Vitamini B grupe – Od vitalnog značaja za pravilan rast i razvoju dece

Vitamini B kompleks, neophodni su za pravilan rast i razvoj dece

Vitamin B je jedan od najvažnijih mikronutrijenata koji značajno doprinosi zdravlju dece.

Kakav je značaj vitamina B u pravilnom rastu i razvoju dece?

Kompleks vitamina B  kao funkcionalna celina, sastoji se od vitamina rastvorljivih u vodi, a naše telo ih ne može sintetisati, pa je zato važno da se svakodnevno unose u organizam.

Na šta utiču vitamini B gupe?

Oni utiču na poboljšanje metaboličkih procesa, jačanje imunog odgovora, pravilno funkcionisanje nervnog sistema, organa za varenje kao i na pravilnu sintezu crvenih krvnih zrnaca, na poboljšanje kvaliteta kože, kose i noktiju. Svaki od vitamina B u svom kompleksu ima svoje karakteristične funkcije, a specifičnost celog kompleksa je učešće u stvaranju energije iz ugljenih hidrata, belančevina i masti.

Nedostatak samo jednog od ovih vitamina se negativno odražava na zdravlje dece u celini.

Vitamini b grupe za pravilan rast i razvoj dece
U periodu rasta i razvoja potrebna je raznovrsna ishrana

Kako dolazi do deficita vitamina B grupe kod dece?

Deficit ovog vitamina kod dece je najčešće uzrokovan slabim apetitom, neraznovrsnom ishranom i ređe nedovoljnom apsorpcijom hranljivih materija iz creva kao posledica oboljenja gastrointestinalnog trakta (celijakija, Kronova bolest i stanja nakon resekcije želuca i creva).

Kako prepoznati nedostatak vitamina B grupe kod dece?

Nedostatak vitamina B se najčešće manifestuje bledo prebojenom kožom, osećajem umora, nesanicom, nervozom, slabom koncentarcijom, oslabljenim vidom i glavoboljom.

Redovno uzimanje vitamina B grupe je važno?

Da, u pedijatrijskoj praksi je redovno uzimanje vitamina B veoma bitno u periodu ubrzanog rasta i razvoja vec od navršene prve godine života, kada većina dece još uvek ne uzima raznovrsnu hranu, ima oslabljen apetit, imunološki odgovor je još uvek oslabljen, a većina njih u tom uzrastu već pohadja dečje kolektive gde su izloženi velikom broju virusnih infekcija.

Naročito bih istakla ogroman značaj vitamina B u periodu puberteta i adolescencije, kada se dešavaju intenzivne fizičke i psihičke promene kod dece koje se odlikuju ubrzanim rastom i razvojem, produkcijom polnih hormona, povećanom potrebom ka hematopoezi. Veoma karakteristična odlika puberteta su promene na koži, kada dolazi do stvaranja akni, sa posledicom stvaranja ožiljnog tkiva. Tada je redovno uzimanje kompleksa vitamina B od presudnog značaja, jer povećava prokrvljenost kože, čime je bolja regeneracija i pospešen normalan rad lojnih žlezda. U ovom važnom periodu većina mladih se bavi nekom vrstom sporta, kada su izloženi povećanim energetskim potrebama, imaju neredovnu i neraznovrsnu ishranu, a takodje su izloženi i povecanom intelektualnom naporu.

U svim navedenim slučajevima, svakodnevno uzimanje vitamina B u trajanju od najmanje 3 meseca se pokazalo veoma delotvornim. Deca imaju bolji imunološki odgovor, bolju hematopoezu, veću količinu energije, bolje rezultate u školi (skoncentrisaniji su) i sportu, a promene na koži pokazuju odlične rezultate sa povećanim odgovorom na regeneraciju.

Kod celijačne boleti vitamini B grupe su od posebne važnosti

U poslednjih nekoliko godina se sve više govori o celijačnoj bolesti kod dece, koja spada u grupu hroničnih inflamatornih bolesti, koja nastaje kao posledica ekspozicije glutenu. Najčešće se klasični oblik bolesti sreće već u periodu odojčeta i manje dece. Kao posledica nedovoljnog unosa i malapsorpcije hranljivih materija, javlja se globalna malnutricija. Uvođenjem dijete bez glutena, dodatkom mikroelemenata i vitamina, prvenstvano vitamina B, ubrzo se primećuje poboljšanje kliničke slike deteta.

Vitamini B komleks za pravilan razvoj dece

Beviplex® B complex, za maksimalni efekat

Samo optimalno izbalansiran preparat B kompleksa, kao što je Beviplex® B complex, može ostvariti maksimalni efekat u organizmu dece.

Kao dodatak ishrani, Beviplex® complex sastoji se od: Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B6, Pantotenske kiseline, Vitamina B12 i Niacina u dnevno preporučenim dozama.  Način primene je vrlo komforan (1 tableta dnevno). U formi tableta namenjen je za   primenu kod dece i odraslih.

za pravilan rast i razvoj dece , kompleks vitamina B

Kao posebnu prednost bih istakla to što pored oblika tableta, Beviplex® postoji i u obliku granula koje se mogu primeniti već od   navršene prve godine, a mogućnost rastvaranja granula u različitim napicima (voda ili mleko) značajno olakšava njihovu primenu u osetljivoj pedijatrijskoj populaciji.

Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Specijalizaciju iz oblasti pedijatrije završila je na Univerzitetskoj decjoj klinici u Beogradu 2012. godine. Zaposlena u Domu zdravlja Vozdovac u Sluzbi za zdravstvenu zastitu dece.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…