Šarlah kod dece, 7 simptoma, lečenje i moguće komplikacije

Šarlah (Scarlatina)

Šarlah (Scarlatina) je zarazna bolest. Javlja se kod nekih, usled streptokokne infekcije grla. Najčešće se javlja kod male dece i dece do 15 godina starosti. Češce se javlja u hladnijem delu godine. I to, kod male  dece koja idu u vrtić,  predskolskog i školskog uzrasta.  Upravo zbog bliskog kontakta u kolektivu-vrtići ili školi. Deca mogu preneti šarlah i odraslima. Moguće je više puta u životu oboleti od šarlaha.

Šarlah kod dece – kada kod lekara?

Pomoć lekara treba potražiti ukoliko Vaše dete pored bolnog tj.upaljenog grla ima i  temperaturu preko 38c. Potom, uvećane i bolne limfne čvorove na vratu i osip crvene boje.

Šarlah (Scarlatina)

Šta je uzročnik šarlaha, kako se prenosi šarlah?

Uzročnik je bakterija Streptococcus beta haemolyticus grupe A. Ona izaziva upalu grla (retko se javi  usled infekcije kože). Bakterija oslobađa toksin. Izvor infekcije  je nazofaringealni sekret.

Prenosi se  kapljično, kašljanjem ili kijanjem (retko kad nekim drugim putem). Period inkubacije je obično 2-4 dana od kontakta.

Simptomi šarlaha

 1. Bol u grlu. Vaše dete može imati intenzivan bol u grlu prilikom gutanja. Nekad bol zrači ka ušima. Ovaj simptom je često prvi znak šarlaha.
 2. Visoka temperatura. Povišena temperatura preko 38 stepeni obično je praćena groznicom.
 3. Povraćanje. Povraćanje se javlja među prvim simptomima. Javlja se usled dejstva toksina
 4. Oticanje i crvenilo krajnika i nepca. Krajnici mogu postati uvećani i crveni. Ponekad se na njima mogu videti bele naslage. Obično se opisuje kao grlo “žarko” ili “plameno” crvene boje (scarlet red. Jezik obično bude obložen po sredini a ivice ogoljene.
 5. Uvećani i bolni limfni čvorovi na vratu i ispod donje vilice.
 6. Glavobolja, umor, malaksalost, bol u zglobovima.
 7. Nakon 1-2 dana od pojave prvih simptoma se javlja osip.

Šarlah (Scarlatina)

Osip od šarlaha

Osip po telu je crvene boje, poput kože izgorele na suncu. Koža je hrapava na dodir. Obično počinje od vrata. Spušta se niz trup do ekstremiteta. Najviše je izražen u pregibima (pazuh, prepone…) gde se zapažaju tamno crvene linije. Prisutan je blag svrab. Lice je zažareno sa bledim “prstenom” oko usta. Najizraženiji je 1-2 dana. Potom se postepeno povlači, istim redosledom kako se javljao. U ovoj fazi se menja i izgled jezika. On sada ima „malinast“ izgled (kao oguljen) koji traje oko dve nedelje. Otprilike nedelju dana nakon povlačenja osipa javlja se perutanje kože. Na trupu i licu je sitno,“barsunasto“ a na dlanovima i tabanima se koža ljušti. To može trajati i 10-14 dana.

Šarlah (Scarlatina)

Znaci da infekcija šarlaha može biti ozbiljna

Znaci intoksikacije, koji ukazuju na to da infekcija može biti ozbiljna, uključuju:

 • Teškoće u disanju. Ako dete ima teškoća u disanju, uvlači međurebarne mišiće, diše brzo ili ima prekide disanja. Diše bučno ili „zviždi“, ima bolove u grudim-odmah potražite medicinsku pomoć!
 • Dete ne može da guta pljuvačku ili da otvori usta u potpunosti, balavi.
 • Konfuzija i dezorijentacija. Promene u mentalnom stanju, poput konfuzije i dezorijentacije. Vrtoglavice čak i kad sedi. Ovi znacvi mogu ukazivati na ozbiljne komplikacije.
 • Uporno povraćanje ili dijareja, dehidratacija, malaksalost.

