Drugi Lunarni Mesec Trudnoće – Kako se Razvija Embrion i Promene koje oseća Trudnica – Trudnoća i Zdravlje

0

Kako teku promene u telu trudnice u drugom lunarnom mesecu trudnoće, koje veličine je embrion i kako se razvija?

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Počinje formiranje važnih organa ploda: srce, mozak, bubrezi, pluća, jetra i creva. Registruje se UZ-no srčana radnja ploda, i plod se meri. Na kraju ovog meseca on dostiže dužinu od 25 mm i težinu od 2 grama. Glava je znatno veća od tela, što je roditeljima kada gledaju nesrazmerno, ali je normalno za ovaj mesec trudnoće. Na kraju ovog meseca se mogu videti i ruke i noge.

Trudnica počinje da oseća izraženiju mučninu, ponekad praćenu povraćanjem, učestalije mokrenje koje ne mora biti izazvano urinarnom infekcijom, već uvećanom matericom koja pritiska mokraćnu bešiku. Savetuje se da u prva tri meseca nije potrebno povećanje ishrane, niti dobijanje u telesnoj težini trudnice.

Dešava se da zbog mučnine trudnice i smršaju, ali to nije ništa ozbiljno. Samo treba da unose raznovrsne namirnice koje im ne izazivaju mučninu, i dovoljno tečnosti. Potrebno je u zavisnosti od stanja krvnih analiza dodati potrebne suplemente. Treba znati da ako trudnica povraća više od šest puta za 24 h mora da se javi svom ginekologu.

Share.

About Author

Comments are closed.