Potrebe za kalcijumom kod dece

potrebe za kalcijumom kod dece

Sadržaj

Kakve su potrebe za kalcijumom kod dece? Energetske i nutritivne potrebe deteta zavise od brojnih faktora. Ali je adekvatna, odnosno optimalno balansirana ishrana, od ključne je važnosti za pravilan rast i razvoj deteta.

Za pravilan rast i razvoj deteta

Roditelji, od trenutka uvođenja većine namirnica u ishranu deteta, imaju veoma važnu ulogu.

Potrebe za kalcijumom kod dece
Dete od druge do sedme godine života treba dnevno da unese u organizam oko pola litra mleka i mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir).

Potrebe za kalcijumom kod dece

Kalcijum je mineral koji ima izuzetno važnu ulogu u organizmu,a najvažnija je uloga u formiranju čvrstih kostiju i zuba. Naučno je dokazano da je nedovoljan unos kalcijuma odgovoran za razvoj rahitisa kod dece. Posebno kod one dece koje su na vrlo restriktivnim režimima ishrane (npr. vegeterijanska i makrobiotička ishrana).

Ne postoje pouzdani podaci o minimalnom unosu kalcijuma neophodnom da se spreči razvoj rahitisa kod dece. Ali je poznato je da je adekvatan unos kalcijuma u detinjstvu od ključnog značaja za formiranje maksimalne koštane gustine. Samim tim od ključnog značaja za smanjenje rizika od fraktura u adolescenciji i razvoja osteoporoze u poznom životnom dobu. Zbog toga je poznavanje dijetarnih izvora kalcijuma prvi korak ka zadovoljavanju dnevnih potreba za kalcijumom.

Potrebe za kalcijumom kod dece

Sastav svežeg sira se razlikuje od mleka, 100 grama sadrži 140 mg kalijuma. Mladi sir sadrži nutritivne komponente mleka ali i probiotičke komponente, korisne za zdravlje.

Dnevne potrebe za kalcijumom i najbolji izvori 

Najvažniji dijetarni izvori kalcijuma u većini zapadnih zemalja jesu mlečni proizvodi. Odnosno, mleko, jogurt, a naročito tvrdi sirevi (30 g tvrdog sira po sadržaju kalcijuma odgovara količini od 250 ml mleka).

Da bi se zadovoljile dnevne potrebe za kalcijumom, neophodan je unos od 2-3 porcije mlečnih proizvoda dnevno. Svakako, u zavisnosti od uzrasta, pri čemu pod porcijom podrazumevamo 1 šolju jogurta, mleka ili 30 g sira.

Pored mlečnih proizvoda, dobri izvori kalcijuma su konzervirana riba sa kostima (npr. sardine). Takođe i zeleno lisnato povrće, susam, bademi, soja. Naime, povrće sadrži kalcijum koji ima visoku biološku raspoloživost (izuzetak je spanać zbog prisustva oksalata koji ometaju njegovu apsorpciju).  Međutim, u znatnoj manjoj količini u odnosu na mlečne proizvode. Zato ga je, u cilju zadovoljenja dnevnih potreba kalcijumom, potrebno unositi u značajno većoj količini. Takođe, i određeni fortifikovani proizvodi (fortifikovana biljna mleka) mogu biti značajni izvori kalcijuma.

Potrebe za kalcijumom kod dece
Izvori kalcijuma u hrani su i žumance jajeta, mahunarke, orasi…

Kada se kalcijum suplementira kod dece?

Mlečni proizvodi jesu najznačajniji izvor kalcijuma u pedijatrijskoj populaciji. Veliki problem predstavljajaju  alergije na mleko, ali i intolerancija na laktozu. Tada se svakako moraju uzeti u razmatranje, pored potenciranja u ishrani drugih dobrih dijetarnih izvora kalcijuma, i primena dodataka ishrani sa kalcijumom.

Uzimajući u obzir sve veći porast alergija na mleko kod dece, suplementacija kalcijumom će dobijati sve više na značaju kao neodvojivi deo dijetarnih intervencije kod ove pedijatrijske grupe. U suštini, i dalje ne postoje zvanične preporuke o suplementaciji kalcijumom u pedijatrjskoj populaciji, zbog čega ovu odluku treba doneti u dogovoru sa pedijatrom i na osnovu podataka o načinu ishrane deteta i zastupljenosti mlečnih proizvoda u svakodnevnoj ishrani deteta.

Ono što je važno naglasiti jeste da suplementi moraju biti usklađeni sa dečijim uzrastom u pogledu sadržaja aktivnih i pomoćnih komponenti. Takođe i prema farmaceutskom obliku (za decu ispod 3 godine prihvatljivi su dodaci ishrani samo u obliku rastvora ili praškova) što je u Srbiji regulisano aktuelnom zakonskom regulativom.

Potrebe za kalcijumom kod dece
Pedijatar će proceniti da li je potrebna suplementacija kalcijuma.

Pedijatar i roditelj procenjuju 

Još jedan veoma važan zadatak roditelja jeste da procene u kojoj meri ishrana nije dovoljno raznovrsna. Ali i količinski adekvatna. To je u stvari trenutak kada se, najčešće u dogovoru sa pedijatrom, razmišlja i odlučuje o potrebi za uvođenjem odgovarajućih dijetetskih suplemenata. Upotreba dijetetskih suplemenata u pedijatrijskoj populaciji se jedino i smatra opravdanom kada se proceni od strane pedijatra i roditelja da hranom nije moguće uneti sve neophodne nutrijente u dnevno potrebnim količinama.

avatar
Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....