Peti lunarni mesec trudnoće – 17., 18., 19. i 20. nedelja trudnoće

Peti lunarni mesec trudnoće

Peti lunarni mesec trudnoće   je 17., 18., 19. i 20. nedelja vaše trudnoće. Kako teku promene u telu trudnice u petom  lunarnom mesecu trudnoće, koje veličine je fetus i kako se razvija? Osećaju se pokreti deteta!

Peti lunarni mesec trudnoće

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Peti lunarni mesec trudnoce
Vaš suprug i mnoge druge vama drage osobe bi verovatno želele da osete bebin pokret.

17. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

18. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Počinje da se stvara posebna veza majke i bebe

U ovom mesecu se može videti da fetus sisa, guta, trepće. Počinje ubrzan rast mozga koji će trajati do kraja trudnoće, takođe započinje i rast kose na glavi. Stvara se masno tkivo kod fetusa, i na UZ-u se može registrovati da polovinu vremena provodi u snu a polovinu je budan. Od ovog meseca se kod fetusa meri dužina teme-peta. Dužina na kraju ovog meseca je oko 24 cm, a težina oko 340 grama.

Prvorotke sada počinju da osećaju pokrete ploda, u početku nisu sigurne da li je to rad creva, ali ubrzo shvataju da su to pokreti ploda, i već tada počinje da se stvara posebna veza između majke i deteta.

19. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Pokreti bebe se osećaju

Treba razlikovati bebino pomeranje od drugih promena u stomaku, kao što su gasovi i slično, ali vremenom, svaka žena nauči razliku. Međutim prava ,,žurka” dolazi tek nešto kasnije, kada beba poraste. Krenuće jači pokreti,   najčešće šutiranje, a ni pesničenje neće biti strano !

Zanimljivo je da beba može da zadrži isti ritam kao što je imala u stomaku i u prvim nedeljama nakon porođaja. Vaš suprug i mnoge druge vama drage osobe bi verovatno želele da osete bebin pokret. Iako je ne biste trebali previše uznemiravati postoje načini da je naterate da se malo razbudi.

Peti lunarni mesec trudnoce
Prvorotke sada počinju da osećaju pokrete ploda, u početku nisu sigurne da li je to rad creva, ali ubrzo shvataju da su to pokreti ploda, i već tada počinje da se stvara posebna veza između majke i deteta.

Beba se navikava na mamin glas

Beba se pričom i pevanjem navikava na mamin glas i posebno na njega reaguje, kada se rodi to je prvi glas koji joj je prepoznatljiv i zna da je to njena mama. Tata je isto bitna figura kao i mama, kada tata govori bebi, ona se navikava i na njegov glas, kada se rodi i njega će prepoznati, zato očevi govorite svojoj bebi još dok je u stomaku, mazite stomak, prenosite bebi emocije, recite joj koliko se radujete njenom dolasku, a pre svega ljubav pokazujte svojoj supruzi, jer kada je mama srećna i voljena i beba oseća te iste emocije.

VAŠA 20. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Peti lunarni mesec trudnoce
Primerene fizičke vežbe ako vam ginekolog odobri, umnogome će umanjiti brojne tegobe koje trudnica može da oseti (bolovi u leđima, vratu, krstima, zatvor…)

Anemija u trudnoći

Da, vodite računa o ishrani i kontrolišite krvnu sliku. Anemija usled nedostatka gvožđa je najčešća vrsta anemije. Ono što je potrebno da se napomene je da je najčešči deficit u ishrani nedovoljno unošenje gvožđa. Sa time većina nije upoznata i smatra da se hrani namirnicama koje imaju dovoljno gvožđa. Samo se 10% gvožđa apsorbije iz hrane i to treba imati na umu. Zato je važno da ishrana bude raznovrsna. Da budu zastupljene namirnice bogate gvožđem. To su  meso (sve vrste crvenog mesa naročito konjsko), zeleno povrće (spanać, zelena salata, kopriva, mladi luk,..), cvekla, crveno voće (borovnice, kupine, aronija, ribizla,..). Ako je potrebno suplementirajte gvožđe u dogovoru sa vašim ginekologom.

U cilju bolje apsorpcije gvožđa iz oralnih preparata preporučuje se istovremeno uzimanje vitamina C. Neki preparati u sebi sadrže i vitamin C. Mogu sadržati i folnu kiselinu, koja ima ulogu u lečenju lakše anemije. Imajte na umu da beba uzima onoliko gvožđa koliko je njoj potrebno, i da su vaše potrebe za gvožđem, zbog stanja trudnoće i očekivanog porođaja, povećane.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…