Toksoplazmoza u trudnoći – Dijagnoza, simptomi i lečenje

Toksoplazmoza u trudnoći

Toksoplazmoza u trudnoći nije bezazlena. Ako dobijete toksoplazmozu dok ste trudni, ili neposredno pre, ona može da izazove probleme.

Šta je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je infekcija koju izaziva parazit. Toksoplazma je naziv mikroba, a toksoplazmoza je simptomatska bolest koju može izazvati. Iako mnogi mogu imati infekciju toksoplazmom, vrlo malo njih ima simptome. To je zato što imuni sistem obično sprečava parazita da izazove bolest.

Toksoplazmoza u trudnoći
Namirnice treba da budu u potpunosti termički obrađene. Ne jedite nedovoljno pečeno meso.

Toksoplazmoza u trudnoći

Zbog specifičnog stanja u trudnoći ova infekcija može izazvati ozbiljne probleme. Kao što su probačaj ili mrtvorođenost. Bebe koje se zaraze pre rođenja mogu se roditi sa ozbiljnim mentalnim ili fizičkim problemima. Na sreću, ova infekcija nije česta a mogućnost da se nerođena beba zarazi je takođe niska.

Manja je verovatnoća da ćete se zaraziti toksoplazmozom u ranoj trudnoći. Ali ako do toga dože rizik je i za vas i za bebu veći. Verovatnoća je veća da će se infekcijau kasnijoj fazi trudnoće proširiti na vašu bebu. Ali, posledice će biti manje ozbiljne. Procenjuje se da se samo 1 od 10.000 beba rodi sa toksoplazmozom u Velikoj Britaniji. Bitno je uočiti bolest i lečiti se.

Toksoplazmoza u trudnoći
Povrće treba temeljno oprati.

Simptomi toksoplazmoze

Može se dogoditi da nemate nikakve simptome. Međutim, kod određenog broja žena javljaju se simptomi slični gripu.  To su, visoka temperatura (groznica), bolovi u mišićima, osećaj umora, upaljeno grlo i otečene žlezde.

Kako dolazi do infekcije?

U najvećem broju slučajeva infekcija je posledica konzumiranja zaražene hrane. Ukoliko konzumirate nedovoljno termički obrađeno meso. Takođe i ukoliko jedete suvo meso, salame i šunke koje nisu kuvane.  Rizično je piti kozije nepasterizovano mleko i proizvode od mleka. Rukovanje mačijim izmetom bez zaštite. Imate mačku a nemate naviku da svaki put kada je dodirnete temeljno perete ruke. Trudnice koje rade na zemlji, u ugostiteljstvu ili poljoprivredi mogu izložene su većem riziku. Jagnje je poseban rizik za trudnice. Takođe izloženi ste većem riziku ako imate slab imuni sistem.

Dijagnoza –  kako se utvrđuje da imate toksoplazmozu?

Kao deo prenatalne nege rutinski se ne nudi test na toksoplazmozu. Međutim, ako ste zabrinuti, možete zamoliti svog lekara za test krvi, kako biste proverili infekciju. Test možete uraditi u bilo kom trenutku trudnoće.

Test krvi traži antitela na infekciju. Može proći i do 3 nedelje da ova antitela budu prisutna nakon infekcije. Znači da je važno sačekati 3 nedelje pre nego što uradite test krvi, ako posumnjate, da biste bili sigurni da je rezultat tačan.

Toksoplazmoza u trudnoći
Ukoliko rukujete sa sirovim mesom obavezne su rukavice za jednokratnu upotrebu.

Ukoliko se utvrdi dijagnoza toksoplazmoze, radićete testove i za bebu. Tako će se utvrditi nivo rizika posledica za bebu. Testiranje fetusa može uključivati ultrazvuk i testiranje amnionske tečnosti ili krvi iz pupčanika.

Kako se leči toksoplazmoza u trudnoći?

Leči se antibioticima. Ovaj tretman je osmišljen da smanji šansu da prenesete infekciju na nerođenu bebu. Takođe biće vam ponuđena i suplementacija radi osnaženja imuniteta. Može se dogoditi da terapiju primate do kraja trudnoće.

Toksoplazmoza u trudnoći
Od mačke se nećete zaraziti ako primenjujete sve preventivne mere…

Da li mogu da se zarazim od mačke?

Ne, ukoliko preduzmete preventivne mere. Zamolite nekog drugog u kući da brine o zameni peska za macu. Ako baš morate vi, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu i nakon zamene peska ili pranja posude za pesak, dobro operite ruke. Korito za pesak treba prati svakodnevno toplom vodom i deterdžentom. Pesak menjati svakodnevno. Zato što mikrobu treba 2 do 3 dana da postane aktivan nakon što se izbaci u mačju izmet. Operite ruke temeljno nakon dodirivanja i maženja sa mačkom. Izbegavajte bliski kontakt sa bolesnim mačkama.

Prevencija – kako sprečiti da dođe do bolesti

  • Nosite rukavice kada radite u bašti ili radite bilo šta na otvorenom što uključuje rukovanje zemljom. Mačke mogu prenijeti parazita u fecesu.  Dobro operite ruke sapunom i toplom vodom nakon aktivnosti na otvorenom. Dobro operite ruke pre nego što jedete ili pripremite bilo koju hranu.
  • Neka neko ko je zdrav i nije trudan promeni kutiju za otpatke vaše mačke. Ako to nije moguće, nosite rukavice i svakodnevno čistite kutiju za otpatke. Parazit koji se nalazi u mačjem izmetu može da vas zarazi samo nekoliko dana nakon prenošenja. Nakon toga dobro operite ruke sapunom i toplom vodom.
  • Neka neko ko je zdrav i nije trudan radi sa sirovim mesom umesto vas. Ako to nije moguće, nosite čiste rukavice od lateksa kada dodirnete sirovo meso. Operite sve daske za sečenje, sudopere, noževe i drugi pribor koji je mogao dodirnuti sirovo meso. Nakon toga dobro operite ruke sapunom i toplom vodom.
  • Kuvajte i pecite sve meso u potpunosti. To znači sve dok više ne bude ružičasto u sredini ili dok sokovi ne iscure. Nemojte probati meso pre nego što je potpuno kuvano.
  • Temeljno gulite i perite povrće, da ne ostanu tragovi zemlje.
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…