Programi Plivanja za Bebe

Programi plivanja za bebe i malu decu

Programi plivanja za bebe i programi za malu decu su pravi izbor za vašeg mališana. Bebe se rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, ali oni spontano nestaju do petog meseca. U kom uzrastu se preporučuje plivanje kao aktivnost?

škola plivanja za bebe bebi buć dinamik klub (4)

Programi plivanja za bebe

Decu treba uvoditi u sport i zdrav život od najranijeg detinjstva, tvrde naši sportski stručnjaci, koji svojim radom i smernicama u radu, prate najaktuelnije svetske smernice za pravilan rad sa decom. Da su u današnje vreme deca nedovoljno fizički aktivna, vidi se i po visokom procentu deformiteta stopala i kičme kod dece predškolskog uzrasta.

Preporuka je da bebe vodite na plivanje od najranijeg uzrasta (već od 3. meseca).

Plivanje je sjajna „vodena zabava“ za bebe, ali je aktivan boravak u vodi i od velike  koristi za pravilan rast, psihomotorni razvoj i zdravlje. Pri tome, beba usvaja prijatnost boravka u vodi i učvršćuje bliskost sa roditeljem.

U  metodici rada sa bebama i roditeljima, koristiti se  igra, kao sredstvo za prihvatanje vode. Kod svakog učenja pa i kod plivanja, treba poštovati individualne karakteristike svake bebe. Poželjno je  da ponesete i neku igračkicu za vodu, kako bi beba pokušavala da je dohvati i na taj način dodatno angažovala mišiće ruku.

Temperatura vode u bazenu i vazduha

Temperatura vode za mališane treba da bude 30 stepeni celzijusovih a vazduha od 31 do 32 stepena. Prostor oko bazena i u svlačionicama treba da ima ugrađeno podno grejanje, a objekat  opremljen savremenim sistemima za brzu filtraciju vode i eliminisanje hlora i amonijaka iz vazduha.  Obuku plivanja za bebe i roditelje poželjno je da vodi kvalifikovani trener obučeni za rad sa decom.

škola plivanja za bebe bebi buć dinamik klub (2)

Programi plivanja za bebe BEBI BUĆ

Tokom časa beba je u vodi sa jednim od roditelja. Roditelji i dete, pod nadzorom profesionalih trenera, prolaze kroz seriju jednostavnih vežbi zahvaljujući kojima se dete navikava na boravak u vodi. Tokom  časa dete oseća spokoj i zadovoljstvo. Zahvaljujući ovakvim programima, deca već pri stupanju u predškolsku grupu (od 4. godne), sa lakoćom savladavaju sve zadatke. Oslobodiće se straha, naučiti da uživaju u vodi i pripremiti se za školu plivanja. A i vi ćete se dobro zabaviiti.  „

Plivanje nije aktivnost koja treba da se dešava samo tokom leta. Dete koje pliva zimi u bazenu, neće se razboleti ako se pravilno postupa, već će mu imunitet ojačati, imaće bolji tonus mišića, bolji apetit i san.

 

 

 

škola plivanja za bebe bebi buć dinamik klub (3)

Plivanje je sjajan podsticaj – stimulacija  grube motorike kod deteta.

Plivanje poboljšava i osećaj ravnoteže i koordinaciju pokreta (vestibularna stimulacija) i držanje tela, a preporučuje se i kod blažih i težih deformiteta, kao što su iščašeni kukovi, deformiteti grudnog koša, kičmenog stuba i stopala.

Plivanje pomaže kod uspostavljanja telesne šeme kod dece, poznavanja delova tela, orijentacije u prostoru, usmeravanje i održavanje pažnje, koncentracije… Plivanje se ekstremno preporučuje od 2. meseca bebe ako beba ima dijagnostikovan hipertonus (već posle prve kontrole kod pedijatra, nakon 1. Meseca, pedijatar može da uputi na terapeutsku proceduru – plivanje od 2. Meseca).

Bebe uživaju u ovoj divnoj interakciji s majkom ili ocem i u dobroj zabavi! Kada vodite bebu na plivanje, ne treba da  bude umorna ili gladna, a nije dobro da “pliva” odmah posle obroka. Budite strpljivi i nemojte odustajati ako prvi trening prođe “neslavno”. Posle boravka u bazenu bebu isperite vodom. Kada dođete kući nahranite bebu i vratite se uobičajenom ritmu.

Važno! 

Nikada ne plivate sa bebom u rukama, nogama uvek treba da se oslanjate o dno bazena!Za bazen je potrebno: pelene za vodu, peškir, bademantil i eventualno kapica, ukoliko beba ima dužu kosicu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master defektolog, somatoped. Radi u Beogradu u D.Z. Stari Grad od 1997. godine kao master defektolog-somatoped. Pohađala stručne edukacije i ima sertifikate: Opšta i specifična reedukacija psihomotorike-prevencija i tretman poremećaja motorike, govora, emocija i saznajnih funkcija u detinjstvu; Biological treatments for autism and ADHD; Rana dijagnostika i stimulativni rad sa riziko decom u prvoj godini zivota; Neurokineziološki razvoj deteta do godinu dana i brojne druge.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…