. Pomozimo našim mališanima da sami razviju pravilne motorne šeme. Takođe, pravilno postupanje sa bebom ima za cilj podsticanje senzomotornog razvoja. Kada pravilno postupamo sa bebom, (uzimanjem, držanjem, položajem za dojenje, nošenjem bebe), bebin mozak dobija informacije o odgovarajućim  položajima koje telo zauzima. Pravilno postupanje sa bebom je važno za sve bebe a posebno je od velikog značaja kod neurorizične dece, kao i kod dece sa neurorazvojnim smetnjama.

Pravilno postupanje sa bebom

Koje su nepravilne šeme pokreta bebe?

Formiranje nepravilnih šema pokreta usled nepravilnog postupanja sa bebom od strane roditelja su: zabacivanja glave unazad, izvijanja trupa, prekrštanje nogica, stezanje mišića ruku i nogu koji mogu otežati pokrete koje beba treba samostalno da radi, kao što su podizanja glave okretanja na stomak ili leđa, oslanjanje na podlaktice i šake uzimanje i držanje igračaka u rukama… Prilikom nošenja, gde se bebina ruka ili noga “ ostavljaju po strani“ kao  da vise i ne prate sredošnju liniju bebinog tela; kada se beba na bilo koji način stavlja u sedeći položaj a još uvek nije motorički spremna.

Kako da držim bebu kada želim da je smirim?

To je položaj koji bebu podseća na položaj koji je imala u maminom stomaku, pa je idealan za smirivanje bebe. Okrenite bebu leđima prema sebi, a njen potiljak oslonite na svoje grudi. Jednom rukom pridržavajte je preko grudi, savijte bebine noge prema stomaku,druga ruka ispod bebinih kolena, na taj način bebina kičma ne trpi pritisak.   Bebine ruke su slobodne.  Težište je uvek na ruci koja bebu drži preko grudi, druga ruka ponekada može biti i slobodna. Beba je u pravilnom položaju, ima pregled oko sebe i lako će se relaksirati i umiriti. Drugi položaj koji bebe vole a pravilan je, kada nosite bebu kao lopticu. Beba je bočno okrenuta ka vama, na vašoj ruci. Bebina glava je naslonjena na vasu nadlakticu a vaša šaka iste ruke je ispod bebinih kolena. Bebine ruke su obe ispred njenog tela, prate središnji liniju. Bebina noga koja je sa spoljašnje strane, odnosno nije do vas, je blago prekrštena preko druge noge. U tom položaju možete nositi bebu ali i hraniti ukoliko beba još uvek ne sedi a uvedena je nemlečna ishrana.

Šta mame najčešće pitaju?

  • Da li često menjati stranu na kojoj beba spava? U prvim mesecima bebinog života bitno je da beba menja stranu na kojoj spava u krevetiću. Na taj način stimuls (izvor zvuka, svetlost) dolazi sa različitih stana što omogućava slobodu pokreta kod bebe.
  • Želim da podignem naslon kolica jer beba želli da gleda i neće u horizontalan položaj u kolicima, a beba još nema 6 meseci? Da, često pitanje je šta kada dete neće da leži u kolicima a još uvek ne sedi samostalno te bi adekvatan  odgovor bio da možete podići naslon kolica za oko 45 stepeni ali podići i detetove noge stavljanjem srolanog peškira ispod potkolenica. Tako dete od 6,7 meseci može da posmatra oko sebe i istražuje a ne vrši pritisak na karlicu.
  • Da li da jačim ljuljanjem bebe u rukama zaustavim plač bebe? Nemojte jako ljuljati bebu.  Šapućite joj i pevušite u uvoOd vaše bebe sa 2 meseca  već očekujete da guče, peva vokale: „ooo“, „eee“. Tada se nadovezujete na pevanje vokala, vi pevate sa njom i pravite kombinacije vokala koje beba produkuje. Nikada nemojte jako pomerati/treskati bebu gore dole.
  • Da li je važno da i ostali ukućani savladaju pravilno postupanje sa bebom, iako oni nisu dugo sa bebom? Osim roditelja važno je i da ostali članovi porodice koji uzimaju bebu, budu upoznati sa osnovama pravilnog postupanja sa bebom. Pokažite im, jer je važno!
  • Kako da držim bebu kada je nosim? Pogledajte video, pri tome, kako pravilno nositi bebu se razlikuje u odnosu na starost bebe. U početku morate više paziti, neophodno  je stalno pridržavati bebinu glavu, a kasnije kako se beba razvija biće vam sve lakše i komfornije da je podižete i nosite. I dalje prema uputstvima.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Pomozimo našim mališanima da sami razviju pravilne motorne šeme. Pogledajte video koji smo za vas uredili.

Strukovni fizioterapeut specijalista Primarni domen rada je oblast pedijatrije, rad sa bebama i decom. Kroz ciljane vežbe, razvojne aktivnosti i pravilnu stimulaciju se potstiče psiho-socio-motorički razvoj bebe (deteta). Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom roditelja poboljšava se kvalitet života mame.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…