Znaci Preuranjenih Kontrakcija

0

Za razliku od lažnih kontrakcija, preuranjene kontrakcije su stvarne. Kažemo da je rođenje počelo pre nego što je Vaša beba dovoljno zrela.

Kod oko 10% trudnica javljaju se preuranjene kontrakcije. Možda ste već čuli da se rođenje približava, ali materica može povremeno da se kontrahuje. Ove trenirajuće ili lažne kontrakcije, naučno nazvane Braxton-Hicks kontrakcije, su potpuno prirodne i nisu simptomi preuranjenog porođaja. Materica raste, rasteže se i „trenira“ pre rođenja deteta.

Kako razlikovati lažne kontrakcije od početka preuranjenih trudova? Glavne razlike su u učestalosti, snazi i trajanju. To je ono na što treba obratiti pažnju.

Lažne kontrakcije

Lažne kontrakcije počinju u trećem trimestru. Oni se mogu osetiti kao opšta napetost materice, kao da je stisnuta u kuglu ili kao da se beba okreće u vašem stomaku. Lažne kontrakcije su obično bezbolne i gotovo uvek traju duže od 1 sata. Iako sve žene imaju lažne kontrakcije, ne osećaju ih sve žene, naročito tokom prve trudnoće. Tako da ne morate da brinete ako ih ne osetite.

Znaci preuranjenih kontrakcija

Simptomi preuranjenih kontrakcija

Preuranjene kontrakcije mogu početi u bilo koje vreme između 22. i 37. nedelje trudnoće. Mogu se nastaviti bez zaustavljanja, češće se pojavljuju, redovno se javljaju i izazivaju veliku nelagodnost.

 

Znaci preuranjenih kontrakcija, koje morate znati:

  • grčevi iznad pubične kosti, slični menstrualnim;
  • stiskanje ili bol u karlici, butinama ili preponama;
  • tupa bol u leđima ili osećaj stiskanja u leđima;
  • grčevi u crevima ili dijareja;
  • pojačavanje vaginalnog iscedka;
  • vodene tečnosti, ružičasti ili smeđi iscedak, ili krv iz vagine.

Ako nađete bilo koji od ovih simptoma ili osetite više od četiri kontrakcije u sat vremena, odmah se javite svom ginekologu. Od vas se može tražiti da dođete na pregled  ili izmerite vreme kontrakcija. Možete da osetite kontrakcije (smanjivanje i opuštanje materice) ako lagano dodirnete stomak vrhovima prstiju.

Kako zaustaviti preuranjene trudove

Ako imate prevremeni trudove, vaš lekar će vam reći kako da ih zaustavite. Verovatno će ponuditi odmor. Ako se kontrakcije nastave, možete biti hospitalizirani tako da lekar može pratiti vaše stanje.

Kako sprečiti prevremene trudove

Evo nekoliko saveta koji će pomoći da se spreči preuranjeni trudovi.

  • Ako ste žedni, popijte čašu vode svaka dva sata kako biste izbegli dehidraciju, koja može povećati osetljivost materice. Ako niste žedni, onda ne treba silom piti vodu. Kod prisustva edema režim pijenja je ograničen.
  • Oko sat vremena, sedite i podignite noge. Nemojte da dižete teško.
  • Ako se bavite fizičkim radom i imate kontrakcije koje ne prestaju, zaustavite se i odmorite se.

Preuranjeni porođaj je stresna perspektiva, ali većina žena oseća samo lažne bolove koji su potpuno bezbedni. Poslušajte sebe i obavezno se obratite svom lekaru ako se desi nešto neobično!

Share.

About Author

Comments are closed.