20 Nedelja trudnoće – Trudnica oseća veće promene

20 Nedelja trudnoće

Sadržaj

20 Nedelja trudnoće je kraj petog lunarnog meseca, na kraju ove nedelje ste na polovini trudnoće. Trudnica oseća veće promene u 20. nedelji trudnoće.

Kako se razvija beba u 20 nedelja trudnoće?

Plod je dobio još 50 grama i sada ima oko 300 grama, dužine oko 16 centimetara ( glava-guza), ili oko 25 cm od glave do pete, poredi se sa veličinom banane.

Od sada je moguće meriti dužinu ploda mereći i noge. Do sada su noge ploda bile savijene ka stomaku i merila se dužina ploda od glave do trtice. Plod je sve aktivniji, poskakuje, obrće se (pravi kolutove), hvata pupčanik, opruža ruke i noge, i sve više i aktivnije sisa palac. Ako osetite ritmične pokrete u stomaku, to je štucanje ploda.

20 Nedelja trudnoće
Vaša beba u stomaku reaguje na zvukove, svetlost, ima razvijeno čulo ukusa, mirisa, dodira i oseća majčine emocije.

Amnionska tečnost (koje sada ima oko 320 ml), u kojoj se nalazi plod je nešto više temperature od Vaše unutrašnje temperature, sve u cilju optimalnijih uslova za razvoj ploda. Plod guta više amnionske tečnosti, što ima dobar uticaj na razvoj digestivnog sistema ploda. Kao posledica gutanja veće količine plodove vode stvara se u crevima ploda mekonijum, to će biti prva stolica Vaše bebe, koja se najčešće iziluči nakon 6 sati od porodjaja, a u celosti još nekoliko dana nakon rodjenja. Kod nekih beba se mekonijum izbaci na porodjaju, ili još dok je u stomaku. Mekonijum je sastavljen od žučnih kiselina, žučnih soli, lanugo dlačica, sluzi, vode i ostatka ćelija creva. To je tamna,  viskozna supstanca. Jako je važno da je primetite nakon rodjenja kao prvu stolicu vaše bebe, to je dobar znak, ukazuje da digestivni sistem ploda normalno funkcioniše.

20 Nedelja trudnoce
Ishrana treba da je raznovrsna i u svemu prema potrebama vašeg stanja- trudnoće!

Kosa, nokti i obrve ploda nastavljaju  da rastu. I razvoj nervnog sistema se nastavlja, plod sve aktivnije učestvuje u registrovanju draži iz Vašeg organizma i spoljašnjeg sveta. U toku dvadesete nedelje trudnoće počinje spuštanje testisa kod ploda muškog pola iz stomaka prema skrotumima. Kod ploda ženskog pola počinje formiranje vaginalnog kanala unutar vagine, a materica je u potpunosti formirana.

Kosti ploda nastavljaju da se učvršćuju i budu gušće, ušne kosti su formirane a nosić poprima svoj oblik, tako da ako budete u ovoj nedelji radili UZ-ni pregled moći ćete da vidite uglavnom formirano lice Vaše bebe!

20 Nedelja trudnoće
Uživajte u trudnoći.

Trudnica u dvadesetoj nedelji trudnoće

Trudnica je do kraja ove nedelje dobila idealnih 4 kilograma telesne težine. Materica je porasla i sada je u visini pupka.

Trudnica oseća veće promene u 20. nedelji trudnoće

Uvećana materica pritiska na želudac, pluća i bubrege, što utiće na varenje, mokrenje i disanje. Pod dejstvom progesterona koji usporava varenje, pojavljuje se često u ovoj nedelji trudnoće nadutost, zatvor i tvrda stolica kod trudnice. Uzimajte kašastu hranu, i hranu sa dosta vlakana kako ne bi imali problema sa stolicom.

20 Nedelja trudnoće
Putujte, šetajte, boravite na čistom vazduhu, uživajte!

Anemija je učestala u trudnoći?

Da, vodite računa o ishrani i kontrolišite krvnu sliku. Anemija usled nedostatka gvožđa je najčešća vrsta anemije. Ono što je potrebno da se napomene je da je najčešči deficit u ishrani nedovoljno unošenje gvožđa. Sa time većina nije upoznata i smatra da se hrani namirnicama koje imaju dovoljno gvožđa. Samo se 10% gvožđa apsorbije iz hrane i to treba imati na umu. Zato je važno da ishrana bude raznovrsna. Da budu zastupljene namirnice bogate gvožđem. To su  meso (sve vrste crvenog mesa naročito konjsko), zeleno povrće (spanać, zelena salata, kopriva, mladi luk,..), cvekla, crveno voće (borovnice, kupine, aronija, ribizla,..). Ako je potrebno suplementirajte gvožđe u dogovoru sa vašim ginekologom. U cilju bolje apsorpcije gvožđa iz oralnih preparata preporučuje se istovremeno uzimanje vitamina C. Neki preparati u sebi sadrže i vitamin C. Mogu sadržati i folnu kiselinu, koja ima ulogu u lečenju lakše anemije. Imajte na umu da beba uzima onoliko gvožđa koliko je njoj potrebno, i da su vaše potrebe za gvožđem, zbog stanja trudnoće i očekivanog porođaja, povećane.

Proširene vene u trudnoći

Dolazi i do opuštanja krvnih sudova radi pojačanja protoka krvi kod trudnice. Mogu se javiti i proširene vene na nogama i hemoroidi. Ako primetite proširene vene, trudite se kad god možete da podignete noge. Izbegavajte dugo stajanje, a dobro bi bilo da koristite i čarape za vene.

20 Nedelja trudnoće
Masaža, kako da ne! Vodite samo računa da maser brude obučen za masažu trudnica, koja je zahtevna…

Nega trudnice u 20 nedelja trudnoće

Zahvaljujući hormonima koji se pojačano luče u trudnoći, kao i pojačanoj cirkulaciji koja ubrzava metabolizam i donosi više hranljivih materija primetićete promene. Da Vam kosa brže raste, da je gušća i jača, kao i da su Vam nokti jači i da isto brže rastu.

Negujte svoje telo,  koristite kreme i mleka  da bi hidrirali kožu. Birajte udobnu odeću i obuću, nemojte da Vas steže. Kada se porodite sve se može vratiti kao i pre trudnoće. Trudite se da uživate u svojoj trudnoći. Još ste u mogućnosti da putujete i planirate, i to iskoristite. Ako niste sigurni da li smete da putujete posavetujte se sa svojim ginekologom.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...