Stomačni virus u trudnoći – Kada se obratiti lekaru?

Stomačni virus u trudnoći

Sadržaj

Stomačni virus u trudnoći zahteva posebnu pažnju zbog mogućih rizika po majku i bebu. Virusne infekcije stomaka, poznate kao virusni gastroenteritis ili stomačni grip, uzrokuju različite vrste virusa kao što su norovirus, rotavirus i adenovirus.

Stomačni virus u trudnoći

Trudnoća je preobražavajuće vreme u životu žene, koje sa sobom nosi povećanu osetljivost na određene zdravstvene probleme, uključujući virusne infekcije stomaka. Ove infekcije mogu predstavljati posebne rizike za majku i nerođeno dete. U ovom članku ćemo istražiti viralne infekcije stomaka tokom trudnoće, njihove moguće posledice i mere opreza koje trudnice mogu preduzeti da zaštite svoje zdravlje i dobrobit nerođenog deteta.

Stomacni virus u trudnoci
Mučnine, dijareje, bolovi u stomaku su čest symptom stomačnih virusa.

Simptomi stomačnog virusa

Ove infekcije pretežno utiču na gastrointestinalni trakt, izazivajući simptome poput mučnine, povraćanja, dijareje, abdominalnih bolova i ponekad groznice. Tokom trudnoće, ovi simptomi mogu biti posebno neprijatni i mogu imati ozbiljnije posledice.

Iako su virusne infekcije stomaka obično samolimitirajuće i povlače se u periodu od nekoliko dana, trudnice su zbog promena u imunološkom sistemu, nivou hormona i adaptacije tela na trudnoću, podložnije razvoju ozbiljnijih simptoma i komplikacija koje mogu zahtevati medicinsku pomoć.

Stomacni virus u trudnoci (
Dijareja utiče da gubite mnogo tečnosti i elektrolita iz tela. Veći unos vode i supe će dobro doći…

Rizici virusnih infekcija stomaka za trudnoću

Neki potencijalni rizici koji su povezani sa viralnim infekcijama stomaka tokom trudnoće uključuju:

 1. Dehidratacija: Često povraćanje i dijareja mogu dovesti do dehidratacije, koja ako je težeg stepena može zahtevati medicinski tretman i predstavljati rizik i za majku i za bebu. Dehidratacija može uzrokovati nisku količinu plodove vode (oligohidramnion) i smanjen protok krvi kroz posteljicu, što može dovesti do usporenog rasta ploda.
 2. Nutritivni nedostaci: Neadekvatna apsorpcija hranljivih materija tokom stomačne infekcije može uticati na ishranu majke i potencijalno uticati na razvoj fetusa. Nedovoljni unos hranljivih materija može dovesti do niske porođajne težine kod novorođenčadi.
 3. Prevremeni porođaj: U nekim slučajevima, virusne infekcije stomaka mogu povećati rizik od prevremenog porođaja. Ovo se može dogoditi zbog aktivacije imunog sistema majke kao odgovora na infekciju, što može izazvati kontrakcije materice i rano otvaranje grlića materice.
 4. Smanjeni fetalni pokreti: Infekcija i dehidratacija kod trudnice mogu dovesti do smanjenih fetalnih pokreta. Ovo zahteva pažljivo praćenje i može biti znak smanjenog protoka krvi kroz posteljicu i posledične smanjene oksigenacije ploda. Smanjeni fetalni pokreti mogu biti indikacija oštećenja zdravlja fetusa i zahtevaju dalju medicinsku evaluaciju.
Stomacni virus u trudnoci
Izbegavate hranu koja je masna, pržena ili začinjena, ograničite unos mleka i mlečnih proizvoda. Držite se lakše hrane kao što su banana, pirinač, tost, slani štapići…

Prevencija virusne infekcije gastrointestinalnog trakta

Najbolja terapija virusnih infekcija stomaka je prevencija. Adekvatna prevencija je ključna za smanjenje rizika od virusnih infekcija stomaka tokom trudnoće i obuhvata:

 1. Izbegavanje kontaminirane hrane ili vode: Izbegavajte sirovu morsku hranu, nepasterizovane mlečne proizvode i neobrađene izvore vode koji mogu biti nosioci virusnih patogena.
 2. Često pranje ruku: Temeljno operite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno pre jela ili pripreme hrane, i posle upotrebe toaleta ili menjanja pelena.
 3. Bezbedno rukovanje hranom: Pratite pravila bezbednosti hrane tako što ćete temeljno oprati voće i povrće, izbegavati nedovoljno pečeno ili sirovo meso, i obezbediti pravilno skladištenje i termičku obradu hrane.
 4. Lični prostor i higijena: Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju virusne infekcije i podstaknite pravilne higijenske navike među članovima porodice i bliskim kontaktima.
 5. Higijena okoline: Dezinfikujte često dodirivane površine kao što su kvake, radne površine i telefoni kako biste smanjili širenje virusa.

Kada se obratiti lekaru?

Ukoliko trudnica doživi simptome virusne infekcije stomaka, važno je da potraži odgovarajuću medicinsku pomoć u slučaju:

 • Nemogučnosti zadržavanja tečnosti duže od 24 sata.
 • Gubitka svesti.
 • Izraženog osećaja slabosti
 • U slučaju da ne oseća pokrete ploda.
Stomacni virus u trudnoci
Važno je da trudnica ne uzima lekove na svoju ruku već se obrati lekaru.

Zdravstveni radnici mogu proceniti ozbiljnost simptoma, pružiti odgovarajuće smernice i obezbediti da i majka i beba dobiju neophodnu negu u vidu nadzora nad plodom, odgovarajuće rehidratacije i korekcije acido-baznog statusa.

Viralne infekcije stomaka mogu biti izazovne za bilo koga, ali zahtevaju posebnu pažnju tokom trudnoće zbog mogućih rizika po majku i bebu. Primenom preventivnih mera trudnice mogu smanjiti šanse za dobijanje viralnih infekcija stomaka. Potraživanje medicinske pomoći kada je potrebno je ključno kako bi se obezbedilo odgovarajuće upravljanje i smanjile potencijalne komplikacije. Dajući prioritet svom zdravstvenom stanju, trudnice mogu proći kroz ovaj osetljiv period bezbednije i sigurnije u bebino i svoje zdravlje.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva u KBC „Dragiša Mišović“ i generalni direktor Biotechnology and Genetics Srbija. Veritas genetski i prenatalni testovimi.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...

Snovi u trudnoći često su neobični, iako svi spavaju i sanjaju svake noći, snovi tokom trudnoće obično su prepuni emocija. To je odraz  dramatičnih životnih promena kojima ćete se podvrgnuti. Dakle, šta...