2 razloga zašto dete na sve kaže NE i NEĆU?

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU

Sadržaj

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU? Da li su to omiljene reči vašeg deteta? Evo razloga zašto, i konstruktivnih predloga, kako komunicirati sa detetom.

Ukoliko su to detetu omiljene reči, nemate razloga za brigu. Jer to je normalan i neophodan deo razvojnog procesa samostalnosti kod dece. Iako se često doživljava kao veliki izazov za roditelje.

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU
Ako se pitate zašto dete na sve kaže NE i NEĆU, ne brinite. Nemojte burno reagovati – komunicirajte. Pomozite detetu u ovom delikatnom razvojnom periodu.

Bes i ljutnja su važne emocije za decu

Suprotstavljajući se roditeljima dete testira svoje sposobnosti sa ”ne, neću. Ili ”mogu sam” i odbija da uradi onako kako odrasli kažu. Nesputano izražava svoje emocije plakanjem ili vrištanjem ukoliko se detetova volja ne zadovolji. Bes i ljutnja je važna emocija za decu. Izražava detetov integritet, potrebe i snagu volje.
Dete kojem nije dozvoljeno da pokaže ljutnju često odrasta u osobu koja ne može podneti frustraciju. Ili koja ne može da se naljuti vec samo rastuži. A sebe vidi kao žrtvu u svemu.

Evo zašto dete na sve kaže NE i NEĆU

  • Govoreci nam NE, dete na ovaj nacin osnazuje svoje samopouzdanje i jača svoju samostalnost.
  • Takođe, testira svoje, ali i vaše granice.

Ta sposobnost samostalnosti će biti od velike koristi detetu u daljem životu. Zato je važno da ne sputavate i ne gušite njen razvoj.

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU
Dete želi da uvažite njegovo mišljenje i ne voli nametanje vaše volje.

Komandovati ili komunicirati?

Čak i jednogodišnjak može uočiti razliku ako samo kažete NE zapovednim glasom. Ili ako kažete ”Neeeee, ne..” i dodate objašnjenje zašto detetu ne dozvoljavate nešto.
Deca ne vole kada sve odlučujemo umesto njih i namećemo im samo našu volju. Bez da ih pitamo za mišljenje ili da im ponudimo saradju. Tako se osećaju nevažnim, zapostavljenim. I tako i nemaju drugu opciju da postanu važni i primetni sem da odbijaju sve sto im kažemo.

Objašnjenje signalizira poštovanje. A ne igru ​​moći između velikog odraslog čoveka i malog deteta. Proćiće nekoliko godina dok vaše dete shvati šta želite da mu kazete. I da samo donese zakljucak zbog čega. Za to vreme možete iskoristiti situaciju da vežbate komunikaciju sa vašim detetom.

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU
Učvrstite svoju vezu sa detetom, dopustite mu da stekne samostalnost i samopouzdanje.

Pozitivno ili negativno rešenje?

Ako se usredsredite na ono što dete ne bi trebalo da radi, naprimer:

  • „Ne želim da se svađam sa tobom svako jutro oko odeće“. Neće se mnogo toga dogoditi.
  • Umesto toga, recite :”Želim da zajedno odlučimo vec danas sta ćeš sutra obuci.”

Predlažete konstruktivno rešenje i na taj način učite dete da radi isto. Umesto da prenesete nešto što često postane samo trenutna kuknjava, ljutnja, nezadovoljstvo i bes.

Saveti kako (ne) trebamo da komuniciramo

Nešto što mi odrasli često radimo je omalovažavanje vlastite moći nad našim životima pred detetom.  Sta to znači?

  • Upotrebljavamo jako tesku rec MORAM. Veoma često. Obraćamo se detetu : MORAMO oprati ruke pre rucka, MORAMO na posao, a ti MORAŠ u vrtić.
  • Umesto toga, objasnite detetu zašto, kako i zbog čega izbegavajući MORANJE. ’’Trebali bi da operemo ruke pre ručka ZATO ŠTO na rukama imamo mnogo bakterija i prašine. Želim da idem na svoj posao. Obecavam, brzo se vidimo imaj lep dan u vrtiću.
Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU
Ponudite u ovoj situaciji detetu izbor između dve mogućnosti koje vam odgovaraju…

Pogled na svet

Zamislite sledecu situaciju…

Gužva u saobraćaju i uveliko kasnite po vaše dete, koje je u vrtiću.
Stizete u vrtić desetak minuta pred zatvaranje i zatičete vaše dete kako srećno boji crtež. Crtež još nije završen i dete ne želi da ide kući dok ne oboji svoj crtež. Vašem detetu je na prvom mestu da oboji svoj crtež. A vama je važno da uzmete dete brzo jer se vrtić zatvara. Tu se naši pogledi na svet i situaciju mimoilaze. I tu obično nailazimo na nerazumevanje i detetovo ne.

Sta uraditi u takvoj situaciji?

  • Ponudite detetu dve opcije sa kojima se vi sami slažete.
  • Pustite dete da odluči i bude uvaženo i samostalno.
  • Izbegnite izlive besa, suze i plakanje i veliko NE.

Objasnite detetu da se vrtić zatvara i da treba da idete kući. Da zbog toga ne može da boji crtež do kraja. Ali… Želiš li da ponesemo crtež kući i da ga obojimo kod kuće? Ili, želiš li da ga ostavimo na tvoju policu. Pa da ga obojiš sutra, kada ponovo dođeš u vrtić?¨

Kada bi deca mogla da razumeju zašto postavljamo granice, granice nam ne bi bile ni potrebne.

avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Ako se pitate šta prethodi govoru deteta, to su dve važne sposobnosti. Dok pratimo razvoj govora deteta treba da znamo šta ovaj proces podrazumeva i šta možemo očekivati. Pored drugih...