Kakve su potrebe za kalcijumom kod dece? Energetske i nutritivne potrebe deteta zavise od brojnih faktora. Ali je adekvatna, odnosno optimalno balansirana ishrana, od ključne je važnosti za pravilan rast i razvoj deteta.
Za pravilan rast i razvoj deteta
Roditelji, od trenutka uvođenja većine namirnica u ishranu deteta, imaju veoma važnu ulogu.
- Da ponude detetu raznovrstan izbor namirnica;
- Da uvedu raspored obroka;
- Da u toku obroka obezbede odgovarajuće okruženje koje podstiče apetit;
- Da prepoznaju i reaguju u slučaju pojave problema sa ishranom. Kao što je ekstremna selektivnost u izboru jela, loš apetit, strah od neke hrane, odbijanje hrane, intolerancija na određene namirnice.
Potrebe za kalcijumom kod dece
Kalcijum je mineral koji ima izuzetno važnu ulogu u organizmu,a najvažnija je uloga u formiranju čvrstih kostiju i zuba. Naučno je dokazano da je nedovoljan unos kalcijuma odgovoran za razvoj rahitisa kod dece. Posebno kod one dece koje su na vrlo restriktivnim režimima ishrane (npr. vegeterijanska i makrobiotička ishrana).
Ne postoje pouzdani podaci o minimalnom unosu kalcijuma neophodnom da se spreči razvoj rahitisa kod dece. Ali je poznato je da je adekvatan unos kalcijuma u detinjstvu od ključnog značaja za formiranje maksimalne koštane gustine. Samim tim od ključnog značaja za smanjenje rizika od fraktura u adolescenciji i razvoja osteoporoze u poznom životnom dobu. Zbog toga je poznavanje dijetarnih izvora kalcijuma prvi korak ka zadovoljavanju dnevnih potreba za kalcijumom.
Dnevne potrebe za kalcijumom i najbolji izvori
Najvažniji dijetarni izvori kalcijuma u većini zapadnih zemalja jesu mlečni proizvodi. Odnosno, mleko, jogurt, a naročito tvrdi sirevi (30 g tvrdog sira po sadržaju kalcijuma odgovara količini od 250 ml mleka).
Da bi se zadovoljile dnevne potrebe za kalcijumom, neophodan je unos od 2-3 porcije mlečnih proizvoda dnevno. Svakako, u zavisnosti od uzrasta, pri čemu pod porcijom podrazumevamo 1 šolju jogurta, mleka ili 30 g sira.
Pored mlečnih proizvoda, dobri izvori kalcijuma su konzervirana riba sa kostima (npr. sardine). Takođe i zeleno lisnato povrće, susam, bademi, soja. Naime, povrće sadrži kalcijum koji ima visoku biološku raspoloživost (izuzetak je spanać zbog prisustva oksalata koji ometaju njegovu apsorpciju). Međutim, u znatnoj manjoj količini u odnosu na mlečne proizvode. Zato ga je, u cilju zadovoljenja dnevnih potreba kalcijumom, potrebno unositi u značajno većoj količini. Takođe, i određeni fortifikovani proizvodi (fortifikovana biljna mleka) mogu biti značajni izvori kalcijuma.
Kada se kalcijum suplementira kod dece?
Mlečni proizvodi jesu najznačajniji izvor kalcijuma u pedijatrijskoj populaciji. Veliki problem predstavljajaju alergije na mleko, ali i intolerancija na laktozu. Tada se svakako moraju uzeti u razmatranje, pored potenciranja u ishrani drugih dobrih dijetarnih izvora kalcijuma, i primena dodataka ishrani sa kalcijumom.
Uzimajući u obzir sve veći porast alergija na mleko kod dece, suplementacija kalcijumom će dobijati sve više na značaju kao neodvojivi deo dijetarnih intervencije kod ove pedijatrijske grupe. U suštini, i dalje ne postoje zvanične preporuke o suplementaciji kalcijumom u pedijatrjskoj populaciji, zbog čega ovu odluku treba doneti u dogovoru sa pedijatrom i na osnovu podataka o načinu ishrane deteta i zastupljenosti mlečnih proizvoda u svakodnevnoj ishrani deteta.
Ono što je važno naglasiti jeste da suplementi moraju biti usklađeni sa dečijim uzrastom u pogledu sadržaja aktivnih i pomoćnih komponenti. Takođe i prema farmaceutskom obliku (za decu ispod 3 godine prihvatljivi su dodaci ishrani samo u obliku rastvora ili praškova) što je u Srbiji regulisano aktuelnom zakonskom regulativom.
Pedijatar i roditelj procenjuju
Još jedan veoma važan zadatak roditelja jeste da procene u kojoj meri ishrana nije dovoljno raznovrsna. Ali i količinski adekvatna. To je u stvari trenutak kada se, najčešće u dogovoru sa pedijatrom, razmišlja i odlučuje o potrebi za uvođenjem odgovarajućih dijetetskih suplemenata. Upotreba dijetetskih suplemenata u pedijatrijskoj populaciji se jedino i smatra opravdanom kada se proceni od strane pedijatra i roditelja da hranom nije moguće uneti sve neophodne nutrijente u dnevno potrebnim količinama.