Uvek Recite Detetu Šta “Da” Umesto “Ne”

Uvek Recite Vašem Detetu Šta “Da” Umesto “Ne”

Uvek recite detetu šta DA umesto NE. Postavlja se pitanje da li je DA konkretnija informacija vasem detetu. Odgovor je DA jer ga učite da istražuje u okvirima onoga sta sme, ne ograničavate istraživanje a to je najvažnije.

Često se čuje NE?

Kada posmatrate vaše dete, često vam se  čini  da mu je loša pažnja jer je vrtoglavo premešta sa jedne igračke na drugu, jedog kraja sobe na drugi. U strahu da vase dete ne povredi sebe ili ne sruši ili razbije nesto vama drago u takvim situacijama se često čuje reč “ne”.

Detetu je zabrana zabavna?

Možda ste i primetili da kada zabranjujete ili prekidate neke aktivnosti, npr,trčanje sa “ne”, to je vašem detetu interesantnija upravo ta akcija, predmet.

Recite Detetu Šta “Da” Umesto “Ne”

Dečija glad za saznanjem

U životu vašeg deteta se spoznajom uočava okruženje i u njemu se javlja glad sa saznanjem. Ono istražuje, ispituje okruženje a i vas, pomerajući granice. Iako stičete utisak u tom istraživanju da je pažnja površna i da vase dete tako ne uči, znajte da je um vašeg deteta u ranom razvoju ultara brz. Vaše dete je na ranom uzrastu super detektiv koji juri kroz proces razumevanja i analize u zapanjujuće kratkom vremenu.

U takvim istraživanjima reč NE stvara situaciju ne/delanja što je deci nemoguće. Uvek ponudite šta da umesto zabarne “ne”, npr. “sedi pored mene” umesto “ne skači” je konkretniji zahtev i opipljiviji jer detetu dajete do znanja šta treba da radi. Ako kažete detetu “ne trči” dete ne zna sta onda, pa uzima nesto drugo, možda opasnije i tu opet vi uskačete sa “ne”.

Uzmimo za primer bebu od 5.meseci

Kada joj date papir ona će ga prvo prineti licu, pa će ga udaljavati, onda će mahati sa njim a zatim gužvati i na kraju će početi da ga cepa na sitne komaciće, možda stvalja u usta i pokazati sa osmehom drugima sta je uradila, ponosno. Kako bi roditeljima bilo jasnije zasto je u ovom primeru “ne” loš izbor, objasniću. Približavanje i odaljavanje predstavlja uočavanje novog oblika zabave. Mahanje i treskanje predstavlja ispitivanje zvuka koji proizvodi ovaj papir. Pokazivanje svima jeste psihološko, sociološko ispitivanje okružanja u odnosu na predmet njenog/njegovog interesovanja i preduzete akcije u vezi sa tim. Cepanje predstavlja finalni proizvod dominacije gde se ispituju svoji pokreti, upravljanje stvarima, ispitivanje materijala, razvoj fine motorike i pokreta u vidnom polju u cilju organizacije svojih ruku u odnosu na posmatrani predmet. Finalna analiza može biti smeštena u usta i time se konačno ispituje ukus i izdržljivost materijala u epohalnom naučnom eksperimentu jedne bebe!

Ovo je kratak primer istraživanja malih dečijih umova koji se hrane nepostrednim iskustvima a ne uštogljenom poslušnošću i zabaranama.

 

Dopustite detetu da istražuje

Zapamtite i mi odrasli imamo znatiželju ali je često ugušimo i postanemo ozbiljni zbog uputstava sa NE koje je toliko puta ponovoljeno i isprogarmirano da se potpuno uguši incijativa za ispitivanjem novog.

Dopustite deci da istražuju jer na taj način razvijaju svoje fantastične male umove i ponudite im šta “DA” jer će na taj način izrasti u ljubopitljiva bića koja imaju u iskustvu da je u redu učiti istaživanjem pa ako eksperiment i ne prođe kako treba i to je vid ličnog učenja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…