Programi plivanja za bebe – Bebi buć

Programi plivanja za bebe

Sadržaj

Programi plivanja za bebe i programi za malu decu su pravi izbor za vašeg mališana. Bebe se rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, ali oni spontano nestaju do petog meseca. U kom uzrastu se preporučuje plivanje kao aktivnost?

Programi plivanja za bebe

Decu treba uvoditi u sport i zdrav život od najranijeg detinjstva, tvrde naši sportski stručnjaci, koji svojim radom i smernicama u radu, prate najaktuelnije svetske smernice za pravilan rad sa decom. Da su u današnje vreme deca nedovoljno fizički aktivna, vidi se i po visokom procentu deformiteta stopala i kičme kod dece predškolskog uzrasta.

Programi plivanja za bebe
Bebe se rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, ali oni spontano nestaju do petog meseca.

Preporuka je da bebe vodite na plivanje od najranijeg uzrasta, već od 4. meseca

Plivanje je sjajna „vodena zabava“ za bebe, ali je aktivan boravak u vodi i od velike  koristi za pravilan rast, psihomotorni razvoj i zdravlje. Pri tome, beba usvaja prijatnost boravka u vodi i učvršćuje bliskost sa roditeljem.

U  metodici rada sa bebama i roditeljima, koristiti se  igra, kao sredstvo za prihvatanje vode. Kod svakog učenja pa i kod plivanja, treba poštovati individualne karakteristike svake bebe. Poželjno je  da ponesete i neku igračkicu za vodu, kako bi beba pokušavala da je dohvati i na taj način dodatno angažovala mišiće ruku.

Temperatura vode i vazduha u bazenu

Temperatura vode za mališane treba da bude 30 stepeni celzijusovih a vazduha od 31 do 32 stepena. Prostor oko bazena i u svlačionicama treba da ima ugrađeno podno grejanje, a objekat  opremljen savremenim sistemima za brzu filtraciju vode i eliminisanje hlora i amonijaka iz vazduha.  Obuku plivanja za bebe i roditelje poželjno je da vodi kvalifikovani trener obučeni za rad sa decom.

Programi plivanja za bebe
Kroz igru je sve lepše.

Programi plivanja za bebe BEBI BUĆ

Tokom časa beba je u vodi sa jednim od roditelja. Roditelji i dete, pod nadzorom profesionalih trenera, prolaze kroz seriju jednostavnih vežbi zahvaljujući kojima se dete navikava na boravak u vodi. Tokom  časa dete oseća spokoj i zadovoljstvo. Zahvaljujući ovakvim programima, deca već pri stupanju u predškolsku grupu (od 4. godne), sa lakoćom savladavaju sve zadatke. Oslobodiće se straha, naučiti da uživaju u vodi i pripremiti se za školu plivanja. A i vi ćete se dobro zabaviiti.  „

Plivanje nije aktivnost koja treba da se dešava samo tokom leta. Dete koje pliva zimi u bazenu, neće se razboleti ako se pravilno postupa, već će mu imunitet ojačati, imaće bolji tonus mišića, bolji apetit i san.

Programi plivanja za bebe
Temperatura vode za mališane treba da bude 30 stepeni celzijusovih a vazduha od 31 do 32 stepena.

Plivanje je sjajan podsticaj – stimulacija grube motorike kod deteta

Plivanje poboljšava i osećaj ravnoteže i koordinaciju pokreta (vestibularna stimulacija) i držanje tela, a preporučuje se i kod blažih i težih deformiteta, kao što su iščašeni kukovi, deformiteti grudnog koša, kičmenog stuba i stopala.

Plivanje pomaže kod uspostavljanja telesne šeme kod dece, poznavanja delova tela, orijentacije u prostoru, usmeravanje i održavanje pažnje, koncentracije… Plivanje se ekstremno preporučuje pre 4. meseca bebe ako beba ima dijagnostikovan hipertonus (već posle prve kontrole kod pedijatra, pedijatar može da uputi na terapeutsku proceduru – plivanje nešto pre 4. Meseca).

Programi plivanja za bebe
Nova iskustva, nove veštine za bolji psihomotorni razvoj i liskost za roditeljima uz iskusne trenere.

Bebe uživaju u ovoj divnoj interakciji s majkom ili ocem i u dobroj zabavi! Kada vodite bebu na plivanje, ne treba da  bude umorna ili gladna, a nije dobro da “pliva” odmah posle obroka. Budite strpljivi i nemojte odustajati ako prvi trening prođe “neslavno”. Posle boravka u bazenu bebu isperite vodom. Kada dođete kući nahranite bebu i vratite se uobičajenom ritmu.

Važno! 

Nikada ne plivate sa bebom u rukama, nogama uvek treba da se oslanjate o dno bazena! Za bazen je potrebno: pelene za vodu, peškir, bademantil i eventualno kapica, ukoliko beba ima dužu kosicu.

avatar
Radi u Beogradu u D.Z. Stari Grad od 1997. godine kao master defektolog-somatoped. Pohađala stručne edukacije i ima sertifikate: Opšta i specifična reedukacija psihomotorike-prevencija i tretman poremećaja motorike, govora, emocija i saznajnih funkcija u detinjstvu; Biological treatments for autism and ADHD; Rana dijagnostika i stimulativni rad sa riziko decom u prvoj godini zivota; Neurokineziološki razvoj deteta do godinu dana i brojne druge.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...