Trudnoća i 6 stvari o kojima trudnica vodi računa

Trudnoća

Sadržaj

Trudnoća je potvrđena. Trudnica sam, nedavno sam saznala, i veoma sam srećna zbog toga. Moj dosadašnji život se menja i pravim spisak o čemu moram sada da vodim računa.

Trudnoća i spisak prioriteta trudnice

Saznanje o trudnoći nosi radost ali i strepnju jer to je sasvim novo iskustvo. Sada, već na samom početku trudnoće, treba da počnem da vodim računa o dvoje, a možda i troje! Zato pravim spisak prioriteta, i o čemu treba da vodim računa u ovom divnom periodu.

Trudnoća

Redovne kontrole kod lekara u trudnoći

Znam da je prvi trimestar najosetljiviji period trudnoće. Za početak ću zapisati sve preglede koji su preporučeni u prvom trimestru. I to kao obavezni pregledi i oni koji su preporučeni. Pored ginekologa biću u kontaktu sa lekarom opšte medicine. Sada su izabrani lekar opšte medicine i izabrani ginekolog tim koji će brinuti o mom zdravlju. Važno je da u oba lekara koje izaberem imam poverenja jer  tako ću biti bezbrižna. Posetiću i stomatologa što pre. Preventivni pregloed i da se raspitam, koja sredstva za oralnu higijenu se koriste u trudnoći.

PREGLEDI U PRVOM TRIMESTRU TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Trudnoća

Trudnoća i ishrana

Dobra i pravilna ishrana su sada više nego važni na mom spisku prioriteta. Napraviću plan ishrane, po trimestrima. Potrebe za nutrijentima se menjaju pa ću o tome voditi računa. U prvom trimestru očekujem i moguće mučnine pa ću i o tome voditi računa kod ishrane. Priče da jedem za dvoje količinski nisu istinite, saznaću kako se menja plan ishrane po trimestrima. I do sada sam vodila računa o izboru namirnica i zdravoj pripremi hrane, a moram se raspitati koji začini nisu preporučeni i koju hranu treba izbegavati u trudnoći. Isto, koje čajeve mogu da pijem a koje ne. Ishrana mi je važna za moje i bebino zdravlje. A telesna težina treba da bude prema pravilima koja su se pokazala kao najprimerenija. Sve ukuse koje ja budem jela, pamtiće i moja beba.

PLAN ISHRANE U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

Trudnoća

Suplementacija u trudnoći je važna

Pravilna ishrana ojačaće moj imunitet, a dobar izbor probiotika će biti dodatna podrška. Probiotici jačaju imunitet i mame i bebe. Gledala sam članke o preporukama unosa suplemenata u tudnoći i znam da je između ostalih suplemenata veoma važna folna kiselina. Deficiti su i kod nekih minerala i vitamina koji se hranom ne mogu uneti u potrebnoj količini. Moj tim lekara, ginekolog i lekar opšte medicine znaće u odnosu na moje ukupno zdravlje, da li mi je dovoljna suplementacija suplementima za trudnice. Možda je potrebna i neka dodatna? To ću napisati u spisak pitanja koja postavljam lekaru.

NAJKOMPLETNIJA SUPLEMENTACIJA TOKOM TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Trudnoća

Trudnoća i fizička aktivnost

Do sada sam neredovno išla na fizičke aktivnosti (pilates, ponekad vožnja bicikla). Nisam puno šetala… Potrebna mi je konsultacija sa mojim lekarom koji mi prati trudnoću. I saznam, koja fizička aktivnost je najbolja za moje ukupno zdravstveno stanje u trudnoći. Čula sam za Kegelove vežbe, ali svakako bi bilo dobro da više šetam i radim veđžbe kao pripremu za porođaj. Možda nastavim pilates, ili počnem da idem na yogu za trudnice… Bitno je da se raspitam kod lekara i nađem trenera koji je obučen za rad sa trudnicama.

VEŽBANAJE U TRUDNOĆI PO TRIMESTRIMA PROČITAJTE OVDE

Trudnoća

Nega kože i kose u trudnoći

Želim da se negujem u trudnoći, da očuvam lepu kožu lica i tela i kosu. Na mom spisku je svakako nega u trudnoći. Sada znam da moram da vodim računa o sastavu preparata za negu kose, lica i tela. Manikir, pedikir, depilacija u trudnoći, da li se razlikuje? Svakako ću da koristim kreme za telo ne samo za negu nego i da bih sprečila ili bar ublažila pojavu strija, celulita… Volela bih da moju bebicu dojim, pa ću se informisati kako se sprovodi nega grudi koja počinje još u trudnoći…

8 PROMENA NA KOŽI U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

Trudnoća

Trudnoća lična nega i optimizam

Pod ličnom negom na mom spisku prioriteta podrazumevam sledeće. Dovoljno sna, dovoljno boravka na čistom vazduhu. Zatim meditaciju, odnos sa drugima, vreme za lična interesovanja, zabavu i muziku… Nova znanja. Sada, o trudnoći i materinstvu. Ići ću u školu roditeljstva ili je pratiti online.

Ako budem imala dovoljno boravka na vazduhu, šetnje i fizičke aktivnosti, izbećiću nesanicu u trundoći. Za moje zdravlje je najbolji položaj za spavanje na levom boku. To je bitno kada stomak bude veći, a sada ću uvežbavati. Tako će mi preći u naviku taj položaj.

Shvatam da je važno da naučim da tražim podršku drugih. Da mi ponesu stvari, da ja ne nosim ništa teško, da mi pomognu oko nekih obaveza… Da počnem da prihvatam i naučim da tražim podršku. I to moram vežbati, važno je. Jer, naučila sam da skoro sve sama radim i mogu… Posebno će mi ova podrška biti značajna kada dođe beba.

Važno je da zadržim optimizam i dobro raspoloženje. Sve što ja osećam prenosiće se i na bebicu. Slušaću muziku koju volim, družiti se. Napraviću novi spisak, knjiga koje želim da pročitam i filmova koje želim da pogledam…

PRENATALNA MUZIČKA KOMUNIKACIJA PROČITAJTE OVDE

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...