8 Nedelja trudnoće (osma nedelja trudnoće)

8 Nedelja trudnoće (osma nedelja trudnoće)

Sadržaj

8 nedelja trudnoće je kraj drugog lunarnog meseca trudnoće. Kako se razvija fetus u 8. nedelji trudnoće i koje promene oseća trudnica?

Kako se razvija fetus u osmoj nedelji trudnoće?

Embrion je formiran, dužine oko1,5- 2cm, sa formiranim prstima na rukama i nogama. Sa kožicom izmedju prstiju-kao vodozemci, koja će se kasnije izgubiti. U potpunosti su formirani očni kapci i pokrivaju očne jabučice ploda, koje će biti zatvorene sve do 27. nedelje trudnoće.

Na licu se mogu uočiti oči, usta, nosna kost. Iako se još uvek ne vide jasni pokreti embriona, oni postoje. Embrion se iz povijenog položaja počinje polako da ispravlja. Embrionalni rep se u osmoj nedelji gubi, i od sada plod zovemo fetus. U glavi fetusa se nervne ćelije umnožavaju i razgranavaju i povezuju nevrerovatnom brzinom. Polako se formiraju genitalni organi fetusa, ali se ne mogu videti UZ-nim pregledom. Srce se jasno vidi i čuju otkucaiji koji su 120-180/min, i podeljeno je na četiri šupljine. Takodje se i ostali organi formiraju velikom brzinom.

8 Nedelja trudnoce osma nedelja trudnoce
Zamor, mučnina, napetost u grudima, učestalo mokrenje, zatvor, pospanost,…

Telo buduće majke se sve izraženije menja

Telo majke ima sve izraženije promene izazvane trudnoćom. Zamor, mučninu, napetost u grudima, učestalo mokrenje, zatvor, pospanost,… Ako do sada niste bili kod ginekologa, sada je krajnje vreme da odete. Neke trudnice same osluškuju svoje telo i kad misle da su sigurne da se trudnoća može utvrditi pregledom. Tek tada odlaze kod ginekologa, i to je najčešće u osmoj nedelji trudnoće.

8 Nedelja trudnoće vreme kada se obavezno ide na pregled 

Ako se do sada jasno nije video plod i srčana radnja sad je vreme. Trudnica na pregledu kod ginekologa prvo daje podatke o:
ličnoj anamnezi: datum poslednje menstruacije (na osnovu koje se računa termin porodjaja), da li je imala do sada porodjaja (kada i kako su završeni, kako su protekle trudnoće, kolika su bila deca na rodjenju) i pobačaja (namernih i spontanih, koliko, kada i u kom mesecu trudnoće), da li boluje od nekih hroničnih bolesti, kako se oseća, ako ima bebu da li je još doji,i drugo. O porodičnoj anamnezi: da li je bilo nekih urodjenih bolesti u njenoj i suprugovoj porodici od značaja za trudnoću,

8 Nedelja trudnoce osma nedelja trudnoce
Toliko toga lepog i uzbudljivog je sadržano u samo jednoj nedelji

8. nedelja trudnoće vreme za prve kompleksne analize trudnice

Trudnica dobija uput za analize: krvnu grupu i Rh faktor, ako nema nalaz sa matičnim brojem. Raniji  nalazi krvne grupe i Rh faktora nemaju matični broj. Potrebno je o tome voditi računa i uzvaditi nov nalaz. Jedan korisan podatak, ako trudnica zna svoju krvnu grupu (da je Rh pozitivna), a nema pismeni nalaz, i menjaće prezime na zdravstvenoj knjižici pre porodjaja, onda nije potrebno da radi nalaz dok ne promeni prezime. U slučaju da je Rh negativna a otac deteta Rh pozitivan, treba da izvadi krvnu grupu i Rh faktor. Bez obzira na promenu prezimena. U tom slučaju trudnica radi i Rh antitela jednom u prva tri meseca, i na svakih dva meseca nakon toga do termina porodjaja.

  • Osnovne laboratorijske analize: kompletnu krvnu sliku, osnovnu biohemiju (šećer, ukupne proteine i serumsko gvoždje). I celokupan urin, ako nema druge hronične bolesti.
  • Cervikalni i vaginalni bakteriološki bris.  Potrebno ga je uraditi u prva tri meseca trudnoće, u zavisnosti od procene ginekologa u kojoj nedelji tačno, ali svakako do 12. nedelje.
  • Ako nije uradjen UZ-ni pregled, zakazuje se i planira se double test. Od 11.-14. nedelje se radi. Potrebno ga je zakazati nekoliko nedelja ranije, u ustanovama koje ga rade.
  • Meri se telesna težina trudnice i krvni pritisak. Upisuje u karton u kome se vodi trudnoća.
  • U zavisnosti od procene ginekologa rade se i druge analize.

Burna i radosna osma nedelja trudnoće

Svakako je osma nedelja trudnoće jedna od najburnijih nedelja trudnicama. U smislu novih informacija i osećanja. Toliko toga lepog i uzbudljivog je sadržano u samo jednoj nedelji.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...