Uvođenje kravljeg mleka u ishranu dece – Kada i kako?

Uvođenje kravljeg mleka u ishranu dece

Sadržaj

Uvođenje kravljeg mleka u ishranu dece, kada i kako, je tema koja interesuje sve mame sa malom decom. Smatra se da se dete dobro hrani ako svakodnevno unosi namirnice iz svih pet grupa u preporučenim količinama za uzrast.

Uvođenje kravljeg mleka u ishranu dece

Zašto su mleko i mlečni proizvodi posebna grupa namirnica? Oni su odličan izvor proteina, minerala i vitamina, ali pre svega najvažniji izvor kalcijuma u ishrani dece.

Uvodjenje kravljeg mleka u ishranu dec
Najbolji izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi (sir, jogurt)

Kalcijum je neophodan za zdrave kosti i zube. Prve godine života, vreme intenzivnog rasta i razvoja, su posebno značajan period za  pravilno formiranje kostiju i zuba! Najbolji izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi (sir, jogurt).

Kada treba uvesti kravlje mleko u ishranu deteta?

Majčino mleko je tokom prvih 6 meseci jedina hrana potrebna detetu, a ostaje glavna hrana za dete tokom cele prve godine. Dete koje ne dobija majčino mleko ili ga ne dobija u dovoljnoj količini treba hrantii komercijalnim mlečnim formulama.

Zašto se kravlje mleko ne preporučuje u prvoj godini deteta?

U prvoj godini ne preporučuju se kravlje mleko. Ono ne zadovoljava nutritivne potrebe deteta u ovom uzrastu. Po svom sastavu ne odgovara organizmu malog deteta. Kravlje mleko ima veću količninu belančevina, teže se vari i opterećuje bubrege odojčeta. Struktura belančevina kravljeg mleka razlikuje se od majčinog mleka i povećava rizik od nastanka alergije. I prevelika količina soli takođe opterećuje bubrege. Poseban rizik od preranog uvođenja kravljeg mleka je što remeti apsorpciju gvožđa i pogoduje razvoju anemije. Od anemije i nedostatka gvožđa naročito su ugrožena odojčad koja teško prihvataju nemlečnu hranu a rado piju mleko!

Uvođenje kravljeg mleka u ishranu dece - Kada i kako? - Uvodjenje kravljeg mleka u ishranu dece 2
Kiselomlečni proizvodi  (kiselo mleko, mladi sir…) predstavljaju odličan izvor proteina i kalcijuma a sadrže i probiotik.

Nemojte davati maloj deci nekuvano/nepasterizovano kravlje mleko! Krajem prve godine mala količina kravljeg mleka može se koristiti za pripremu hrane. Kao što su kašice, kremovi, domaća peciva ili biskviti.

Kiselomlečni proizvodi u ishrani male dece

Mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, mladi sir) predstavljaju odličan izvor proteina i kalcijuma. Mogu se davati od 7-8. meseca. Treba voditi računa o načinu čuvanja mlečnih proizvoda. Oni se lako kvare i obično imaju kratak rok upotrebe! Mlečni proizvodi kao što su pavlaka, puter i krem sir nisu dobar izvor kalcijuma.

Koliko mleka je potrebno deci?

Deci uzrasta u drugoj i trećoj godini potrebna je 1 ½ porcija mleka (šolja od 250ml) a deci uzrasta u četvrtoj do šeste godine 1 ½ do 2 porcije. Da podsetimo, umesto mleka dete može da dobije i druge mlečne proizvode. Jednu porciju od 250ml mleka zamenjuje ¾ šolje jogurta, ½ šolje mekog sira (120gr) ili 2 komadića sira (80gr).

Da li deci dajemo punomasno ili obrano mleko?

Deci do 2 godine starosti potrebni su punomasno mleko i mlečni proizvodi (3,2% mlečne masti). Masnoće i holesterol su neophodne za rast i razvoj malog deteta, posebno mozga.

Posle druge (a po nekim autorima 3.godine) preporučuje se delimično obrano mleko (1–2,8% mlečne masti). Pri izboru treba imati u vidu da mlečni proizvodi snižene masnoće sadrže veću količinu dodatih šećera i aroma. Oni na neki način kompenzuju uklonjenu masnoću i poboljšavaju ukus, a ne doprinose nutritivnoj vrednosti.

Preporučuje se i unos fermentisanih mlečnih proizvoda (sir, jogurt, kefir). Zato što sadrže određene probiotičke kulture koje poboljšavaju rad creva, a samim tim i apsorpciju hranljivih materija.

Uvodjenje kravljeg mleka
Kalcijum je neophodan za pravilan razvoj male dece.

Šta ako dete odbija mleko?

Dešava se da dete odbija mleko, kada prihvati nemlečnu hranu ili kada prekine sa dojenjem. Ukoliko dete odbija mleko, ono mora da unosi druge mlečne proizvode i drugu hranu bogatu kalcijumom. Mleko se može dodavati drugoj hrani.  Naprimer, krompir pire i druge kašice od povrća, žitarice. Druge namirnice bogate kalcijumom su sardine (konzervisana sitna riba sa kostima). Zatim zeleno lisnato povrće, leguminoze, koštunjivo voće. Susam je posebno bogat kalcijumom (najbolje kao tahini, tj. pasta od susama).

Deca sa alergijom na mleko ili na posebnim režimima ishrane

Deci sa alergijom na kravlje mleko ili sa alternativnim režimom ishrane (veganska ili vegetarijanska dijeta) potrebne su namirnice obogaćene kalcijumom. Ponekad je ovoj deci potrebna i suplementacija kalcijuma, prema savetu lekara. Nema dokaza da suplementacija kalcijuma ima pozitivan efekat na kosti kod dece koja ishranom unose preporučenu količinu prema uzrastu.

Uvodjenje kravljeg mleka u ishranu dece
Biljni napici kao što su pirinčano, sojino ili bademovo mleko nisu odgovarajuća zamena za mleko životinjskog porekla.

Da li napici biljnog porekla mogu da zamene kravlje mleko?

Tokom druge godine detetu je potrebno mleko životinjskog porekla. Biljni napici kao što su pirinčano, sojino ili bademovo mleko nisu odgovarajuća zamena. Ukoliko dete dobija ove napitke umesto kravljeg mleka potrebno je da oni budu obogaćeni kalcijumom. I to najmanje 100 mg kalcijuma na 100 ml napitka.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...