6 Razloga ZA probiotik Lactobacillus rhamnosus u trudnoći

probiotik Lactobacillus rhamnosus

Sadržaj

Probiotik Lactobacillus rhamnosus ili neki drugi? Trudnice znaju da im je probiotik velika podrška i žele da izaberu najbolje.

Probiotici su jedan od najblagotvornijih dodataka ishrani za zdravlje. Oni su veoma istraženi u brojnim studijama. Najnovija saznanja upućuju na veliki udeo primene probiotika u očuvanju zdravlja trudnice. Kao i  u prevenciji nekih od mogućih komplikacija u trudnoći. Takođe i o značaju na zdravlje  potomstva. Mikrobna populacija značajno se menja kako trudnoća napreduje. Pre svega u smeru smanjenja raznovrsnosti zastupljenih  bakterijskih vrsta.

Probiotik Lactobacillus rhamnosus

Kada je zdravlje trudnice u pitanju, urađene su brojne studije o korelaciji probiotika Lactobacillus rhamnosus i zdravlja. Najveći broj studija je pratio efekte probiotika na prevenciju i tretman gestacijskog dijabetesa. Zatim sprečavanje porasta u telesnoj masi i imuniteta. Takođe i prevenciji ekcema kod novorođenčadi, beba i male dece. Kao i prevenciji prevremenog porođaja i pojave preenklampsije i postporođajne depresije.

probiotik Lactobacillus rhamnosus
Istraživanja rađena u SAD ukazuju da je nutritivni unos u populaciji trudnica niži od preporučenih vrednosti. I to za sledećih osam nutrijenata: vitamin B6, D, E i folati, gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum. Ishrana i suplementacija su važni.

Zdrav digestivni trakt

Da bi majka mogla da iskoristi sve hranljive materije, koje unosi ishranom, jako je važno da digestivni trak majke bude zdrav- pa je poželjno da probiotik bude sastavni deo suplementacije. Lactobacillus rhamnosus je probiotička bakterija koja je najpoznatija po neverovatnoj toleranciji na želudačnu kiselinu i žuč koja se nalazi u želucu i digestivnom sistemu. Zbog ove izuzetne elastičnosti, L. rhamnosus GG je važan element za promociju i održavanje zdravlja digestivnog trakta.

Otpornost L. rhamnosusa čini ga mnogo efikasnijim u rešavanju crevnih problema od ostalih sojeva probiotika. L. rhamnosus GG pomaže u održavanju ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima kroz takozvani proces kompetitivne adhezije. To znači da kada plesni i druge loše bakterije prolaze kroz creva, moraju da se prikače za ćelije u crevima pre nego što stignu da nanesu štetu. Ako ne mogu da se zakače, samo će proći dalje bez nanošenja štete.

Podrška imuniteta trudnice i fetusa

Majke prenose svoj imunitet fetusu (At preko placente dok je fetus/beba u stomaku, a nakon porođaja, majke to rade putem mleka). Kolonizacija digestivnog trakta bakterijama počinje na rođenju. Prva izloženost dolazi od majke koja je važan izvor bakterijskih vrsta koje će se naći u crevnom mikrobiomu odojčeta). Zbog toga je sastav mikroba tokom rane kolonizacije GIT-a od primarnog značaja kako bi se postavio efikasan imunski sistem po rođenju.

probiotik Lactobacillus rhamnosus
Majka koja je u trudnoći unosila probiotike, pomogla je da se preko plodove vode, oni dopreme do ploda. I tako podržala razvoj bebine crevne mikrobiote. Odmah po rođenju počinje aktivna kolonizacija gastrointestinalnog trakta novorođenčeta.

Probiotik i prevencija atopijskog dermatitisa kod novorođenčeta

L.rhamnosus smanjuje učestalost i ozbiljnost atopijskog dermatitisa kod novorođečeta. Atopijski dermatitis je hronična bolest koja pogađa kožu. Reč “dermatitis” označava upalu kože. “Atopijski” se odnosi na grupu bolesti koje su nasledne. Najčešće se javlja između 2. i 6. meseca života, a 90% dece razvije simptome do 5. godine.

probiotik Lactobacillus rhamnosus
Studije pokazuju da svaka 20. beba oboli od ekcema. Naročito su izložena deca u urbanim, gradskim sredinama. Primena određenih sojeva laktobacila tokom trudnoće i tokom prvih 6 meseci života novorođenčeta može umanjiti ispoljavanje simptoma ekcema čak za 50%.

Probiotici u prevenciji gestacijskog dijabetesa

Istraživanja ukazuju na značajnu ulogu GI mikrobiote u razvoju dijabetesa u trudnoći (gestacijski dijabetes). Poremećaj sastava Gi mikrobiote može biti odgovorna za poremećaja regulacije glukoze u trudnoći. Manipulacija GI mikrobiote primenom probiotika Lactobacillus rhamnosus može preventivno delovati na razvoj gestacijskog dijabetesa.

Očuvanje normalne telesne mase uz probiotik

Probiotici su prava podrška u očuvanju normalne telesne mase. Podržavaju rast antiinflamatorne mikroflore u crevima, što pomaže u smanjenju masti. Naučnici veruju da probiotski proizvodi doprinose smanjenju abdominalnih masti usled ukupnog poboljšanja metabolizma. Takođe i jačanja antiinflamatornih signala – adiponektina. Japanska studija je pokazala da je povećanje unosa probiotika na četiri nedelje smanjilo obim struka za 8,2 procenta.

probiotik Lactobacillus rhamnosus (
Probiotici su prava podrška u očuvanju normalne telesne mase. Važno je da tokom trudnoće žene ne dobiju mnogo više od preporučenih 12 do 14 kg.

Očuvanje optimalne telesne mase u trudnoći je važno. Trudnice koje su gojazne, češće razvijaju povišen krvni pritisak To uključuje i preeklampsiju i eklampsiju. Gojazne trudnice češće se porađaju carskim rezom i rađaju decu prevelike telesne mase.

probiotik Lactobacillus rhamnosus
Urađene su stručne studije koje potvrđuju da probiotik  Lactobacillus rhamnosus smanjuje simptome i učestalost postporođajne depresije.

Probiotik Lactobacillus rhamnosus smanjuje rizik od postporođajne depresije

Stručne studije povezuju uticaj probiotika na hemijske promene u mozgu, a samim tim i na raspoloženje. Upotreba probiotika Lactobacillus rhamnosus  može dovesti do smanjenja simptoma depresije i anksioznosti. Ukoliko se redovno primenjuju u periodu trudnoće.

avatar
Magistar farmacije, brend menadzer za ginekologiju.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...