17 Nedelja trudnoće – Razvoj bebe i promene kod trudnice

17 Nedelja trudnoće

Sadržaj

17 Nedelja trudnoće je prva nedelja petog lunarnog meseca. Na kraju petog lunarnog meseca ćete biti  na polovini trudnoće. Koliko je prošlo, toliko još imate do kraja trudnoće. Spada u prilično bezbrižan period trudnoće. Niste se mnogo promenili, a ipak jeste.

Razvoj bebe u 17 nedelja trudnoće

Plod je sada dugačak 13-14cm, i težak od 130-140grama, veličine dlana, odnosno kruške. Obeležje ove nedelje je razvoj potkožnog masnog tkiva ploda, koje će se akumulirati tokom narednih nedelja. Nakupljanje masnog tkiva ispod kože,  će biti potrebno bebi kada se rodi da pomaže regulaciju telesne temperature i zaštiti unutrašnje organe. Razvijaju se i lojne žlezde, koje takodje igraju ulogu u regulisanju telesne temperature nakon rodjenja.

17 Nedelja trudnoće
Bezbrižan period trudnoće.

Prave se i prve šare na jagodicama prstiju, koje će se u narednih nekoliko nedelja u potpunosti formirati i napraviti jedinstveni otisak koji ćete moći da vidite na rodjenju Vaše bebe a i kasnije u životu.

Ovo je period vežbanja refleksa koji će plodu biti potrebni nakon rodjenja, prvenstveno refleksi sisanja i gutanja.  Sada započinju da rastu obrve i trepavice. Uši su skoro u potpunosti sada razvijene. Od ove nedelje mozak uspostavlja kontrolu nad radom srca ploda i ono kuca od 140-150 otkucaja u minuti. Oči su sve osetljivije na svetlost, ali još uvek plod ne može da ih otvori. Skelet ploda se i dalje učvrššćuje-ojačava, hrskavica se zamenjuje koštanim tkivom.

Pričajte sa bebom, nemojte biti uzrujani…

Sluh se i dalje razvija i beba čuje zvuke iz vašeg tela, kao i iz okruženja. Korisno je da se trudite povremeno da pričate sa svojom bebom, kao i da ne vičete, da niste uzrujani.  Sve to Vaša beba oseća.

17 Nedelja trudnoce
Većina proizvoda za prevenciju strija sadrži tokoferol (vitamin E) i vitamin C,  koji pored antioksidativnog, mogu imati i vlažeći efekat.

Promene kod trudnice u 17 nedelja trudnoće

Primetićete pojavu tamnije linije na Vašoj koži, po sredini stomaka, od pubične kosti prvo do pupka a kasnije i iznad pupuka. Izazivaju je hormoni koji se luče tokom trudnoće, zove se linea nigra. Kao što smo već pomenuli i ostale pigmentisane promene, kao što su mladeži postaju još tamniji. Sve ove promene  nakon porodjaja nestaju.

 

Usled uvećanja stomaka i širenja kože počinju da se pojavljuju strije.  Uglavnom se javljaju na bradavicama, stomaku i bokovima. Vrlo je individualna pojava strija, ali je isto tako povezana sa prekomernim dobijanjem na telesnoj težini.  Koristite kreme i mleka za telo redovno. Ne samo da bi sprečili pojavu strija, već da bi nahranili kožu, a i da ne dodje do isušivanja.

Ishrana i suplementacija trudnice u 17 nedelja trudnoće

Vodite računa o pravilnoj ishrani, merite se jednom nedeljeno i zapisujte koliko ste dobili kilograma. Sve to uz konsultaciju sa ginekologom. Nemojte sami da donosite odluke, nije dobro ni za plod, ni za Vas. Suplementaciju će vam odrediti ginekolog.

17 Nedelja trudnoće
Razgovarajte sa svojim lekaom o svemu što vas interesuje.

Hemoroidi u trudnoći lečenje

Dolazi do uvećanja krvotoka i kao posledica toga mogu se pojaviti hemoroidi-proširene vene rektuma. Osobe koje su već imale problema sa hemoroidima će ranije imati problema sa istim u trudnoći u odnosu na osobe koje nisu. Ishrana najviše pomaže u regulisanju hemoroida. Treba da koristite supe, čorbe, kuvana jela, da nisu ljuta i mnogo začinjena. Suvu hrana, koja je mnogo začinjena i ljuta izbegavajte. Od sredstava za šuljeve-hemoroide, koristite masti i kremove. Nikako čepiće, najbolje je da se posavetujete sa ginekologom.

Kada se javiti ginekologu

Takodje može doći i do pojave proširenih vena na nogama. Kada god ste u prilici prilegnite i podignite noge. Kao posledica različitih hormonskih promena, pojačane cirkulacije i potreba ploda doći će ubrzanja srčanog ritma. Može biti i do 90 otkucaja u minuti, ali se kasnije u trudnoći vraća na prethodni nivo.

Obratite pažnju na pojavu otoka na nogama i rukama, vrtoglavicu, nejasan vid ( kao da Vam se zamaglilo). Obavezno izmerite pritisak ako Vam se tako nešto desi i prijavite ginekologu. Moguće je da dodje do pojave preeklampsije. Obolenja, koje se javlja u trudnoći, i počinje u ovoj starosti trudnoće. Može biti vrlo ozbiljno ako nije na vreme prepoznato.

17 Nedelja trudnoće
Šetajte, vežbajte ako je dozvoljeno, uživajte u periodu trudnoće.

Pregledi u 17 nedelja trudnoće

Trudnice koje su zakazale genetsku amniocentezu mogu da je urade u ovoj nedelji trudoće. Takodje ako Vam je ginekolog preporučio da uradite tripl test ovo je vreme kada se radi. Tripl test je skrining drugog trimestra trudnoće. Nakon UZ-nog pregleda kada se odredi starost trudnoće, test se radi iz krvi. Odredjuju se tri markera na osnovu kojih se procenjuje da li postoji rizik za plod. Tumačenje testa prepustite ginekologu.

I dalje se nalazite u mirnom periodu trudnoće. Možete otići u prirodu, na planinu, na more, šetati, odmarati, planirati i kupovati sve što je potrebno za dolazak Vaše bebe.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...