Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće i zato su izuzetno važni za ovaj period, i period posle porođaja.

Zašto su probiotici od izuzetnog značaja za trudnicu?

Unošenjem hrane bogate probioticima i probiotika kao suplemenata, smanjuje se rizik od komplikacija u trudnoći i period oporavka od porođaja, počev od povećanja imuniteta mame i bebe, do smanjenja rizika od postpartalne depresije.

Bebe se rađaju sa gotovo sterilnim crevima i potpuno zavise od maminih zdravih bakterija u crevima. Ove bakterije imaju važnu ulogu u započinjaju stvaranja bebinog crevnog mikrobioma. Kada trudnica ima zdrav mikrobiom creva, ona daje visoko kvalitetne nutritijente svojoj bebi, čime pospešuje njen zdrav rast.

Kod novorođenčadi i male dece, dobre bakterije formiraju mikrofloru koja pomaže ne samo u varenju, nego i regulaciji imuniteta deteta, metabolizmu hranljivih materija, detoksikaciji i drugim procesima koji poboljšavaju zdravlje. Probiotici su jednostavan način da se dobre bakterije uvedu u creva majke, čime se poboljšava njeno ukupno zdravstveno stanje tokom trudnoće i nakon nje, kao i zdravlje deteta.

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Crevna flora utiče na zdravlje bebe?

Prve mikrobe nam daju majke, prolaskom kroz porođajni kanal i preko mleka. Uravnotežena crevna flora majke doprinosi zdravlju bebe i to, ne samo zdravom razvoju njene crevne flore, nego i imuniteta. Zato je redovna suplementacija probioticima dobar način za stvaranje dobrog okruženja za zdravlje bebinog crevnog trakta i pripremu imuniteta. Osim toga, kada je majčin crevni trakt zdrav, manji je rizik od komplikacija tokom trudnoće I porođaja.

Kako probiotik deluje?

Probiotici  su odabrani mikroorganizmi koji utiču na zdravlje čoveka kada se daju u odgovarajućim količinama. Nekada se nazivaju i “dobrim, prijateljskim bakterijama”, jer dovode do balansa sa “lošim” bakterijama u crevima.

Sve više žena u razvijenim zemljama uzimaju probiotike kao rutinsku suplementaciju u trudnoći, ne samo tokom terapije antibioticima, nego u cilju smanjenja rizika od pojave oboljenja kao što su alergije, dijabetes, gojaznost, zapaljenska oboljenja creva. Postoje i dokazi koji povezuju razvoj gestacijski dijabetes sa lošim stanjem mikrobioma majke. Od velike važnosti je uticaj probiotika na poboljšanje imuniteta mame i bebe.

Koje vrste probiotika su efikasne u trudnoći?

Uspešna trudnoća predstavlja balans između smanjenja imunološkog odgovora, tolerancije na bebu kao “alografta” i adaptacije imunoloških mehanizama u odbrani protiv uzročnika bolesti, pa uspeh trudnoće zavisi od sposobnosti majčinog imunog sistema da se menja i adaptira na različite izazove. Kako se imuni sistem menja i koliko na to utiču probiotici se veoma intenzivno istražuje tokom poslednjih decenija. Ispitivani su različiti probiotici: Lactobacillus reuteri, Lactobacillus bulgaris, Bifidobacterium lactis, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, i drugi.

Jedan od najviše ispitivanih, sa dokazanim uspehom, je Lactobacillus rhamnosus. Studije su pokazale klinički benefit u prevenciji alergija, posebno smanjenju učestalosti atopijskog dermatitisa kod dece, smanjenju rizika od postporođajne depresije kod žena, kao i od trudničke šećerne bolesti. Dodatak Lactobacillus rhamnosus-a u ishrani trudnica koje su imale metabolički poremećaj, pokazao je poboljšanje nivoa glukoze u krvi majki, te poboljšanje tolerancije glukoze.

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Upotreba Lactobacillus rhamnosus u trudnoći

Sprovedena ispitivanja ukazuju na to da redovno unošenje u trudnoći suplementa koji u sebi sadrži L. rhamnosus HN001 ima višestruke prednosti na zdravlje mame i bebe – Gravidon A koji pored L. rhamnosus HN001,u svom sastavu  ima još i 12 vitamina, 9 minerala, đumbir i oligoelemente može da pomogne u podizanju kako imuniteta majke tako i bebe, ali i u smanjenju rizika od različitih komplikacija kako tokom, tako i nakon trudnoće.

Promo članak

Redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, supspecijalista perinatologije, rođena je u Novom Sadu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Školovala se u Španiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Madjarskoj i Velikoj Britaniji, a supspecijalizaciju iz fetalne medicine završila je na Kraljevskom koledžu u Londonu (King’s College, London). Autor je četiri priručnika i pet monografija nacionalnog značaja, te više od dve stotine naučnih radova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…