2 razloga zašto dete na sve kaže NE i NEĆU?

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU? Da li su to omiljene reči vašeg deteta? Evo razloga zašto, i konstruktivnih predloga, kako komunicirati sa detetom.

Ukoliko su to detetu omiljene reči, nemate razloga za brigu. Jer to je normalan i neophodan deo razvojnog procesa samostalnosti kod dece. Iako se često doživljava kao veliki izazov za roditelje.

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU
Ako se pitate zašto dete na sve kaže NE i NEĆU, ne brinite. Nemojte burno reagovati – komunicirajte. Pomozite detetu u ovom delikatnom razvojnom periodu.

Bes i ljutnja su važne emocije za decu

Suprotstavljajući se roditeljima dete testira svoje sposobnosti sa ”ne, neću. Ili ”mogu sam” i odbija da uradi onako kako odrasli kažu. Nesputano izražava svoje emocije plakanjem ili vrištanjem ukoliko se detetova volja ne zadovolji. Bes i ljutnja je važna emocija za decu. Izražava detetov integritet, potrebe i snagu volje.
Dete kojem nije dozvoljeno da pokaže ljutnju često odrasta u osobu koja ne može podneti frustraciju. Ili koja ne može da se naljuti vec samo rastuži. A sebe vidi kao žrtvu u svemu.

Evo zašto dete na sve kaže NE i NEĆU

  • Govoreci nam NE, dete na ovaj nacin osnazuje svoje samopouzdanje i jača svoju samostalnost.
  • Takođe, testira svoje, ali i vaše granice.

Ta sposobnost samostalnosti će biti od velike koristi detetu u daljem životu. Zato je važno da ne sputavate i ne gušite njen razvoj.

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU
Dete želi da uvažite njegovo mišljenje i ne voli nametanje vaše volje.

Komandovati ili komunicirati?

Čak i jednogodišnjak može uočiti razliku ako samo kažete NE zapovednim glasom. Ili ako kažete ”Neeeee, ne..“ i dodate objašnjenje zašto detetu ne dozvoljavate nešto.
Deca ne vole kada sve odlučujemo umesto njih i namećemo im samo našu volju. Bez da ih pitamo za mišljenje ili da im ponudimo saradju. Tako se osećaju nevažnim, zapostavljenim. I tako i nemaju drugu opciju da postanu važni i primetni sem da odbijaju sve sto im kažemo.

Objašnjenje signalizira poštovanje. A ne igru ​​moći između velikog odraslog čoveka i malog deteta. Proćiće nekoliko godina dok vaše dete shvati šta želite da mu kazete. I da samo donese zakljucak zbog čega. Za to vreme možete iskoristiti situaciju da vežbate komunikaciju sa vašim detetom.

Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU
Učvrstite svoju vezu sa detetom, dopustite mu da stekne samostalnost i samopouzdanje.

Pozitivno ili negativno rešenje?

Ako se usredsredite na ono što dete ne bi trebalo da radi, naprimer:

  • „Ne želim da se svađam sa tobom svako jutro oko odeće“. Neće se mnogo toga dogoditi.
  • Umesto toga, recite :”Želim da zajedno odlučimo vec danas sta ćeš sutra obuci.“

Predlažete konstruktivno rešenje i na taj način učite dete da radi isto. Umesto da prenesete nešto što često postane samo trenutna kuknjava, ljutnja, nezadovoljstvo i bes.

Saveti kako (ne) trebamo da komuniciramo

Nešto što mi odrasli često radimo je omalovažavanje vlastite moći nad našim životima pred detetom.  Sta to znači?

  • Upotrebljavamo jako tesku rec MORAM. Veoma često. Obraćamo se detetu : MORAMO oprati ruke pre rucka, MORAMO na posao, a ti MORAŠ u vrtić.
  • Umesto toga, objasnite detetu zašto, kako i zbog čega izbegavajući MORANJE. ’’Trebali bi da operemo ruke pre ručka ZATO ŠTO na rukama imamo mnogo bakterija i prašine. Želim da idem na svoj posao. Obecavam, brzo se vidimo imaj lep dan u vrtiću.
Zašto dete na sve kaže NE i NEĆU
Ponudite u ovoj situaciji detetu izbor između dve mogućnosti koje vam odgovaraju…

Pogled na svet

Zamislite sledecu situaciju…

Gužva u saobraćaju i uveliko kasnite po vaše dete, koje je u vrtiću.
Stizete u vrtić desetak minuta pred zatvaranje i zatičete vaše dete kako srećno boji crtež. Crtež još nije završen i dete ne želi da ide kući dok ne oboji svoj crtež. Vašem detetu je na prvom mestu da oboji svoj crtež. A vama je važno da uzmete dete brzo jer se vrtić zatvara. Tu se naši pogledi na svet i situaciju mimoilaze. I tu obično nailazimo na nerazumevanje i detetovo ne.

Sta uraditi u takvoj situaciji?

  • Ponudite detetu dve opcije sa kojima se vi sami slažete.
  • Pustite dete da odluči i bude uvaženo i samostalno.
  • Izbegnite izlive besa, suze i plakanje i veliko NE.

Objasnite detetu da se vrtić zatvara i da treba da idete kući. Da zbog toga ne može da boji crtež do kraja. Ali… Želiš li da ponesemo crtež kući i da ga obojimo kod kuće? Ili, želiš li da ga ostavimo na tvoju policu. Pa da ga obojiš sutra, kada ponovo dođeš u vrtić?¨

Kada bi deca mogla da razumeju zašto postavljamo granice, granice nam ne bi bile ni potrebne.

Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…