Pravilno postupanje sa bebom, Baby handling POGLEDAJTE VIDEO

Pravilno postupanje sa bebom, Baby handling POGLEDAJTE VIDEO

Pravilno postupanje sa bebom u svakodnevnim aktivnostima podrazumeva pravilno podizanje, spuštanje, nošenje, presvlačenje, hranjenje ljuljuškanja, dojenja, podizanja da podrigne, kupanja, postavljanja u krevet da spava. Pripremili smo za vas i video u kome možete videti kako se sa bebom pravilno postupa.

Zašto je važno pravilno postupanje sa bebom?

Način na koji roditelji podižu bebu, presvlače joj pelene, nose je, važan je za stvaranje motorne šeme bebe. Pravilnim postupanjem beba stvara pravilne motorne šeme. Pomozimo našim mališanima da sami razviju pravilne motorne šeme. Takođe, pravilno postupanje sa bebom ima za cilj podsticanje senzomotornog razvoja. Kada pravilno postupamo sa bebom, (uzimanjem, držanjem, položajem za dojenje, nošenjem bebe), bebin mozak dobija informacije o odgovarajućim  položajima koje telo zauzima. Pravilno postupanje sa bebom je važno za sve bebe a posebno je od velikog značaja kod neurorizične dece, kao i kod dece sa neurorazvojnim smetnjama.

Pravilno postupanje sa bebom

Koje su nepravilne šeme pokreta bebe?

Formiranje nepravilnih šema pokreta usled nepravilnog postupanja sa bebom od strane roditelja su: zabacivanja glave unazad, izvijanja trupa, prekrštanje nogica, stezanje mišića ruku i nogu koji mogu otežati pokrete koje beba treba samostalno da radi, kao što su podizanja glave okretanja na stomak ili leđa, oslanjanje na podlaktice i šake uzimanje i držanje igračaka u rukama… Prilikom nošenja, gde se bebina ruka ili noga “ ostavljaju po strani“ kao  da vise i ne prate sredošnju liniju bebinog tela; kada se beba na bilo koji način stavlja u sedeći položaj a još uvek nije motorički spremna.

Kako da držim bebu kada želim da je smirim?

To je položaj koji bebu podseća na položaj koji je imala u maminom stomaku, pa je idealan za smirivanje bebe. Okrenite bebu leđima prema sebi, a njen potiljak oslonite na svoje grudi. Jednom rukom pridržavajte je preko grudi, savijte bebine noge prema stomaku,druga ruka ispod bebinih kolena, na taj način bebina kičma ne trpi pritisak.   Bebine ruke su slobodne.  Težište je uvek na ruci koja bebu drži preko grudi, druga ruka ponekada može biti i slobodna. Beba je u pravilnom položaju, ima pregled oko sebe i lako će se relaksirati i umiriti. Drugi položaj koji bebe vole a pravilan je, kada nosite bebu kao lopticu. Beba je bočno okrenuta ka vama, na vašoj ruci. Bebina glava je naslonjena na vasu nadlakticu a vaša šaka iste ruke je ispod bebinih kolena. Bebine ruke su obe ispred njenog tela, prate središnji liniju. Bebina noga koja je sa spoljašnje strane, odnosno nije do vas, je blago prekrštena preko druge noge. U tom položaju možete nositi bebu ali i hraniti ukoliko beba još uvek ne sedi a uvedena je nemlečna ishrana.

Šta mame najčešće pitaju?

  • Da li često menjati stranu na kojoj beba spava? U prvim mesecima bebinog života bitno je da beba menja stranu na kojoj spava u krevetiću. Na taj način stimuls (izvor zvuka, svetlost) dolazi sa različitih stana što omogućava slobodu pokreta kod bebe.
  • Želim da podignem naslon kolica jer beba želli da gleda i neće u horizontalan položaj u kolicima, a beba još nema 6 meseci? Da, često pitanje je šta kada dete neće da leži u kolicima a još uvek ne sedi samostalno te bi adekvatan  odgovor bio da možete podići naslon kolica za oko 45 stepeni ali podići i detetove noge stavljanjem srolanog peškira ispod potkolenica. Tako dete od 6,7 meseci može da posmatra oko sebe i istražuje a ne vrši pritisak na karlicu.
  • Da li da jačim ljuljanjem bebe u rukama zaustavim plač bebe? Nemojte jako ljuljati bebu.  Šapućite joj i pevušite u uvoOd vaše bebe sa 2 meseca  već očekujete da guče, peva vokale: „ooo“, „eee“. Tada se nadovezujete na pevanje vokala, vi pevate sa njom i pravite kombinacije vokala koje beba produkuje. Nikada nemojte jako pomerati/treskati bebu gore dole.
  • Da li je važno da i ostali ukućani savladaju pravilno postupanje sa bebom, iako oni nisu dugo sa bebom? Osim roditelja važno je i da ostali članovi porodice koji uzimaju bebu, budu upoznati sa osnovama pravilnog postupanja sa bebom. Pokažite im, jer je važno!
  • Kako da držim bebu kada je nosim? Pogledajte video, pri tome, kako pravilno nositi bebu se razlikuje u odnosu na starost bebe. U početku morate više paziti, neophodno  je stalno pridržavati bebinu glavu, a kasnije kako se beba razvija biće vam sve lakše i komfornije da je podižete i nosite. I dalje prema uputstvima.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Pomozimo našim mališanima da sami razviju pravilne motorne šeme. Pogledajte video koji smo za vas uredili.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Strukovni fizioterapeut specijalista Primarni domen rada je oblast pedijatrije, rad sa bebama i decom. Kroz ciljane vežbe, razvojne aktivnosti i pravilnu stimulaciju se potstiče psiho-socio-motorički razvoj bebe (deteta). Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom roditelja poboljšava se kvalitet života mame.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…