18 Nedelja trudnoće (osamnaesta nedelja trudnoće)

18 Nedelja trudnoće

18 Nedelja trudnoće je druga nedelja petog lunarnog meseca trudnoće.

Kako se razvija plod u 18 nedelja trudnoće?

Veličina bebe je oko 14-15cm, težina od 190-200 grama, neki je porede sa grejpfrutom. Sada je veličina ploda i posteljice skoro izjednačena. Plod se aktivno pokreće u plodovoj vodi, što se na UZ-nom pregledu vidi kao odskakivanje, obrtanje oko ose, prevrtanje, hvatanje za pupčanu vrpcu.

Usled ovako aktivnih pokreta uglavnom je ovo nedelja u kojoj sve trudnice osete pokrete, ako nisu do sada. Najčešće se osete pokreti kada se trudnica umiri, predveče, ili tokom dana kada legne. Podelite ovu radost sa partnerom, sada i on može da oseti pokrete ako stavi ruku na stomak.

Započinje formiranje zaštitnog omotača (mijelina) oko nervnih vlakana-mijelinizacija. Izuzetno važan proces (sazrevanje nervnog sistema) koji će se završiti tek kada Vaša beba napuni godinu dana.

18 Nedelja trudnoće

Beba počinje da spava?

Plod sada ima faze kada spava, i faze kada je budan. Plod spava uz zvuke u Vašem telu, otkucaje srca, krčanje creva, otkucaje krvotoka, naviknut je na različite zvuke.

Vidi se pol bebe?

Da, kada se uradi UZ-ni pregled u ovoj nedelji trudnoće, najčešće je moguće videti pol ploda. Polni organi su jasno definisani. U slučaju da ne želite da znate pol, naglasite ginekologu na početku pregleda da želite da bude iznenadjenje na rodjenju.

Promene koje se dešavaju u 18 nedelja trudnoće kod trudnice

Vrlo često se dešava da usled uvećanja cirkulišućeg krvotoka, pri naglom ustajanju dodje do pada pritis ka i da Vam se zavrti u glavi. To će proći, ali povedite računa. Još uvek možete uraditi genetsku amniocentezu i tripl test ako Vam je savetovano.

18 Nedelja trudnoće

Može se pojaviti bol u leđima

Bolovi u ledjima trudnice je nešto novo što se može javiti, kao  posledica uvećanja materice i stomaka i promene statike i stava kičme.  Često ne obraćamo pažnju na držanje tela, a njegovo pravilno držanje utiče ne samo na dobru funkciju mišića i zglobova već i na rad unutrašnjih organa, pa tako i na organizam u celini. Centar gravitacije se pomera ka napred kako vam odmiče trudnoća, što  može uzrokovati luk u vašem donjem delu leđa. Ovo uzrokuje pad ramena za napred što je  loše držanje i razlog bolova i nelagodnosti u leđima, kukovima i ramenima.

I povećano lučenje hormona relaksina koji opušta ligamente i zgobove, doprinosi pojavi bolova u ledjima.

18 Nedelja trudnoće

Druge promene koje možete osetiti

Već smo pomenuli pojavu hemoroida, proširenih vena, oticanja i krvarenja iz desni, što sve nastavlja i dalje tokom cele trudnoće.

Trudite se da sebi pomognete, posavetujte se sa ginekologom, vodite računa o odeći i obući, pravilnoj, raznovrsnoj i ravnomernoj ishrani, kretanju i vežbanju koliko Vam je dozvoljeno.

O PRAVILNOJ ISHRANI U TRUDNOĆI MOŽETE PROČITATI OVDE

Koristi od vežbanja trudnice su brojne: Ublažavanje stresa; Poboljšanje cirkulacije; Bolja iskoristljivost kiseonika; Regulacija krvnog pritiska; Smanjuje se oticanje ruku i nogu;  Povećana osetljivost insulinskih receptora;  Sprečavanje pojave specijalnog tipa dijabetesa koji se javlja u trudnoći;  Regulacija telesne mase; Lakše se podnosi povećanje telesne težine; Smanjenje bola u leđima;  Smanjenje glavobolje;  Bolji san; Lakši porođaj; Smanjenje stomačnih tegoba; Lakši povratak na staru kilažu posle porođaja; Savladavanje eventualne postporođajne depresije; Poboljšanje opšteg psiho-fizičkog stanja…  Zato, ukoliko je Vaš ginekolog saglasan vežbajte sa sertifikovanim trenerima za rad sa trudnicama, a ukoliko je vežbanje uskraćeno, šetajte i boravite u prirodi.

18 Nedelja trudnoće

Izbor obuće je važan

Izbor obuće u trudnoći je veoma važan, jer obuća treba da podrži trudnicu, koja je u posebnom fiziološkom stanju. Trudnoća je fiziološko stanje u kojem dolazi do velikih hormonskih promena.  Takođe,  povećanja telesne težine, menjanja statike, povećanja lumbalne lordoze, promene u mišićima i ligamentima. Oni postaju elastični, rastegljiviji, te su i zglobovi nestabilniji tako da dolazi do spuštanja svoda stopala. Ako obuća nema preporučenih 3 santimetra visine, stavite u obuću medicinske uloške. Ovo se posebno odnosi na potpuno ravne patike. Mada je sada izbor patika prilagođen fiziološkom stanju i  već imaju udobne uloške sa visinom do 3 cm. Kod baletanki – uložak je obavezan.

Provodite vreme u skladu sa mogućnostima i željama,  uz podršku partnera i porodice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…