18 Nedelja trudnoće – Koje promene se dešavaju kod trudnice?

18 Nedelja trudnoće

Sadržaj

18 Nedelja trudnoće je druga nedelja petog lunarnog meseca trudnoće. Saznajte kako se razvija beba i koje promene se dešavaju u telu trudnice.

Kako se razvija plod u 18 nedelja trudnoće?

Veličina bebe je oko 14-15cm, težina od 190-200 grama, neki je porede sa grejpfrutom. Sada je veličina ploda i posteljice skoro izjednačena. Plod se aktivno pokreće u plodovoj vodi, što se na UZ-nom pregledu vidi kao odskakivanje, obrtanje oko ose, prevrtanje, hvatanje za pupčanu vrpcu.

18 Nedelja trudnoće

Beba se pokreće i vi to osećate

Usled ovako aktivnih pokreta uglavnom je ovo nedelja u kojoj sve trudnice osete pokrete, ako nisu do sada. Najčešće se osete pokreti kada se trudnica umiri, predveče, ili tokom dana kada legne. Podelite ovu radost sa partnerom, sada i on može da oseti pokrete ako stavi ruku na stomak.

Mijelinizacija

Započinje formiranje zaštitnog omotača (mijelina) oko nervnih vlakana-mijelinizacija. Izuzetno važan proces (sazrevanje nervnog sistema) koji će se završiti tek kada Vaša beba napuni godinu dana.

18 Nedelja trudnoće

Beba počinje da spava?

Plod sada ima faze kada spava, i faze kada je budan. Plod spava uz zvuke u Vašem telu, otkucaje srca, krčanje creva, otkucaje krvotoka, naviknut je na različite zvuke.

Moguće je videti pol bebe

Da, kada se uradi UZ-ni pregled u ovoj nedelji trudnoće, najčešće je moguće videti pol ploda. Polni organi su jasno definisani. U slučaju da ne želite da znate pol, naglasite ginekologu na početku pregleda da želite da bude iznenadjenje na rodjenju.

18 Nedelja trudnoće

Promene koje se dešavaju u 18 nedelja trudnoće kod trudnice

Vrlo često se dešava da usled uvećanja cirkulišućeg krvotoka, pri naglom ustajanju dodje do pada pritis ka i da Vam se zavrti u glavi. To će proći, ali povedite računa. Još uvek možete uraditi genetsku amniocentezu i tripl test ako Vam je savetovano.

Bolovi u leđima trudnica 

Bolovi u ledjima trudnice je nešto novo što se može javiti, kao  posledica uvećanja materice i stomaka i promene statike i stava kičme.  Često ne obraćamo pažnju na držanje tela, a njegovo pravilno držanje utiče ne samo na dobru funkciju mišića i zglobova već i na rad unutrašnjih organa, pa tako i na organizam u celini. Centar gravitacije se pomera ka napred kako vam odmiče trudnoća, što  može uzrokovati luk u vašem donjem delu leđa. Ovo uzrokuje pad ramena za napred što je  loše držanje i razlog bolova i nelagodnosti u leđima, kukovima i ramenima.

I povećano lučenje hormona relaksina koji opušta ligamente i zgobove, doprinosi pojavi bolova u ledjima.

18 Nedelja trudnoće

Osamnaesta nedelja trudnoće i promene kod trudnice

U osamnaestoj nedelji trudnoće, možda osetite i druge promene. Već smo pomenuli pojavu hemoroida, proširenih vena, oticanja i krvarenja iz desni, što sve nastavlja i dalje tokom cele trudnoće.

Trudite se da sebi pomognete, posavetujte se sa ginekologom, vodite računa o odeći i obući, pravilnoj, raznovrsnoj i ravnomernoj ishrani, kretanju i vežbanju koliko Vam je dozvoljeno.

O PRAVILNOJ ISHRANI U TRUDNOĆI MOŽETE PROČITATI OVDE

Koristi od vežbanja u trudnoći

Koristi od vežbanja trudnice su brojne: Ublažavanje stresa; Poboljšanje cirkulacije; Bolja iskoristljivost kiseonika; Regulacija krvnog pritiska; Smanjuje se oticanje ruku i nogu;  Povećana osetljivost insulinskih receptora;  Sprečavanje pojave specijalnog tipa dijabetesa koji se javlja u trudnoći;  Regulacija telesne mase; Lakše se podnosi povećanje telesne težine; Smanjenje bola u leđima;  Smanjenje glavobolje;  Bolji san; Lakši porođaj; Smanjenje stomačnih tegoba; Lakši povratak na staru kilažu posle porođaja; Savladavanje eventualne postporođajne depresije; Poboljšanje opšteg psiho-fizičkog stanja…  Zato, ukoliko je Vaš ginekolog saglasan vežbajte sa sertifikovanim trenerima za rad sa trudnicama, a ukoliko je vežbanje uskraćeno, šetajte i boravite u prirodi.

18 Nedelja trudnoće

Izbor obuće trudnice je važan

Izbor obuće u trudnoći je veoma važan, jer obuća treba da podrži trudnicu, koja je u posebnom fiziološkom stanju. Trudnoća je fiziološko stanje u kojem dolazi do velikih hormonskih promena.  Takođe,  povećanja telesne težine, menjanja statike, povećanja lumbalne lordoze, promene u mišićima i ligamentima. Oni postaju elastični, rastegljiviji, te su i zglobovi nestabilniji tako da dolazi do spuštanja svoda stopala. Ako obuća nema preporučenih 3 santimetra visine, stavite u obuću medicinske uloške. Ovo se posebno odnosi na potpuno ravne patike. Mada je sada izbor patika prilagođen fiziološkom stanju i  već imaju udobne uloške sa visinom do 3 cm. Kod baletanki – uložak je obavezan.

Provodite vreme u skladu sa mogućnostima i željama,  uz podršku partnera i porodice.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...