Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Sadržaj

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće i zato su izuzetno važni za ovaj period, i period posle porođaja.

Zašto su probiotici od izuzetnog značaja za trudnicu?

Unošenjem hrane bogate probioticima i probiotika kao suplemenata, smanjuje se rizik od komplikacija u trudnoći i period oporavka od porođaja, počev od povećanja imuniteta mame i bebe, do smanjenja rizika od postpartalne depresije.

Bebe se rađaju sa gotovo sterilnim crevima i potpuno zavise od maminih zdravih bakterija u crevima. Ove bakterije imaju važnu ulogu u započinjaju stvaranja bebinog crevnog mikrobioma. Kada trudnica ima zdrav mikrobiom creva, ona daje visoko kvalitetne nutritijente svojoj bebi, čime pospešuje njen zdrav rast.

Kod novorođenčadi i male dece, dobre bakterije formiraju mikrofloru koja pomaže ne samo u varenju, nego i regulaciji imuniteta deteta, metabolizmu hranljivih materija, detoksikaciji i drugim procesima koji poboljšavaju zdravlje. Probiotici su jednostavan način da se dobre bakterije uvedu u creva majke, čime se poboljšava njeno ukupno zdravstveno stanje tokom trudnoće i nakon nje, kao i zdravlje deteta.

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Crevna flora utiče na zdravlje bebe?

Prve mikrobe nam daju majke, prolaskom kroz porođajni kanal i preko mleka. Uravnotežena crevna flora majke doprinosi zdravlju bebe i to, ne samo zdravom razvoju njene crevne flore, nego i imuniteta. Zato je redovna suplementacija probioticima dobar način za stvaranje dobrog okruženja za zdravlje bebinog crevnog trakta i pripremu imuniteta. Osim toga, kada je majčin crevni trakt zdrav, manji je rizik od komplikacija tokom trudnoće I porođaja.

Kako probiotik deluje?

Probiotici  su odabrani mikroorganizmi koji utiču na zdravlje čoveka kada se daju u odgovarajućim količinama. Nekada se nazivaju i “dobrim, prijateljskim bakterijama”, jer dovode do balansa sa “lošim” bakterijama u crevima.

Sve više žena u razvijenim zemljama uzimaju probiotike kao rutinsku suplementaciju u trudnoći, ne samo tokom terapije antibioticima, nego u cilju smanjenja rizika od pojave oboljenja kao što su alergije, dijabetes, gojaznost, zapaljenska oboljenja creva. Postoje i dokazi koji povezuju razvoj gestacijski dijabetes sa lošim stanjem mikrobioma majke. Od velike važnosti je uticaj probiotika na poboljšanje imuniteta mame i bebe.

Koje vrste probiotika su efikasne u trudnoći?

Uspešna trudnoća predstavlja balans između smanjenja imunološkog odgovora, tolerancije na bebu kao “alografta” i adaptacije imunoloških mehanizama u odbrani protiv uzročnika bolesti, pa uspeh trudnoće zavisi od sposobnosti majčinog imunog sistema da se menja i adaptira na različite izazove. Kako se imuni sistem menja i koliko na to utiču probiotici se veoma intenzivno istražuje tokom poslednjih decenija. Ispitivani su različiti probiotici: Lactobacillus reuteri, Lactobacillus bulgaris, Bifidobacterium lactis, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, i drugi.

Jedan od najviše ispitivanih, sa dokazanim uspehom, je Lactobacillus rhamnosus. Studije su pokazale klinički benefit u prevenciji alergija, posebno smanjenju učestalosti atopijskog dermatitisa kod dece, smanjenju rizika od postporođajne depresije kod žena, kao i od trudničke šećerne bolesti. Dodatak Lactobacillus rhamnosus-a u ishrani trudnica koje su imale metabolički poremećaj, pokazao je poboljšanje nivoa glukoze u krvi majki, te poboljšanje tolerancije glukoze.

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Upotreba Lactobacillus rhamnosus u trudnoći

Sprovedena ispitivanja ukazuju na to da redovno unošenje u trudnoći suplementa koji u sebi sadrži L. rhamnosus HN001 ima višestruke prednosti na zdravlje mame i bebe – Gravidon A koji pored L. rhamnosus HN001,u svom sastavu  ima još i 12 vitamina, 9 minerala, đumbir i oligoelemente može da pomogne u podizanju kako imuniteta majke tako i bebe, ali i u smanjenju rizika od različitih komplikacija kako tokom, tako i nakon trudnoće.

Promo članak

avatar
Školovala se u Španiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Madjarskoj i Velikoj Britaniji, a supspecijalizaciju iz fetalne medicine završila je na Kraljevskom koledžu u Londonu (King’s College, London). Autor je četiri priručnika i pet monografija nacionalnog značaja, te više od dve stotine naučnih radova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

 Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D. A...

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...