Vibracijska Stimulacija Bebe i Dece, Kako se Sprovodi?

Vibracijska Stimulacija Bebe i Kako se Sprovodi

Sadržaj

U dečjem razvoju i podsticaju inteligencije, može se postići više zahvaljujući adekvatnim podsticajnim aktivnostima. Vibracijska stimulacija je veoma bitna.

Kada se počinje sa stimulacijom psihomotornog razvoja deteta?

Od 2. do 6. godine života, formira se 75 %  sinapsi, zaduženih za inteligenciju čoveka  a 95% sinapsi se u potpunosti formira do 12 godine života.

Beba jasno raspoznaje glas svoje majke još u materici, i zato ne čudi da se novorodjenče u majčinom naručju smiri, posebno na njenim grudima, jer čuje i drugi njoj veoma poznat zvuk, a to je zvuk majčinog srca. Zbog dvotaktnosti rada majčinog srca, dete svoje prve reči i izgovara uvek u dva sloga MA MA, TA TA, BA BA …

Vibracijska Stimulacija Bebe i Kako se Sprovodi

Stvaranje sinapsi

Stvaranje sinapsi u mozgu počinje prenatalno, dakle pre nego što se beba rodi. Poželjno je  da se sa prenatalnom ranom stimulacijom počne već nakon 28. nedelje trudnoće, tako što majka nežnim glasom svakodnevno priča svojoj bebi, neku priču ili pesmu. Dobro je ako pri tome i dodiruje i blago lupka svoj stomak jer i te vibracije stižu do bebe i ona ih prepoznaje. Dokazan je i pozitivan efekat slušanja  klasične muzike, koja odašilje  specijalne vibracije. Osetljivost na spoljne draži jako je izražena u prvim godinama života. Putem čulnih organa dete od rođenja prima utiske, a sa rastom i razvojem počinje da ih prerađuje, organizuje i stiče iskustva i saznanja o stanjima i promenama u neposrednoj okolini.

Šta treba imati u vidu?

Senzorno-perceptivni razvoj teče uz proces sazrevanja, ali je bitan i način podsticanja čula za njihovo usavršavanje, što znači da se u dečijem razvoju može postići više zahvaljujući adekvatnim podsticajnim aktivnostima.

 • Sve stimulacije za bolji psihomotorni razvoj deteta treba sprovoditi kada je dete raspoloženo, stimulacija treba da bude prijatna za dete.
 • Sasvetovanje sa stručnjakom je neophodno, da bi se stimulacija sa detetom radila kvantitativno i kvalitativno, jer će prema uputstvima stručnjaka odgovarati razvojnom nivou i individualnim razvojnim karateristikama svakoga deteta
 • Stimulacije ne treba sprovoditi na uštrb dnevne rutine i ritma deteta.

Vibracijska Stimulacija Bebe i Kako se Sprovodi

Koji je cilj vibracijske stimulacije bebe?

Vibracijska stimulacija ima za cilj doživljaj dubine i obima tela i unutrašnje osetljivosti i bolji razvoj bebe i dece.

 • Stavite bebine ili detetove ruke na bebin/detetov grudni koš i izgovarajte glasove :aaaaaaaaa, uuuuuuuu, eeeeeeeee… Beba će ponavljati glas ili proizvoditi svoj (kod uzrasta većeg deteta ne treba da pridržavate ruke, dete će samo držati ruke gde se dogovorite i uživati u vežbi/igri). Beba/dete postaje svesno vibracije  koju proizvodi, svog unutrašnjeg bića…
 • Ova stimulacija radi se od ranog uzrasta bebe, od nekoliko meseci, ali je poželjna i u kasnijem uzrastu od godinu, dve, tri i četri godine deteta.  Ovu vežbu koja je i zajednička igra, ponovite više puta u toku nedelje.
 • Za bebe koje su suviše mirne i ne prave nesvesne pokrete rukama i nogama, za rani uzrast bebe ili za suviše mirne bebe do 1. godine života:
 • Uzmite neki električni uredjaj koji proizvodi vibracije, kao što je aparat za brijanje, masažer… uvijte u platno da vibracija ne bude suviše jaka i na kratno dodirujte podlakticu, nadlakticu, butinu ili list deteta, uz smeh i dobro raspoloženje. Pokrenućete bebu i stimulisati pokrete, ali će beba i osetiti vibracije i na površini kože ali i u dubini tela.
 • Za bebe i decu do 4-5 godina:

 • Iskoristite momenat kada se beba/dete smeje i dok se smeje stavite mu brzo ručice na stomak ili grudni koš. Beba/dete će osvestiti vibraciju koju smeh proizvodi u njegovom telu.
 • Za bebe i decu do 3.godine

 • Odlična vibracijska stimulacija je igra udaranja u bubanj ili u šerpe varjačama, konzerve i druge predmete koji proizvode pri udaru zvuk. Pri tome, deca u ovoj igri izuzetno uživaju! Možete rukama lupkati po stolu i onda po bubnju i dnu šerpe takodje, stimulisati dete da ono to ponovi, što će rado činiti!
 • Za uzrast od godinu dana do 4-5 godina:

 • Neka dete sedi na stoličici sa mekom podlogom ili sasvim niskom krevetu, tako da mu kolena budu savijena pod  uglom od otprilike 90% i da stopalima dodiruje pod. Vi sedite prekoputa ili pored deteta. Udarajte nogama o pod, to je sjajna zabava za dete, ali i odlična stimulacija vibracijom koju dete prima preko stopala.
 • Efikasan način vibracijske stimulacije je i : drmanje kreveca, podizanje i spuštanje jednog ugla krevetca za rani uzrast deteta.
 • Efikasna vibracijska stimulacija sprovodi se i kada dete duva u trubu ili drugi duvački instrument za decu – za uzrast od godine dana pa na više.
 • Puštajte bebama i maloj deci bar 15 minuta dnevno, klasičnu muziku!
avatar
Radi u Beogradu u D.Z. Stari Grad od 1997. godine kao master defektolog-somatoped. Pohađala stručne edukacije i ima sertifikate: Opšta i specifična reedukacija psihomotorike-prevencija i tretman poremećaja motorike, govora, emocija i saznajnih funkcija u detinjstvu; Biological treatments for autism and ADHD; Rana dijagnostika i stimulativni rad sa riziko decom u prvoj godini zivota; Neurokineziološki razvoj deteta do godinu dana i brojne druge.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...