Zašto sve može da zub boli na hladno – uzroci i lečenje

zub boli na hladno

Sadržaj

Zub boli na hladno? Evo šta sve može biti uzrok i koji su načini lečenja!

Zašto zub boli na hladno?

Da li vam je poznata sledeća scena? Napolju je lep i prijatan dan, opuštate se uz sladoled ili čašu hladnog pića. I, odjednom vam uživanje pokvari jak, oštar bol. Raspoloženje vam pada i sada se brinete da li je sve u redu sa vašim zubima. Pitate se treba li otići kod stomatologa ili ipak ne? Pojava bola na hladan nadražaj često upućuje na  postojanje problema sa zubom. Ali to ne mora uvek da bude  slučaj.

zub boli na hladno
Kada postoji kvar na zubu, osetljiv je na hladno…

Zub boli na hladno zbog karijesa

Kada postoji kvar na zubu, bol se može javiti prilikom žvakanja, uzimanja hladnih napitaka i hladne ili slatke hrane. Bol obično traje koliko i sam nadražaj, ali nekada traje jedan do par  minuta  duže. To je znak da je veliki kvar u pitanju, i da je karijes zahvatio veliki deo zubne supstance. Obavezna je poseta stomatologu kako bi se karijes sanirao. Ali uzmite u obzir da karijes nekada ne daje nikakve simptome i da postoji šansa da imate karijes, ali zub ne boli. Idite na redovne stomatološke preglede na svakih 6 meseci. Tako ćete biti sigurni da nemate nikakve kvarove.

Zbog povlačenja desni (gingive)

Kako se desni povlače, deo zuba koji je  bio  prekriven desnima je sada ogoljen. Reaguje na hladne nadražaje, čak i prilikom udisanja hladnog vazduha kroz usta. Postoji i velika šansa da se  na tom mestu pojavi karijes. Ukoliko nastavite da već ogoljene zube četkate grubim vlaknima i pod jakim pritiskom, kroz neko vreme nastaće rupa nalik klinu. I takvo stanje se naziva klinasta erozija. Umesto grube četkice, savetuje se korišćenje četkice sa mekim vlaknima. Uz pravilnu tehniku pranja zuba i bez stvaranja pritiska tokom pranja. Klinaste erozije se popunjavaju kompozitnim ispunima. Belim plombama da bi se nadoknadila izgubljena  zubna supstanca.

zub boli na hladno (
Kada je zub ogoljen osetljiv je na hladno.

Povlačenje desni može nastati i usled parodontopatije (paradentoze). Parodontopatija je ozbiljno stanje koje zahvata tkiva okolo zuba. U krajnjem stadijumu dovodi do klaćenja i ispadanja zuba. Parodontopatija je hronično stanje , koje se ne može u potpunosti izlečiti. Ali, može da se sanira i zaustavi njeno napredovanje. Redovne posete stomatologu i pravilna oralna higijena su neophodni.

Posle stomatoloških tretmana

Osetljivost na hladno se može javiti nakon stomatoloških tretmana. Poput skidanja kamenca i kiretaže džepova. Zatim, izbeljivanja zuba ili postavljanja plombe. Skidanjem kamenca i kiretažom džepova se uklanjaju naslage i bakterije koje se nalaze na zubu i na tkivu pored zuba. Pojava osetljivosti na hladno nije neuobičajna. U tim slučajevima bol prolazi sama od sebe, nakon par dana od tretmana.

Proces izbeljivanja zuba je bezbolan proces. Međutim neki pacijenti mogu da osete nelagodnost u toku same intervencije i posle nje. Savetuje se da  se  prva dva dana nakon izbeljivanja zuba izbegavaju hladna, vruća, ali i obojena hrana i piće. Kroz nekoliko dana osetljivost se gubi. I možete uživati u svom novom osmehu.

Postavka plombi je proces koji se izvodi po određenom pravilu. Stomatolog se tog protokola mora držati. Plomba nadoknađuje zubno tkivo, i mora se pravilno adaptirati i uklopiti u sam zub. Neadekvatno odrađena plomba može izazvati bol i takvu plombu je potrebno zameniti novom. Bol nakon plombiranja ne mora značiti da postoji problem sa samim ispunom. U zubu se nalaze nervni završeci koji mogu biti nadraženi prilikom uklanjanja karijesa i postavke plombe. U tom slučaju bol prolazi spontano. Ali, ukoliko bol traje više od desetak dana, potrebno je zakazati posetu stomatologu.

zub boli na hladno (
Redovne kontrole kod stomatologa su prava prevencija oralnog zdravlja.

