8 Nedelja trudnoće (osma nedelja trudnoće)

8 Nedelja trudnoće (osma nedelja trudnoće)

8 nedelja trudnoće je kraj drugog lunarnog meseca trudnoće.

Kako se razvija fetus u osmoj nedelji trudnoće?

Embrion je formiran, dužine oko1,5- 2cm, sa formiranim prstima na rukama i nogama, sa kožicom izmedju prstiju-kao vodozemci, koja će se kasnije izgubiti. U potpunosti su formirani očni kapci i pokrivaju očne jabučice ploda, koje će biti zatvorene sve do 27. nedelje trudnoće.

Na licu se mogu uočiti oči, usta, nosna kost. Iako se još uvek ne vide jasni pokreti embriona, oni postoje. Embrion se iz povijenog položaja počinje polako da ispravlja. Embrionalni rep se u osmoj nedelji gubi, i od sada plod zovemo fetus. U glavi fetusa se nervne ćelije umnožavaju i razgranavaju i povezuju nevrerovatnom brzinom. Polako se formiraju genitalni organi fetusa, ali se ne mogu videti UZ-nim pregledom. Srce se jasno vidi i čuju otkucaiji koji su 120-180/min, i podeljeno je na četiri šupljine. Takodje se i ostali organi formiraju velikom brzinom.

8 Nedelja trudnoce osma nedelja trudnoce
Zamor, mučnina, napetost u grudima, učestalo mokrenje, zatvor, pospanost,…

Telo buduće majke se sve izraženije menja

Telo majke ima sve izraženije promene izazvane trudnoćom: zamor, mučninu, napetost u grudima, učestalo mokrenje, zatvor, pospanost,… Ako do sada niste bili kod ginekologa, sada je krajnje vreme da odete. Neke trudnice same osluškuju svoje telo i kad misle da su sigurne da se trudnoća može utvrditi pregledom, tek tada odlaze kod ginekologa, i to je najčešće u osmoj nedelji trudnoće.

8 nedelja trudnoće vreme kada se obavezno ide na pregled 

Ako se do sada jasno nije video plod i srčana radnja sad je vreme. Trudnica na pregledu kod ginekologa prvo daje podatke o:
ličnoj anamnezi: datum poslednje menstruacije (na osnovu koje se računa termin porodjaja), da li je imala do sada porodjaja (kada i kako su završeni, kako su protekle trudnoće, kolika su bila deca na rodjenju) i pobačaja (namernih i spontanih, koliko, kada i u kom mesecu trudnoće), da li boluje od nekih hroničnih bolesti, kako se oseća, ako ima bebu da li je još doji,i drugo. O porodičnoj anamnezi: da li je bilo nekih urodjenih bolesti u njenoj i suprugovoj porodici od značaja za trudnoću,

8 Nedelja trudnoce osma nedelja trudnoce
Toliko toga lepog i uzbudljivog je sadržano u samo jednoj nedelji

Rade se prve kompleksne analize trudnice

Trudnica dobija uput za analize: krvnu grupu i Rh faktor, ako nema nalaz sa matičnim brojem. Raniji  nalazi krvne grupe i Rh faktora nemaju matični broj, i potrebno je o tome voditi računa i uzvaditi nov nalaz. Jedan korisan podatak, ako trudnica zna svoju krvnu grupu (da je Rh pozitivna), a nema pismeni nalaz, i menjaće prezime na zdravstvenoj knjižici pre porodjaja, onda nije potrebno da radi nalaz dok ne promeni prezime. U slučaju da je Rh negativna a otac deteta Rh pozitivan, treba da izvadi krvnu grupu i Rh faktor bez obzira na promenu prezimena, i u tom slučaju trudnica radi i Rh antitela jednom u prva tri meseca, i na svakih dva meseca nakon toga do termina porodjaja.

-osnovne laboratorijske analize: kompletnu krvnu sliku, osnovnu biohemiju (šećer, ukupne proteine i serumsko gvoždje), i celokupan urin, ako nema druge hronične bolesti.

-cervikalni i vaginalni bakteriološki bris,  potrebno ga je uraditi u prva tri meseca trudnoće, u zavisnosti od procene ginekologa u kojoj nedelji tačno, ali svakako do 12. nedelje.

-ako nije uradjen UZ-ni pregled, zakazuje se i planira se double test (od 11.-14. nedelje se radi)-potrebno ga je zakazati nekoliko nedelja ranije, u ustanovama koje ga rade.

-meri se telesna težina trudnice i krvni pritisak, i upisuje u karton u kome se vodi trudnoća.

-u zavisnosti od procene ginekologa rade se i druge analize.

Burna i radosna osma nedelja trudnoće

Svakako je osma nedelja jedna od najburnijih nedelja trudnicama, u smislu novih informacija i osećanja. Toliko toga lepog i uzbudljivog je sadržano u samo jednoj nedelji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…