Šta predviđa trajanje i uspeh dojenja prema studiji u Srbiji?

Šta predviđa trajanje i uspeh dojenja

Sadržaj

Šta predviđa trajanje i uspeh dojenja? Dojenje je tema o kojoj majke razmišljaju još u trudnoći. Šta uzrokuje trajanje i uspeh dojenja, kao i koliko je dojenje zastupljeno kod majki u Srbiji?

Šta predviđa uspeh i trajanje dojenja prema studijama?

Prema rezultatima studije, ono što je dosledno predviđalo kraće trajanje dojenja, probleme sa nedovoljnom količinom mleka, nerešavanje problema dojenja, i dojenje kraće nego što bi roditelji želeli bilo je prouzrokovano sledećim:

 • Beba je bila dohranjivana adaptiranim mlekom u porodilištu
 • Majka je dobila preporuke da koristi adaptirano mleko i nije dobila podstrek da doji, od zdravstvenih radnika, porodice i prijateljica
 • Majka nije dobila informaciju i podršku oko prevazilaženja teškoća s dojenjem
 • Majka i otac nisu dobro informisani na temu dojenja
 • Otac nije bio informisan o dojenju, nije podržavao dojenje, i/ili nije bio uključen u postupak dojenja.
Sta predvidja trajanje i uspeh dojenja
Posle porodilišta, sledeća važna karika je podrška i pomoć koje patronažne sestre pružaju mamama nakon otpusta iz porodilišta. Potrebna je podrška tate, podrška zdravstvenog osoblja i porodice. Problem podrške je posebno kritičan kod dojenja blizanaca. Tada je neophodna podrška partnera.

Zaključak studije – Trenutno stanje dojenja u Srbiji

Niske stope dojenja, visoke stope koriščenja adaptiranog mleka i nedovoljno informacija i podrške za dojenje od zdravstvenih radnika predstavlja jednu ogromnu propuštenu priliku. Menjanje ove situacije bi obezbedilo majkama priliku da unaprede svoje zdravlje dok se povezuju s bebom. Omogućilo bi da bebe dobiju optimalnu ishranu za celokupni razvoj. Obezbedilo bi da srpski zdravstveni sistem broji manji broj slučajeva upala kod beba, dijabetesa i raka dojke, i obezbedilo bi ovoj zemlji znanje da na najbolji način pruži svojim budućim generacijama najbolji početak u životu.

Sta predvidja trajanje i uspeh dojenja
Nedovoljno informacija i podrške za dojenje od zdravstvenih radnika predstavlja jednu ogromnu propuštenu priliku. Odustajanje od dojenja nije tako retka pojava, u periodu kada je mama osetljiva i tek se privikava na bebu i novi životni ritam.

Potrebna je podrška tate, podrška zdravstvenog osoblja i porodice

Podaci nisu baš ohrabrujući! 40% žena (a u nekim istraživanjima i do 60%) ne ostvaruje svoje postavljene ciljeve u vezi dojenja. Mnoge bebe čije su majke planirale da doje 6 meseci, godinu dana ili i duže, daju bebi dohranu i flašicu već u prvom mesecu, a nije mali broj dece koja nakon 2-3 meseca potpuno prestaju da sisaju.

Šteta je dvostruka! Dete je lišeno prednosti dojenja i najbolje hrane koju mu je priroda namenila. Majkama često ostaje osećaj neuspeha i žaljenje što nisu uspele u tako važnom zadatku.

Šta predviđa trajanje i uspeh dojenja
Odluku da li će dojiti svoje dete većina žena donosi još tokom trudnoće. Za ovo opredeljenje važno je da trudnica dobije prave i proverene informacije o prednostima ishrane maminim mlekom i samog čina dojenja, kako za bebu tako i za mamu. Sledeći važan korak je podrška dojenjuu porodilištu. 

Koji su najčešći uzroci odustajanja od dojenja?

 • Strah da majka nema dovoljno mleka i da beba ne napreduje dobro.
 • Strah majke da mleko nije dobrog kvaliteta.
 • Bol pri podoju.
 • Ragade.
 • Uvučene bradavice, drugi fiziološki razlozi.
 • Mastitis.
 • Nedostatak podrške zdravstvenih radnika, tate i porodice…
 • Mnogu su ređi (opravdani) medicinski razlozi, bolest majke ili deteta.

 Znači, najčeći su problemi koji su se mogli sprečiti uz malo više strpljenja i podrške majci. Da je ovo stvarno tačno pokazuju i iskustva iz porodilišta. Majke koje nisu uspele da doje svoju prvu bebu, vrlo često to uspešno i bez problema postižu sa drugim (trećim…) detetom. Zanimljivo je što većina tih mama tačno zna koje je „greške u koracima“ prvi put napravila, i kako da ih izbegne sa drugim detetom.

Podršku dojenju zatražite od medicinskih radnika, potrebno je vaše strpljenje, da budete informisani i vaše samopouzdanje, da obezbedite svojoj bebici najbolju hranu.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...