Korišćenje olovki, trakica i praha za izbeljivanje zuba

U prodavnicama se može naći veliki izbor za izbeljivanje zuba. On je u vidu olovki, praha i trakica, ali se njihova upotreba ne preporučuje. Ukoliko želite da izbelite osmeh, sigurniji je odlazak kod stomatologa. On će vam ponuditi ordinacijsko ili kućno beljenje zuba. Izbeljivanje zuba u ordinaciji je brže, ali je i kućno izbeljivanje podjednako efikasno.

Loše navike koje dovode do mehaničkih i hemijskih zubnih oštečenja

  • Česta upotreba gaziranih i energetskih pića, kao i citrusnog voća može izazvati trošenje zubne supstance. Zato što smanjuju pH vrednost u ustima, odnosno stvaraju kiselu sredinu. Kako se gleđ istanjuje tako zubi postaju osetljiviji i mogu reagovati na razne nadražaje.
  • Bruksizam (škripanje zubima), može biti dnevni, kada osoba stiska zube, i noćni kada osoba škripi zubima tokom sna. Pacijent  nije svestan  da stiska i škripi zubima, jer je navikao na takvu situaciju. Uz brojne negativne posledice koje bruksizam ima spada i trošenje zubnog tkiva. A nekad i odlamanje delova zuba. Tada su nervni završeci podložni delovanju raznih faktora, i moguća je pojava bola na hladan nadražaj.
  • Grickanje čvrstih predmeta može dovesti do odlamanja zubne strukture. I zato se ne preporučuje grickanje olovki, noktiju, kockica leda. A svakako ne otvaranje flaša pomoću zuba. Tada ne samo da je moguće odlamanje dela zuba, već i celog zuba!
  • Korišćenje četkice za zube sa tvrdim vlaknima i pranje zuba sa jakim pritiskom na četkicu. Tvrda vlakna  su pregruba za desni koje se nalaze uz zube i izazvati njihovo povlačenje. A jak pritisak se sa četkice prenosi na zube i kroz neko vreme je moguć nastanak klinastih erozija.
zub boli na hladno
Povlačenje desni može nastati i zbog korišćenja četkice za zube sa grubim vlaknima. Ali i prejakog pritiska prilikom pranja zuba.

Lečenje zuba da ne bi bili osetljivi na hladno

U zavisnosti od uzroka lečenje može biti:

Korigovanje loših navika

Primenjivanje adekvatne   oralne higijene, izbegavanje grickanja noktiju i tvrdih predmeta. Nošenje splinta kod bruksizma. Izbegavanje gaziranih i energetskih pića.

Redovne posete stomatologu

Osobe kod kojih su se desni povukle ili imaju parodontopatiju ne smeju da izbagavaju stomatologa. U zavisnosti od uzroka i njihovog stanja u ustima izvodi se uklanjanje kamenca. Zatim kiretaža džepova, upotreba lasera ili parodontalna hirurgija. Karijes i klinaste erozije  se saniraju  postavkom plombe. A ogoljeni vratovi mogu biti premazivani sredstvima na bazi fluorida.

Paste za osetljive zube

U kućnim uslovima se mogu koristiti paste za osetljive zube. Mogu se naći u apotekama, drogerijama i bolje snabdevenim prodavnicama. Preporuka je da se nakon pranja zubi ne isperu vodom. Već da se pasta samo ispljune. Možete i pomoću prsta naneti malu količinu paste na osetljiv zub i pustiti da odstoji.

avatar
Doktor stomatologije, posebne sfere interesovanja su joj iz oblasti dečje stomatologije, parodontologije i parodontalne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Svrab kože u trudnoći je česta neprijatnost trudnica. Šta je PUPPP osip, kako se leči? Saznajte sve o PUPPP osipu u trudnoći. Oko 1 od 160 trudnica je pogođeno PUPPP-om....

Saznajte zašto je povećanje telesne težine važno tokom trudnoće. Namerno gublјenje težine tokom trudnoće može predstavlјati ozbilјnu štetu Vama i Vašoj bebi. Gde su sve raspoređeni kilogrami u trudnoći? Ovde...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...