Drugi lunarni mesec trudnoće – 5., 6., 7. i 8. nedelja

Zdrava israna i da li ste počeli da suplementirate vitamine, minerale, probiotik, folnu kiselinu.

Sadržaj

Drugi lunarni mesec trudnoće je vaša 5., 6., 7. i 8. nedelja trudnoće. Kako teku promene u telu trudnice, koje veličine je embrion i kako se razvija? Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Drugi lunarni mesec trudnoće kako se razvija embrion?

Počinje formiranje važnih organa ploda: srce, mozak, bubrezi, pluća, jetra i creva. Registruje se UZ-no srčana radnja ploda, i plod se meri. Na kraju ovog meseca on dostiže dužinu od 25 mm i težinu od 2 grama. Glava je znatno veća od tela, što je roditeljima kada gledaju nesrazmerno, ali je normalno za ovaj mesec trudnoće. Na kraju ovog meseca se mogu videti i ruke i noge.

drugi lunarni mesec trudnoce

Kakve su promene kod trudnice u drugom lunarnom mesecu?

U 5. nedelji trudnoće, važno je znati da se za 48 sati duplira vrednost beta HCG-a sve do 10. nedelje trudnoće. Srčana radnja se jasno vidi i čuje krajem pete nedelje trudnoće. Računanje starosti trudnoće po vrednostima beta HCG-a nije uvek tačno, već UZ-nim pregledom procenjujemo starost trudnoće.

Trudnica počinje da oseća izraženiju mučninu, ponekad praćenu povraćanjem. Učestalije mokrenje koje ne mora biti izazvano urinarnom infekcijom, već uvećanom matericom koja pritiska mokraćnu bešiku. Savetuje se da u prva tri meseca nije potrebno povećanje ishrane, niti dobijanje u telesnoj težini trudnice.

5. NEDELJA TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

6. NEDELJA TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

Neke trudnice smršaju?

Dešava se da zbog mučnine trudnice i smršaju, ali to nije ništa ozbiljno. Samo treba da unose raznovrsne namirnice koje im ne izazivaju mučninu, i dovoljno tečnosti. Potrebno je u zavisnosti od stanja krvnih analiza dodati potrebne suplemente. Treba znati da ako trudnica povraća više od šest puta za 24 h mora da se javi svom ginekologu.

drugi lunarni mesec trudnoce

Zdrava israna i da li ste počeli da suplementirate vitamine, minerale, probiotik, folnu kiselinu…?

Trudnoća predstavlja izvestan stres za organizam, jer se on prilagođava na rast i razvoj novog života, što dovodi do pada imuniteta. Zato je važno što pre početi sa brigom o imunitetu, ali i zdravlju deteta i to pre nego što se ono rodi. Čak i kada je vaše zdravlje dobro, na početku trudnoće se smanjuju odbrambeni mehanizmi organizma, pa trudnice postaju osetljivije na razne infekcije. Smatra se da postoje dva važna perioda kada dolazi do naglog pada imuniteta. Prvi je između 6. i 8. nedelje trudnoće, i u tom periodu se veliki broj trudnica prehladi. Drugi period je između 20. i 28. nedelje kada se kod mnogih trudnica javlja anemija, što takođe dovodi do slabljenja imuniteta.  Iz tog razloga je veoma korisno, posebno u ovom periodu, da unosite namirnice bogate vitaminima i gvožđem, kao što su sveža cvekla, šargarepa, jabuka, agrumi, lisnato zeleno povrće, riba, nemasno meso i hranu bogatu probioticima.

7. NEDELJA TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

8. NEDELJA TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

U 8. nedelji rade se prve kompleksne analize trudnice

  • Trudnica dobija uput za analize: krvnu grupu i Rh faktor, ako nema nalaz sa matičnim brojem. Raniji  nalazi krvne grupe i Rh faktora nemaju matični broj, i potrebno je o tome voditi računa i uzvaditi nov nalaz.
  • osnovne laboratorijske analize: kompletnu krvnu sliku, osnovnu biohemiju (šećer, ukupne proteine i serumsko gvoždje), i celokupan urin, ako nema druge hronične bolesti.
  • cervikalni i vaginalni bakteriološki bris,  potrebno ga je uraditi u prva tri meseca trudnoće, u zavisnosti od procene ginekologa u kojoj nedelji tačno, ali svakako do 12. nedelje.
  • ako nije uradjen UZ-ni pregled, zakazuje se i planira se double test (od 11.-14. nedelje se radi)-potrebno ga je zakazati nekoliko nedelja ranije, u ustanovama koje ga rade.
  • meri se telesna težina trudnice i krvni pritisak, i upisuje u karton u kome se vodi trudnoća.
  • u zavisnosti od procene ginekologa rade se i druge analize.
avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...