Zašto su dečije igračke važne za decu i kako odabrati najbolje?

dečije igračke

Sadržaj

Deca su po prirodi znatiželjna i radoznala, a igra je jedan od načina na koji istražuju svet oko sebe. Igračke su stoga neizostavni deo dečijeg sveta i omogućuju deci da razvijaju motoričke, kognitivne i socijalne veštine kroz igru. Međutim, s tako velikim izborom igračaka koje su dostupne na tržištu, odabrati pravu za dete može biti veoma izazovno.

Najvažnije je da birate kvalitetne dečije igračke koje će doprineti razvoju mašte, kreativnosti, socijalnih veština i kognitivnih sposobnosti. A zašto su tako bitne pročitajte dalje u tekstu.

Dečije igračke podstiču kognitivni razvoj

Igranje je ključno za razvoj mozga. Poželjno je da pustite decu da samostalno kreiraju svoju igru, da ih pustite da se slobodno igraju bez vremenskih ograničenja. Ovaj način jača i povećava neuronske veze u mozgu, što su putevi koje koristimo za razmišljanje.

Mozak novorođenčadi i male dece u razvoju ima mnogo sinapsi koje se stvaraju tokom ranog detinjstva, što omogućava informacijama da izgrade zdravu i dobru osnovu za mozak.

Igra promoviše zdrav razvoj i veštine kritičkog mišljenja, poboljšava pamćenje, podstiče logiku i pomaže deci da istražuju svet i svoju ulogu u njemu.

Kroz igru, deca razvijaju kreativnost i maštu, stiču iskustvo u rešavanju problema, uče o bezbednosti i opreznosti. Kompletno razumevanje funkcionisanja sveta započinje igrom u prvim mesecima i godinama naših života.

Razvijaju maštu i kreativnost

Deca su po prirodi veoma maštovita, a kako biste još više podstakli razvoj maštovitosti i kreativnosti, pustite ih da sami otkriju svrhu neke igračke. Možda vam neće odmah biti jasno kako oni prenamene funkciju određenih predmeta, ali to je veoma korisno za njiih, stoga ih ohrabrite i podstaknite da nastave da se igraju.

Takođe, lego kocke, bojanke i različite konstrukcione igre, omogućavaju deci da samostalno razmišljaju, eksperimentišu i kreiraju nove stvari. Osim toga, igračke podstiču i socijalni razvoj, jer deca uče da dele, sarađuju i komuniciraju kroz igru.

Ukratko, igračke su važan alat u razvoju detetove kreativnosti i mašte, a uz pravilno vođenje i podršku odraslih, mogu imati pozitivan uticaj na celokupan razvoj deteta.

Doprinose emocionalnom razvoju

Igranje može pružiti mnoge emocionalne benefite deci, uključujući mogućnost da bolje razumeju i izraze svoje emocije.

Igranje igara u društvu može pomoći deci da savladaju tugu ili bes kada izgube.Takođe, ono može pomoći u izgradnji samopouzdanja, identiteta i samopoštovanja.

Kada se suoče sa izazovima u igri, deca se uče disciplini i strpljenju, kao i da se rad i upornost isplate kada se postigne uspeh. Roditelji mogu biti od velike pomoći i mogu deci pomoći da bolje razumeju svoje emocije.

Pospešuju nezavisnost kod dece

Deca često imaju malo uticaja na svoje svakodnevne aktivnosti i odluke. Provode većinu vremena slušajući druge kako im govore šta da rade, kada to da urade i gde da idu.

Međutim, igra im pruža priliku da postave sopstvena pravila i budu vođe, dok odrasli slušaju i prate njihove instrukcije. Kroz igru, deca stvaraju svoj sopstveni svet u kojem su odrasli, odgovorni i nezavisni, a upravljaju svojim imaginarnim prijateljima i igračkama kojima daju likove.

Pomažu u prevazilaženju strahova

Deca koriste igru kao način da razumeju stvari koje ih zbunjuju ili plaše u tom trenutku.

Igra može biti sjajan način za oslobađanje od strahova ili stresa, jer se deca fokusiraju na trenutak.

Dok se igraju, ne razmišljaju o prošlim ili budućim događajima, već trče, smeju se, maštaju i igraju se uloga.

Kako odabrati najbolje?

Kao i svi roditelji sigurno da želite najbolje za svoje dete. Kod odabira igračaka, jedan od faktora kojim treba da se vodite je kvalitet samih igračaka koje kupujete.

Birajte one koje su napravljene od što boljih ili prirodnih materijala. Kada kupite kvalitetne igračke, vaša deca će se bazbrižno igrati, a dugotrajnost neće izostati.

Predlozi najboljih igara za decu

Postoji mnogo vrsta igračaka za decu, od onih graditeljskih, za aktivnosti na otvorenom, pa sve do društvenih igara. Svaka igra pospešuje razvijanje određenih funcija kod dece, a najbolje bi bilo da kombinujete različite. Evo predloga:

  • Kocke za slaganje
  • Sportske igračke za aktivnosti na otvorenom
  • Društvene igre
  • Puzle
  • Bojice, plastelin
  • Brojalice, slagalice
  • Konzole, tableti uz ograničeno korišćenje

Važno je zapamtiti da kod odabira svake igračke najvažniju ulogu igra interesovanje deteta. Svako dete je jedinstveno pa samim tim neće svoj deci sve igračke biti zanimljive. Pratite šta je to što ih interesuje i podstaknite ih da se igraju, kako bi učili i razvijali svoj potencijal.

Takođe, kako deca rastu, njihove potrebe se menjaju. Stoga im za svaki period života obezbedite odgovarajuće igračke, kako bi bezbrižno i zadovoljno uživali u svakoj igri.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...