Infekcije trudnce i fetusa – 4 uzroka infekcije

infekcije trudnice i fetusa

Infekcije trudnice i fetusa često zahtevaju kliničku negu od strane lekara. Infekcija je invazija i rast mikroorganizama u telu. Šta ih izaziva i kako se leče?

Koje su moguće infekcije trudnice i fetusa?

U trudnoći, infekcije su česta komplikacija. Žene mogu biti podložnije efektima infekcije tokom trudnoće jer je imuni sistem prirodno potisnut. Određene infekcije mogu izazvati probleme za fetus u razvoju i mogu ugroziti zdravlje majke. Neki organizmi koji ne izazivaju probleme kod netrudnih žena mogu biti opasni u trudnoći. Drugi organizmi nisu štetni za trudnicu, ali mogu biti štetni za fetus.

Infekcije trudnce i fetusa

Infekcija urinarnog trakta (UTI) je veoma čest zdravstveni problem u trudnoći. UTI može izazvati ozbiljne probleme u trudnoći ako se ne leči.

Telo može reagovati na različite načine u zavisnosti od vrste infekcije i obima infekcije. Infekcije mogu izazvati:

Koji su uzročnici infekcije trudnice i fetusa?

Jedno ili više od sledećeg može izazvati zaraznu bolest:

Infekcije trudnce i fetusa
Važno je da ne dobijete herpes tokom trudnoće. Prvi napad tokom trudnoće povećava rizik od širenja na Vaše novorođenče.

Kako može doći do infekcije trudnice i fetusa?

Zarazne bolesti mogu da variraju od uobičajenih bolesti, kao što je prehlada, do smrtonosnih bolesti. Kao što je sindrom stečenog imunodeficijencije (AIDS). U zavisnosti od specifične bolesti i mesta gde živite, zarazna bolest se može širiti na neke ili sve od sledećih načina:

 1. Seksualni prenos. Prenos putem seksualnog kontakta, uključujući snošaj.
 2. Prenos vazdušnim putem. Prenos bolesti udisanjem kapljica u vazduhu. Oni mogu postojati u vazduhu kao rezultat kašlja ili kijanja od zaražene osobe.
 3. Prenos putem krvi. Prenos putem kontakta sa zaraženom krvlju. Kao što je deljenje hipodermičnih igala.
 4. Direktan kontakt sa kožom. Prenos putem kontakta sa kožom zaražene osobe.
 5. Prenos putem insekata. Prenos preko insekata, kao što su komarci. Oni izvlače krv od zaražene osobe, a zatim ugrizu zdravu osobu.
 6. Prenos putem hrane. Prenos putem konzumiranja kontaminirane hrane.
 7. Prenos vodenim putem. Prenos putem kontakta sa kontaminiranom vodom.
 8. Drugi mehanizmikoji mogu preneti bolest.

U razvijenim zemljama većina infekcija se prenosi seksualnim, vazdušnim, krvlju i kontaktom sa kožom. Zemlje sa lošom higijenom u zajednici, mogu i dalje imati prenošenje putem vode.

Infekcije trudnce i fetusa

Hepatitis B je ozbiljna infekcija jetre. Uzrokuje ga virus hepatitisa B. Može biti blago i kratkotrajno. Ali može biti dugotrajna i dovesti do hronične bolesti jetre i otkazivanja jetre kod odojčadi i male dece.

Koji su simptomi infekcije trudnice?

Simptomi infekcije često zavise od organizma koji izaziva infekciju. Takođe, infekcija u trudnoći može ili ne mora imati očigledne simptome. Ili mogu pokazati različite simptome infekcije. Simptomi infekcije mogu izgledati kao druga stanja ili zdravstveni problemi. Zato, uvek posetite svog lekara radi dijagnoze.

Dijagnoza infekcije

Dijagnoza infekcije zavisi od simptoma i istorije izlaganja organizma. Određeni testovi se rade kao deo rutinske prenatalne nege kako bi se isključile uobičajene infekcije. Neki testovi pomažu u određivanju imuniteta majke na zaraznu bolest, kao što je rubeola. Drugi testovi, kao što su testovi krvi, kulture ili uzorci tkiva, koriste se samo kada su potrebni za dijagnozu.

Lečenje infekcije trudnice i fetusa

Vaš lekar će otkriti najbolji tretman na osnovu:

 • Vašeg opšteg zdravlja i medicinske istorije.
 • Vrsta infekcije.
 • Koji su specifični lekovi, procedure ili terapije bezbedni tokom trudnoće.
 • Upoređivanje rizika i koristi lečenja za Vas i Vašu nerođenu bebu.
 • Koliko se očekuje da će stanje trajati.
 • Vaše mišljenje ili preferencija.
Infekcije trudnce i fetusa

Listerioza je bolest koja se prenosi hranom. Uzrokuju ga bakterije koje se mogu nalaziti u nekim namirnicama. Takođe u živim namirnicama ili nedovoljno termički obrađenim…

Prevencija infekcije trudnice i fetusa

Neke infekcije, kao što su infekcije urinarnog trakta, možda se ne mogu sprečiti. Prevencija drugih infekcija zavisi od načina prenošenja. Žene mogu da smanje rizik od zaraze nekim zaraznim bolestima. Pre svega izbegavanjem kontakta sa zaraznim organizmom. Na primer, toksoplazmoza, koja se nalazi u mačjem izmetu, može se izbeći ako nemate kontakt sa kutijama za otpatke. Seksualno prenosive bolesti mogu se sprečiti izostankom seksualnog kontakta sa zaraženim partnerom.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…