17 Nedelja trudnoće (sedamnaesta nedelja trudnoće)

17 Nedelja trudnoce sedamnaesta nedelja trudnoce

17 Nedelja trudnoće je prva nedelja petog lunarnog meseca. Na kraju petog lunarnog meseca ćete biti  na polovini trudnoće, koliko je prošlo, toliko još imate do kraja trudnoće. Spada u prilično bezbrižan period trudnoće. Niste se mnogo promenili, a ipak jeste.

Kako se razvija plod u 17 nedelja trudnoće?

Plod je sada dugačak 13-14cm, i težak od 130-140grama, veličine dlana, odnosno kruške. Obeležje ove nedelje je razvoj potkožnog masnog tkiva ploda, koje će se akumulirati tokom narednih nedelja. Nakupljanje masnog tkiva ispod kože,  će biti potrebno bebi kada se rodi da pomaže regulaciju telesne temperature i zaštiti unutrašnje organe. Razvijaju se i lojne žlezde, koje takodje igraju ulogu u regulisanju telesne temperature nakon rodjenja.

17 Nedelja trudnoce 3
Bezbrižan period trudnoće

Prave se i prve šare na jagodicama prstiju, koje će se u narednih nekoliko nedelja u potpunosti formirati i napraviti jedinstveni otisak koji ćete moći da vidite na rodjenju Vaše bebe a i kasnije u životu.

Ovo je period vežbanja refleksa koji će plodu biti potrebni nakon rodjenja, prvenstveno refleksi sisanja i gutanja.  Sada započinju da rastu obrve i trepavice. Uši su skoro u potpunosti sada razvijene. Od ove nedelje mozak uspostavlja kontrolu nad radom srca ploda i ono kuca od 140-150 otkucaja u minuti. Oči su sve osetljivije na svetlost, ali još uvek plod ne može da ih otvori. Skelet ploda se i dalje učvrššćuje-ojačava, hrskavica se zamenjuje koštanim tkivom.

Pričajte sa bebom, nemojte biti uzrujani…

Sluh se i dalje razvija i beba čuje zvuke iz vašeg tela, kao i iz okruženja. Korisno je da se trudite povremeno da pričate sa svojom bebom, kao i da ne vičete, da niste uzrujani.  Sve to Vaša beba oseća.

17 Nedelja trudnoce
Većina proizvoda za prevenciju strija sadrži tokoferol (vitamin E) i vitamin C,  koji pored antioksidativnog, mogu imati i vlažeći efekat

Promene kod trudnice u 17 nedelja trudnoće

Primetićete pojavu tamnije linije na Vašoj koži, po sredini stomaka, od pubične kosti prvo do pupka a kasnije i iznad pupuka. Izazivaju je hormoni koji se luče tokom trudnoće, zove se linea nigra. Kao što smo već pomenuli i ostale pigmentisane promene, kao što su mladeži postaju još tamniji. Sve ove promene  nakon porodjaja nestaju.

Usled uvećanja stomaka i širenja kože počinju da se pojavljuju strije.  Uglavnom se javljaju na bradavicama, stomaku i bokovima. Vrlo je individualna pojava strija, ali je isto tako povezana sa prekomernim dobijanjem na telesnoj težini.  Koristite kreme i mleka za telo redovno. Ne samo da bi sprečili pojavu strija, već da bi nahranili kožu, a i da ne dodje do isušivanja.

Ishrana i suplementacija su od velike važnosti za zdravlje trudnice i bebe

Vodite računa o pravilnoj ishrani, merite se jednom nedeljeno i zapisujte koliko ste dobili kilograma. Sve to uz konsultaciju sa ginekologom. Nemojte sami da donosite odluke, nije dobro ni za plod, ni za Vas. Suplementaciju će vam odrediti ginekolog.

17 Nedelja trudnoce
Konsultujte se sa svojim ginekologom

Hemoroidi u trudnoći lečenje

Dolazi do uvećanja krvotoka i kao posledica toga mogu se pojaviti hemoroidi-proširene vene rektuma. Osobe koje su već imale problema sa hemoroidima će ranije imati problema sa istim u trudnoći u odnosu na osobe koje nisu. Ishrana najviše pomaže u regulisanju hemoroida. Treba da koristite supe, čorbe, kuvana jela, da nisu ljuta i mnogo začinjena. Suvu hrana, koja je mnogo začinjena i ljuta izbegavajte. Od sredstava za šuljeve-hemoroide, koristite masti i kremove. Nikako čepiće, najbolje je da se posavetujete sa ginekologom.

Kada se javiti ginekologu

Takodje može doći i do pojave proširenih vena na nogama. Kada god ste u prilici prilegnite i podignite noge. Kao posledica različitih hormonskih promena, pojačane cirkulacije i potreba ploda doći će ubrzanja srčanog ritma. Može biti i do 90 otkucaja u minuti, ali se kasnije u trudnoći vraća na prethodni nivo.

Obratite pažnju na pojavu otoka na nogama i rukama, vrtoglavicu, nejasan vid ( kao da Vam se zamaglilo). Obavezno izmerite pritisak ako Vam se tako nešto desi i prijavite ginekologu. Moguće je da dodje do pojave preeklampsije. Obolenja, koje se javlja u trudnoći, i počinje u ovoj starosti trudnoće. Može biti vrlo ozbiljno ako nije na vreme prepoznato.

17 Nedelja trudnoce
Šetajte, vežbajte ako je dozvoljeno, uživajte u periodu trudnoće

Pregledi u 17 nedelja trudnoće

Trudnice koje su zakazale genetsku amniocentezu mogu da je urade u ovoj nedelji trudoće. Takodje ako Vam je ginekolog preporučio da uradite tripl test ovo je vreme kada se radi. Tripl test je skrining drugog trimestra trudnoće. Nakon UZ-nog pregleda kada se odredi starost trudnoće, test se radi iz krvi. Odredjuju se tri markera na osnovu kojih se procenjuje da li postoji rizik za plod. Tumačenje testa prepustite ginekologu.

I dalje se nalazite u mirnom periodu trudnoće. Možete otići u prirodu, na planinu, na more, šetati, odmarati, planirati i kupovati sve što je potrebno za dolazak Vaše bebe.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…