Radi kao da nisi majka, a budi majka kao da ne radiš?

Radi kao da nisi majka, a budi majka kao da ne radiš

Sadržaj

Šta znači radi kao da nisi majka? Važno pitanje je ko očekuje od nas to što stoji u naslovu teksta? Da vidimo prvo šta znači naslov ovog teksta, deo po deo.

Radi kao da nisi majka

Kako kao da nisi majka? Kao što bi radila da si devojka koja još nema dece? Kao što bi radila u svojim dvadesetim, recimo? Ili kao da se nekom magijom, sa svom ovom mudrošću i sposobnošću koju sad imaš, vratiš u vreme dok još nisi imala decu? Jer nemaju istu sposobnost žene koje nisu majke i one koje jesu. Setite se samo kako ste trošile slobodno vreme kao devojke. A kako ga sada trošite! Koliko ste kao devojke cenile pola sata slobodnog ujutru, da popijete na miru kafu. A koliko sada. Koliko vam je vremena trebalo da operete sudove, kosu, veš, pod pre nego što ste dobile decu. Koliko brzo to sada uradite.

Radi kao da nisi majka, a budi majka kao da ne radiš

Šta to ustvari znači?

Ja bih to pitala šefa koji kaže da želi da radim kao da nisam mama. Da li želi da budem efikasna i brza kao kada sam bila studentkinja ili kao sada kada imam decu? Ali šalu na stranu. Dakle, radi posao kao da nisi mama. To znači nemoj pominjati da ti je dete bolesno i da ne možeš doći na posao. Budi uvek dostupna i van radnog vremena. Budi tu kada treba zameniti nekoga. Neka se vidi da ti je posao najvažniji u životu.

A šta znači budi majka kao da ne radiš?

Da li pri tome društvo, okolina i mi sami, koji to od sebe očekujemo, podrazumevamo i sve ono negativno što ta pozicija implicira? Da budemo majke koje potiskuju ostale svoje želje i čežnje. Koje su možda usamljene dobar deo dana, koje se često osećaju nesigurno. I čeznu da imaju povoda da se lepo obuku, našminkaju, da stave parfem. Pogledaju se u ogledalo i budu srećne kako izgledaju.

Radi kao da nisi majka, a budi majka kao da ne radiš

Prvih godinu dana mama

Kada si spremna da budeš mama i jedva čekaš da to postaneš, onda godinu dana bivanja samo sa bebom može neverovatno prijati. Ali nakon toga često želimo da se setimo i da druge podsetimo da smo i žene. Privlačne, seksualne, zabavne. Teško je kada si „samo“ mama. Ako pri tome i ti sama podrazumevaš da ne bi trebala tražiti i očekivati pomoć, jer ne radiš u uobičajenom smislu reči, nego si kod kuće.

Važno pitanje je ko očekuje od nas to što stoji u naslovu teksta?

Društvo i okolina ili i mi same od sebe to tražimo? Jer ako samo okolina to traži od nas, a mi od sebe to ne očekujemo, onda je lako. Treba da naučimo kako se samopouzdano kaže „Ne“. Potrebno nam je malo podsećanje iz asertivnog ponašanja prema šefu i kolegama. Kao i prema svojim ukućanima, koje treba naučiti da nismo tu non stop i da kada kažemo da ne možemo ili ne želimo nešto, da to stvarno i mislimo.

Ali imamo veliki problem ako i same od sebe očekujemo da smo na oba polja najbolje. Da provodimo večeri čitajući nešto u vezi sa poslom, nadograđujući svoje znanje i veštine. Bivajući dostupne i orne za rad kad god nas sa posla pozovu, gotovo nikada ne tražeći bolovanje. Sa druge strane da nam decu ne vaspitava vrtić, da ne propuštamo nijedan školski projekat, priredbu. Da budemo kod kuće uz decu kada su bolesna, da ne moramo da ih budimo ujutru za vrtić nego da mogu da spavaju dokle žele. Da se igramo sa njima neometano, bezbrižno, bez razmišljanja kada će u krevet. Pa da možemo da završimo neke obaveze vezane za posao, da možemo svakog dana da im pripremimo zdrave obroke, kuvano…

Radi kao da nisi majka, a budi majka kao da ne radiš

Ako to sve od sebe očekujemo

Ako to sve od sebe očekujemo, neminovno je da ćemo se sretati sa osećanjima kao što su stid i krivica. A nerazdvojni drugari stida i krivice su iritabilnost i ljutiti ispadi, nakon kojih opet dolaze stid i krivica i tako u krug. Na poslu ćemo misliti kako bismo trebali biti kod kuće sa detetom, a kod kuće kako bismo trebali da radimo nešto važno vezano za posao. Ne moramo posebno naglašavati koliko loše takvo stanje utiče na nas i na poslu i sa decom.

Šta su naši prioriteti?

Dakle, od te priče da budemo uspešne na poslu i predane kao da naša deca ne postoje, a da budemo uvek blage i prisutne mame kao da sutra, ni ikada više, ne moramo na posao da idemo, od te priče nema ništa. Nego treba lepo srediti svoje prioritete.

Radi kao da nisi majka, a budi majka kao da ne radiš

Obično se prioriteti poslažu sami kada postanemo mame. Ako nam je karijera bila na prvom mestu ranije, obično deca postanu važnija kada se rode. Neke mame otkriju odmah da im majčinstvo toliko prija da posao ode na daleko drugo, treće ili četvrto mesto na listi prioriteta. Nekim mamama treba malo više vremena da to otkriju, da se sažive sa svojim identitetom majke. Naročito ako su dugo pre toga sebe snažno poistovećivale sa svojim poslovnim identitetom. Potrebno je popričati sa sobom koje su nam vrednosti bitne u poslu, a koje u roditeljstvu. Kakva majka želimo da budemo? Šta želimo da postignemo poslovno i za koje vreme. Može li se nešto od toga odložiti za nekoliko godina, kada nam deca postanu malo starija. A mi dobijemo više slobodnog vremena.

Postoje i mame kojima je karijera važnija od dece. Ja lično ne verujem da takav raspored prioriteta može biti zdrav. Te su mame bile nekada povređene, možda gledajući svoju mamu kako pravi kompromise koje ne želi. Tim ženama bih predložila da pričaju mnogo sa nekim stručnim u koga imaju poverenja. Ko ima veštinu da im pomogne, kako ne bi propustile da osete zadovoljstvo majčinstva. Kako im život ne bi bio siromašan i kako njihova deca ne bi odrastala ne osetivši koliko dobre majke one mogu da budu.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...