Drugi Lunarni Mesec Trudnoće

Zdrava israna i da li ste počeli da suplementirate vitamine, minerale, probiotik, folnu kiselinu.

Drugi lunarni mesec trudnoće i kako teku promene u telu trudnice, koje veličine je embrion i kako se razvija? Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Drugi lunarni mesec trudnoće kako se razvija embrion?

Počinje formiranje važnih organa ploda: srce, mozak, bubrezi, pluća, jetra i creva. Registruje se UZ-no srčana radnja ploda, i plod se meri. Na kraju ovog meseca on dostiže dužinu od 25 mm i težinu od 2 grama. Glava je znatno veća od tela, što je roditeljima kada gledaju nesrazmerno, ali je normalno za ovaj mesec trudnoće. Na kraju ovog meseca se mogu videti i ruke i noge.

drugi lunarni mesec trudnoce

Kakve su promene kod trudnice u drugom lunarnom mesecu?

Trudnica počinje da oseća izraženiju mučninu, ponekad praćenu povraćanjem, učestalije mokrenje koje ne mora biti izazvano urinarnom infekcijom, već uvećanom matericom koja pritiska mokraćnu bešiku. Savetuje se da u prva tri meseca nije potrebno povećanje ishrane, niti dobijanje u telesnoj težini trudnice.

Neke trudnice smršaju?

Dešava se da zbog mučnine trudnice i smršaju, ali to nije ništa ozbiljno. Samo treba da unose raznovrsne namirnice koje im ne izazivaju mučninu, i dovoljno tečnosti. Potrebno je u zavisnosti od stanja krvnih analiza dodati potrebne suplemente. Treba znati da ako trudnica povraća više od šest puta za 24 h mora da se javi svom ginekologu.

drugi lunarni mesec trudnoce

Zdrava israna i da li ste počeli da suplementirate vitamine, minerale, probiotik, folnu kiselinu…?

Trudnoća predstavlja izvestan stres za organizam, jer se on prilagođava na rast i razvoj novog života, što dovodi do pada imuniteta. Zato je važno što pre početi sa brigom o imunitetu, ali i zdravlju deteta i to pre nego što se ono rodi. Čak i kada je vaše zdravlje dobro, na početku trudnoće se smanjuju odbrambeni mehanizmi organizma, pa trudnice postaju osetljivije na razne infekcije. Smatra se da postoje dva važna perioda kada dolazi do naglog pada imuniteta. Prvi je između 6. i 8. nedelje trudnoće, i u tom periodu se veliki broj trudnica prehladi. Drugi period je između 20. i 28. nedelje kada se kod mnogih trudnica javlja anemija, što takođe dovodi do slabljenja imuniteta.  Iz tog razloga je veoma korisno, posebno u ovom periodu, da unosite namirnice bogate vitaminima i gvožđem, kao što su sveža cvekla, šargarepa, jabuka, agrumi, lisnato zeleno povrće, riba, nemasno meso i hranu bogatu probioticima.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako izgubiti kilograme posle porođaja
10 Pravila kako izgubiti kilograme posle porođaja
Kako izgubiti kilograme posle porođaja, zavisi od više faktora. Prvo, ako ne dojite, onda možete razmišljati o povratku na „staru kilažu“ pre trudnoće, ako dojite onda to nije period za gubljenje kilograma. Sačekajte!Kako izgubiti kilograme posle porođaja?Važna je početna težina i koliko kilograma ste se ugojili tokom trudnoće. Ako pričamo…