19 Nedelja trudnoće (devetnaesta nedelja trudnoće)

19 Nedelja trudnoće

19 Nedelja trudnoće je treća nedelja petog lunarnog meseca, u kojoj se dosta novog javlja i kod ploda i kod Vas.

Kako se razvija plod u 19 nedelja trudnoće?

Plod u ovoj nedelji trudnoće dobija oko 50 grama na težini i oko 1 centimetar u dužini, tako da je na kraju ove nedelje težak oko 250 grama i dugačak od 15-16 centimetara, poredi se sa veličinom manga.  Kako raste plod i Vi dobijate na težini, što počinje značajnije da će primećuje.

19 Nedelja trudnoće

Stvara se sirasti maz, koji štiti bebu

Novo kod ploda koje se stvara u ovoj nedelji trudnoće je sirasti maz (vernix caseosa) na površini čitave kože. To je masna, bela supstanca. Naziv  potiče od reči „vernix“-latinska reč za premaz i „caseosa“-sir. Čine ga: lanugo dlačice o kojima smo pričali ranije, masti koje luče žlezde ploda kao i izumrlih ćelija kože ploda. Ovo je specifična i jedinstvena zaštita ploda u tečnoj sredini kao što je plodova voda. Sirasti maz najviše čine proteini, čak 60%, smatra se da nijednu tvorevinu koju  proizvodi čovek ne karakteriše toliko visok sadržaj proteina kao sirasti maz. Zamislite samo kako bi smežurano izgledala bebina koža na rodjenju a da je čitavu trudnoću provela u tečnoj sredini kao što je plodova voda, bez zaštite.

Pored takve zaštite, sirasti maz štiti plod zajedno sa sluzavim čepom  koji se nalazi u grliću materice od spoljašnjih štetnih uticaja i omogućava zbog svoje sluzave strukture  lakši prolazak i manju traumu kroz porodjajni kanal na rodjenju. Nakon rodjenja pomaže bebi u regulisanju telesne temperature, iz tog razloga je ranija praksa da se beba nakon rodjenja pere od sirastog maza sada promenjena da se sirasti maz ostvalja i čak i utrljava na bebinu kožu, kako bi se pospešila funkcija koju ima.

19 Nedelja trudnoće

Ubrzani razvoj

Smatra se da su regije u mozgu zadužene za čula ploda:  čulo mirisa, čulo ukusa, čulo sluha, vida i dodira, u ovoj nedelji u jeku razvoja. Takodje i stvaranje omotoča-mijelina oko nervnih vlakana se nastvalja, usled čega se nervni  impulsi brže prenose.

Pojavljuju se i fine, tanke dlačice na koži glave (kosa), mada je to individualno, neke bebe se rode sa kosom, a neke nemaju kosu.

Sada su ekstremiteti-ruke i noge u realnoj (pravoj) srazmeri u odnosu na telo. Formiraju se nagoveštaji trajnih zuba ploda, kao i naznake mlečnih zubića. Ako nosite dečaka spoljašnje genitalije su jasno viljive i nastavljaju da rastu. A i kod devojčica su formirani genitalni organi: vagina, materica, jajovodi i jajnici, u kojima je stvoreno do sada oko 6 miliona primitivnih jajnih ćelija. Ovo je period kada jajnici ženskog ploda imaju najviše jajnih ćelija, od sada pa do rodjenja će se taj broj smanjiti na od 1- 4 miliona.

Promene kod trudnice u devetnaest nedelja trudnoće

Već smo napomenuli da se povećanje telesne težine trudnice značajno primećuje u ovoj nedelji trudnoće. Usled uvećanja stomaka počinje da Vam smeta spavanje na stomaku, sami slušajte svoje telo, ono Vam daje signale. Ako vam smeta spavanje na stomaku,  gledajte da menjate položaje koji Vam ne smetaju kao što su na ledjima i na stranama.

Kao rezultat uvećanja stomaka moguća je i pojava svraba na koži donjeg dela stomaka, a i pojava blagih probada, osečaja težine, to je posledica istezanja ligamanata, kako bi se na najbolji način prilagodili rastu materice, naročito pri promeni položaja tela. Ako Vam probadi  postanu češći, i javljaju se i kad mirujete javite se svom ginekologu.

Pod dejstvom hormona estrogena možete primetiti da su Vam dlanovi crveniji nego inače. Kao i pojava tamnijih pega i linija po koži i crvena boja na dlanovima će se izgubit nakon porodjaja.

19 Nedelja trudnoće

Često se javlja gorušica

Vrlo često se u ovoj nedelji trudnoće javlja i gorušica (osečaj žarenja). Pod dejstvom hormona koji se luče u trudnoći dolazi do opuštanja glatkih mišićnih vlakana želudca, što može dovesti do vraćanja sadržaja iz želudca u jednjak-što izaziva gorušicu. Ako Vam se javi gorušica, izbegavajte začinjenu hranu, jedite češće po manje, gledajte da posle 18 časova uzimate nešto lagano. Možete uzeti i nešto višlji jastuk za spavanje. Nemojte da legnete odmah nakon jela. Pomaže i uzimanje badema i dvopeka, a postoje i preparati koji se koriste za sprečavanje pojave gorušice.

https://trudnocaizdravlje.rs/zdravstveni-savet-za-trudnice/

Primetili ste i da Vam zbog promene statike usled uvećanja materice treba čvrsta i udobna obuća. Ako ste nosili štikle, gledajte da ih ne nosite zbog stabilnosti i sigurnosti pri hodanju.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…