5 Nedelja trudnoće, početak drugog lunarnog meseca trudnoće

5 Nedelja trudnoće,

Sadržaj

5 nedelja trudnoće je početak drugog lunarnog meseca trudnoće. Menstrualni ciklus kasni, kod malog broja žena se dešava da imaju normalnu menstruaciju i ako su trudne. Ponekad čak i do trećeg meseca trudnoće.

Javljaju se simptomi trudnoće

Počinju da se javljaju prvi simptomi trudnoće. Mučnina, osetljivost na odredjene mirise i ukuse, nabreklost grudi, pospanost, zamor, učestalo mokrenje. Kod nekih žena i nagle promene raspoloženja. Svi opisani simptomi su posledica velikih hormonskih promene izazvanih trudnoćom. Skoro da nema žene koja u ovoj nedelji trudnoće nije svesna da je došlo do velikih promena u njenom organizmu. I da se nešto novo dešava.

5 Nedelja trudnoće,

One koje su planirale trudnoću već na početku pete nedelje rade test urina na trudnoću. I, dobijaju pozitivan rezultat. Treba napomenuti da je sigurnije uraditi betaHCG iz krvi kao potvrdu trudnoće. Test pokazuje apsolutnu vrednost hormona koga luči posteljica. Kako napreduje trudnoća vrednost beta HCG-a raste.

Za 48 sati duplira se vrednost beta HCG-a

Važno je znati da se za 48 sati duplira vrednost beta HCG-a sve do 10. nedelje trudnoće. Računanje starosti trudnoće po vrednostima beta HCG-a nije uvek tačno, već UZ-nim pregledom procenjujemo starost trudnoće.

Sve češće nam se u ginekološku ambulantu javljaju žene kada im kasni ciklus nekoliko dana, da bi potvrdile trudnoću. Ginekološkim pregledom nije moguće utvrditi trudnoću staru pet nedelja. Zato zakazujemo UZ-ni pregled. Na UZ se vidi gestacijski mešak (šupljina u kojoj treba da bude plod i žumančana kesa). U zavisnosti od toga da li je početak ili kraj pete nedelje trudnoće se može, ili ne nazirati eho ploda. Uglavnom se jasno vidi žumančana kesa. Srčana radnja se jasno vidi i čuje krajem pete nedelje trudnoće.

5 Nedelja trudnoće,

Da li se može odrediti starost trudnoće?

Starost trudnoće na UZ-nom pregledu se meri po dužini ploda-meri se teme-trtica ploda ( CRL ). Pretežno se izražava u milimetrima. Na UZ-nom izveštaju se piše starost trudnoće po menstruaciji i starost trudnoće po izmerenoj dužini ploda. Ne postoji apsolutno poklapanje ove dve starosti trudnoće. Najčešće se razlikuju za nekoliko dana. Može biti i nedelja (ako je trudnoća kasnije nastala u odnosu na izostanak menstruacije onda je nećemo videti na UZ-nom pregledom u ovoj nedelji). Kada nam se ne poklapa starost trudnoće u ovoj nedelji (verovatno je žena kasnije ostala u drugom stanju), zakazujemo nov UZ-ni pregled za 7-10 dana. Veličina gestacijskom meška ako se još uvek ne vidi eho ploda, nije dovoljna da se procenjuje starost trudnoće. To se vrši na osnovu izmerene dužine ploda. Dešava se da imamo veći gestacijski mešak a po plodu bude manja trudnoća i obrnuto.

5 Nedelja trudnoće,

Kolika je veličina ploda u 5 nedelja trudnoće?

Veličina ploda koji odgovara petoj nedelji trudnoće izmerena UZ-nim pregledom je 1-2mm. Stvarna starost trudnoće je 3 nedelje, kada se uzme da najčešće dolazi do začeća u sredini ciklusa. Oko 12.-14.dana računajući od prvog dana ciklusa.

Kako izgleda plod u 5. nedelji trudnoće?

Plod liči na punoglavca, ima formirana tri sloja ćelija:

  • Ektoderm (spoljašnji sloj ćelija) od koga se razvija koža, periferni i centralni nervni sistem, vezivno tkivo, oči,…
  • Mezoderm ( srednji sloj čelija) od koga će nastati srce sa kardiovaskularnim sistemom, kosti, mišići, bubrezi i reproduktivni organi…
  • Endoderm ( unutrašnji sloj ćelija) od koga nastaju pluća, creva, štitna žlezda, mokraćni sistem, jetra i pankreas…

Počinju da se formiraju navedeni organi ploda, formira se posteljica, žumančana kesa ima ulogu ishrane ploda.

5 Nedelja trudnoće,

Počinje najvulnerabilniji period za plod

Do ove nedelje trudnoće plod je bio zaštićen. Od sada do kraja 12. nedelje trudnoće nastaje najvulnerabilniji period za plod. Važno je da majka bude upoznata sa tim.  Da ne koristi alkohol, cigarete, lekove koji mogu biti štetni za plod. Takođe da izbegava veće skupove i druženja kao i veće napore. Zato je najbolje da čim primeti da joj kasni ciklus poseti svog ginekologa.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...