Ako dete mlađe od 2 meseca neutešno plače. Ako ima prekide u disanju ili temperaturu višu od 38c  ili nižu od 35.5c treba hitno potražiti pomoć! U slučaju bilo kojih ovih znakova intoksikacije, odmah se obratite lekaru ili odvedite dete u najbližu zdravstvenu ustanovu!

Kako se postavlja dijagnoza šarlaha?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike. Zatim laboratorijskih nalaza (krvna slika ukazuje na bakterijsku infekciju). Potvrdom uzročnika iz brisa ždrela, brzog ASTO testa. Obavezan je pregled urina, zbog praćenja komplikacija.

Diferencijalno dijgnostički u obzir dolaze angine, virusne infekcije grla (tipa mononukleoze). Zatim druge osipne groznice (poput morbila, rubeole, enterovirusne…) ili alergijske reakcije.

Šarlah (Scarlatina)

Lečenje šarlaha

Lečenje šarlaha obično uključuje:

Antibiotike. – Lekar će propisati antibiotike. Kao što su penicilini (ili zamenu ukoliko postoji alergija) kako bi se suzbila bakterijska infekcija. Važno je pravilno uzimati propisane antibiotikedo kraja terapije, čak i ako se dete oseća bolje!

Simptomatsku terapiju. – To može uključivati lekove za ublažavanje bolova i snižavanje temperature. Takođe i sprejeve ili septolete  za olakšavanje bola u grlu. Elektrolite u slučaju povraćanja, kasnije sredstva za negu kože kod perutanja.

Moguće komplikacije šarlaha

– Infekcija može da se proširi na sinuse, srednje uho, kožu, bubrege, pluća, srce, zglobove.

– Reumatska groznica je retka. Ali ozbiljna komplikacija koja može nastati ako se šarlah ne leči adekvatno. Reumatska groznica može izazvati upale srčanih zalistaka, zglobova, CNS i drugih tkiva.

Bitno je koristiti terapiju na propisani način i onoliko dugo koliko je neophodno. Takođe i obaviti kontolu kod lekara (i kontrolne nalaze).

Šarlah (Scarlatina)

Prevencija šarlaha

1.Izbegavajte bliski kontakt s osobama koje su zaražene šarlahom.

2.Redovno perite ruke sapunom i vodom. Posebno nakon kontakta s bolesnim osobama ili njihovim predmetima.

3.Naučite decu da pravilno kašlju i kijaju, prekrivajući usta i nos laktom ili maramicom.

4.Neka dete koristi sopstveni pribor za jelo, peškire i čaše kako bi se sprečilo širenje bakterija.

5.Ohrabrujte zdravu ishranu i dovoljno sna kako biste ojačali imunološki sistem vašeg deteta.

Važno

Važno je imati na umu da je šarlah zarazan. Važno da vaše dete bude izolovano dok ne prođe period zaraznosti. Obično traje najmanje 24 sata od početka antibiotske terapije.

Dragi roditelji, ako primetite bilo kakve simptome kod vašeg deteta ili znakove intoksikacije, ne oklevajte da potražite medicinsku pomoć. Rano prepoznavanje i adekvatno lečenje šarlaha ključni su za brz oporavak. Ali i sprečavanje komplikacija, uključujući reumatsku groznicu i upalu bubrega (glomerulonefritis). Budite pažljivi prema detetu i pružite mu podršku tokom procesa ozdravljenja.

Radi u Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine. Na specijalizaciji iz Pedijatrije. Završila je školu homeopatije SLD-a. Obučena za Usui Shiki Ryoho Reiki u Udruženju Reiki Vojvodine.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…