Užina u 1. godini bebe, kada i kako uvodimo užinu i recepti

a small child with a cold

Sadržaj

Prva užina se uvodi u 9. mesecu bebe. Užina u 1. godini bebe je potrebna jer bebe postaju gladnije između obroka. Šta je dobro za bebinu užinu?

Uvođenje nemlečne hrane je posebno izazovno mamama. Većina se plaši da li je uvela dovoljno namirnice, koje su sigurne koje ne. Iako se stavovi i smernice oko uvođenja nemlečne hrane menjaju jedno je sigurno. Do kraja 12. meseca beba treba preko dana da ima 5 obroka sa podojem pred spavanje/ili adaptiranom formulom. Broj obroka se postepeno formira i sa tim ne treba žuriti. Prvo se formiraju glavni obroci tj doručak, ručak i večera. Za to vreme užine su uglavnom podoj ili adaptirana formula.

Užina u 1. godini bebe

Šta bebi u 1. godini ne treba?

Bebi mlađoj od 12 meseci ne trebaju grickalice  niti dodati šećer ili so. Slana hrana nije dobra za nerazvijene bubrege bebe, dok šećer nije ništa drugo od energije. S obzirom da bebe imaju  male kalorijske potrebe bebe, oko 100kcal po kilogramu u prvih godinu dana, šećer samo dodaje kalorije bez nutritivnih svojstva. Ovo pravilo važi i za tako zvane zdrave šećere poput kokosovog šećera i meda, kao i agava i fruktozni sirup.

Apetit bebe

Kada govorimo o kalorijskim potrebama znajte da će biti dana kada će Vaša beba jesti više, i dana kada će jesti manje. Biće čak i dana kada će odbacivati svu nemlečnu hranu i samo konzumirati majčino mleko ili adaptiranu formulu. Nemojte da Vas to brine, to je sasvim normalno.

Užina u 1. godini bebe

Užina u 1. godini bebe –  Kada i kako uvodimo užinu

Prva užina se uvodi u 9. mesecu i to kao užina ujutru. Bebe počinju da postaju gladnije između obroka u ovom uzrastu. U ovom periodu beba razvija pincetni hvat, pa možete prilagoditi užinu motornoj aktivnosti. Naravno, neophodno je da i prilikom užine bude u hranilici kako biste mogli da je nadgledate i sprečite bilo kakvu nezgodu.

Šta je dobro za bebinu užinu?

  • Bilo koja hrana koju beba može da gnječi je dobra za užinu. Voće i povrće mekano i iseckano u trakama.
  • Ako kombinujete 2 grupe namirnica imaćete uravnoteženu užinu.

Neophodno je da je beba probala ove namirnice da bi mogle da se služe kao užina.

Užina u 1. godini bebe

Primer prve užine između doručka i ručka kada bebi ne treba toliko energije

  1. Mekano voće poput breskve, kajsije, banane, kruške. Možete pomešati sa nekoliko kašika grčkog jogurta.
  2. Voćna salata duginih boja. Kada je nešto šareno vratiće fokus bebi sa motornih aktivnosti na jelo. Iseckajte na trakice različito voće: breskve, trešnje na četvrtine, ananas. Odlična je hrana za prstiće i šareno je što bebe vole.
  3. Kuvano povrće sa malo ulja ili humusom za bebe. Skuvajte leblebije, pomešajte sa sokom od limuna, belim lukom i maslinovim uljem, dodajte malo vode i sve izblendirajte.

Bebina užina u 10. ili 11. mesecu bebe između ručka i večere

Drugu bebino užinu treba da uvedete nakon mesec do dva, zavisnosti od aktivnosti Vaše bebe. Kako u tom periodu puze i penju se uz nameštaj, dosta su aktivnije, pogotovu popodne. Zato užina između ručka i večere treba da bude jača. Tada je bolje kombinovati voće i žitarice. Za ovako nešto su najbolji kolačići koji mogu da Vam stoje po nekoliko dana, a zdrava su i brza užina.

Užina u 1. godini bebe

Recepti bebine užine

Kolač od mešanih žitarica i voća

Sastojci:

200g pomešanih skuvanih žitarica( pšenica, heljda, ječam)

100g ovsenih pahuljica

150g suvih urmi

150g svežeg voća po izboru

50ml soka od pomorandže cimet,muskatni oraščić, vanila,

U skuvane žitarice dodati seckano sveže voće, urme i pahuljice, pa preliti sokom od pomorandže i izblendirati. Smesa se lepo formira, pa možete koristiti kalupe različitih oblika da bi bilo privlačno za male prstiće. Peći 20 minuta na 180 stepeni. Testo je mekano i zgodno da beba sama jede.

Pirinčane galete

Kada nemate vremena da pravite kolače, dobra zamena mogu biti pirinčane galete. Proverite, dobre su samo ako nemaju dodatu so. Preko galeta možete namazati pire od voća. Hrskavo i zdravo.

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...