Drugi Lunarni Mesec Trudnoće

Kako teku promene u telu trudnice u drugom lunarnom mesecu trudnoće, koje veličine je embrion i kako se razvija?

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Kako se razvija embrion i promene koje oseća trudnica?

Počinje formiranje važnih organa ploda: srce, mozak, bubrezi, pluća, jetra i creva. Registruje se UZ-no srčana radnja ploda, i plod se meri. Na kraju ovog meseca on dostiže dužinu od 25 mm i težinu od 2 grama. Glava je znatno veća od tela, što je roditeljima kada gledaju nesrazmerno, ali je normalno za ovaj mesec trudnoće. Na kraju ovog meseca se mogu videti i ruke i noge.

Trudnica počinje da oseća izraženiju mučninu, ponekad praćenu povraćanjem, učestalije mokrenje koje ne mora biti izazvano urinarnom infekcijom, već uvećanom matericom koja pritiska mokraćnu bešiku. Savetuje se da u prva tri meseca nije potrebno povećanje ishrane, niti dobijanje u telesnoj težini trudnice.

Nenaslovljeni dizajn 73

Dešava se da zbog mučnine trudnice i smršaju, ali to nije ništa ozbiljno. Samo treba da unose raznovrsne namirnice koje im ne izazivaju mučninu, i dovoljno tečnosti. Potrebno je u zavisnosti od stanja krvnih analiza dodati potrebne suplemente. Treba znati da ako trudnica povraća više od šest puta za 24 h mora da se javi svom ginekologu.

 

 

Zdrava israna i da li ste počeli da suplementirate vitamine, minerale, probiotik, folu kiselinu…?

Trudnoća predstavlja izvestan stres za organizam, jer se on prilagođava na rast i razvoj novog života, što dovodi do pada imuniteta. Zato je važno što pre početi sa brigom o imunitetu, ali i zdravlju deteta i to pre nego što se ono rodi. Čak i kada je vaše zdravlje dobro, na početku trudnoće se smanjuju odbrambeni mehanizmi organizma, pa trudnice postaju osetljivije na razne infekcije. Smatra se da postoje dva važna perioda kada dolazi do naglog pada imuniteta. Prvi je između 6. i 8. nedelje trudnoće, i u tom periodu se veliki broj trudnica prehladi. Drugi period je između 20. i 28. nedelje kada se kod mnogih trudnica javlja anemija, što takođe dovodi do slabljenja imuniteta.  Iz tog razloga je veoma korisno, posebno u ovom periodu, da unosite namirnice bogate vitaminima i gvožđem, kao što su sveža cvekla, šargarepa, jabuka, agrumi, lisnato zeleno povrće, riba, nemasno meso i hranu bogatu probioticima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Raradi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…