Koju hranu izbegavati u trudnoći? – Koju jesti sa oprezom?

Koju hranu izbegavati u trudnoći

Sadržaj

Koju hranu izbegavati u trudnoći a koju uzimati sa oprezom? Pored toga što je u toku trudnoće bitno koju hranu jedete, jako je bitno i da znate koju hranu treba da izbegavate.

Koju hranu izbegavati u trudnoći a koju uzimati sa oprezom?

Neka hrana može biti kontaminirana mikroorganizmima koji mogu naštetiti i mami i bebi. Zato je poseban oprez prilikom čuvanja i rukovanja sa hranom. Sa druge strane, neka druga hrana može da sadrži supstance koje mogu naštetiti bebi.

Koju hranu izbegavati u trudnoći
Voće i povrće temeljno prati i ne kupovati upakovane salate…

Da biste izbegli mikroorganizme i nastanak nekih infekcija, neophodno je da pre upotrebe voće i povrće dobro operete. Kao i da svaku neravninu ili gnjili deo bacite. Prilikom pripreme živog mesa obavezno nakon toga operite ruke.

Izbegavajte konzumaciju termički neobrađenog: mesa, ribe ili jaja. Ovakva konzumacija hrane može da dovede do bakterijske ili parazitarne infekcije. Tako da zaboravite na suši, tartar biftek i različite kolače koji u svojoj pripremi koriste živa jaja. Takođe izbegavajte da probate živo testo ili bilo šta termički neobrađeno prilikom spremanja hrane.

Koje su to infekcije i u kojim namirnicama se nalaze?

Listerioza

Bakterijska infekcija nastala usled dejstva listerije obično nije problem za zdrave ljude. Međutim, u trudnoći, može izazvati pobačaj, ili prevremeni porođaj sa različitim komplikacijama.

Namirnice koje mogu biti kontaminirane listerijom:

 • Kupovne upakovane salate.
 • Ostaci i unapred pripremljene hrane koja nije adekvatno čuvana.
 • Neoprano ili prethodno rezano voće i povrće koje je ostavljeno na sobnoj temperaturi.
 • Meki sirevi, nepasterizovani mlečni proizvodi i domaći sladoledi.
 • Dimljeni ili sirovi morski plodovi.
 • Dimljeno meso, pašteta i hladna piletina.
 • Sirove klice.
 • Nepasterizovani sok, ceđeni sokovi po kafićima i restoranima.

Koju hranu izbegavati u trudnoci

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza, uzrokovana parazitom toksoplazmom, je infekcija koja može uticati na bebu ako je dobijete prvi put tokom trudnoće i može izazvati oštećenje mozga ili slepilo kod beba.

Namirnice koje mogu biti kontaminirane toksoplazmom:

 • Termički neobrađeno meso
 • Neoprano voće i povrće
Koju hranu izbegavati u trudnoci
Ako pijete velike količine čaja od peršuna, protiv urinarnih infekcija, povećavate rizik od pobačaja ili nastanka anomalija ploda.

Salmonella

Bakterija salmonela uglavnom utiče na stanje majke, jer izaziva trovanje hranom.

Namirnice koje mogu biti kontaminirane salmonelom:

 • Sirova ili nedovoljno kuvana jaja i jaja koja su napukla tokom skladištenja.
 • Susam, humus i tahini.
 • Termički neobrađeno meso.
 • Sirove klice.

Mikronutrijenti koje treba izbegavati u trudnoći

Pored infekcija postoje mikronutrijenti koje treba izbegavati jer su nepovoljni po plod. Među njma spada:

Živa

Iako je riba neophodna za zdravu i izbalansiranu ishranu tokom trudnoće, treba da vodite računa o vrsti ribe koju konzumirate. Neke vrste riba imaju veći nivo žive od drugih. Nemojte konzumirati ribu koja sadrži veliku koncentraciju žive koja može da naškodi nervnom sistemu bebe. Masne i velike riba sadrže previše žive poput ajkule, sabljarke, narandžastog soma, bakalara i kraljevske skuše iz divljeg ulova, kao i konzervirana tuna.

Vitamin A

Treba naglasiti da je trudnicama neophodan vitamin A za pravilan rast bebe, ali da višak može biti problem. Većini trudnica je potrebno 700-800 µg dnevno tj 10 do 20 % više u odnosu na preporučene dnevne doze opšte populacije.

Vitamin A dolazi u dva oblika, retinol i karotenoidi provitamina A, koji se u telu pretvaraju u retinol. Treba da vodite računa o hrani koja ima veoma visok sadržaj retinola. Višak može izazvati defekte pri rođenju i dovesti do akumulacije toksičnih količina u jetri.

Dobra vest je da možete uneti dovoljno vitamina A iz zdrave ishrane, pogotovu iz povrća žutih, crvenih i narandžastih nijansi. Poput batata, šargarepe, paradajza bundeve i drugih tikvi, ali i spanaća, jaja i mlečnih proizvoda.

Namirnice koje treba da izbegavate jer su izuzetno bogate vitaminom A su:

 • Goveđa ili jagnjeća džigerica (sve životinjske džigerice, u određenoj meri, imaju visok sadržaj vitamina A, ali ove dve najviše).
 • Pašteta – obično sadrži veliku količinu iznutrica, a osim toga nisu nutritivno bogate.
 • Kobasice.
 • Suplemente na bazi jetre morskih riba.

Alkohol ni u maloj količini

Savetuje se potpuno izbegavanje alkohola tokom trudnoće, jer to povećava rizik od pobačaja. Čak i mala količina može negativno uticati na razvoj mozga bebe. Konzumacija alkohola tokom trudnoće takođe može izazvati fetalni alkoholni sindrom, koji uključuje deformacije lica, srčane mane i intelektualne smetnje. Ne postoji dokaz da je bilo koja količina alkohola bezbedna u trudnoći, pa se preporučuje potpuno izbegavanje.

Kofein u trudnoći

Visok nivo kofeina može povećati rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i rađanja bebe sa malom porođajnom težinom. Ovi rizici izgledaju minimalni kada trudnice ograniče unos kofeina na najviše 200mg dnevno.

Pored kafe kofein se nalazi u nekim čajevima i čokoladi. Koja je to količina:

 • Šolja crnog čaja 47–53mg
 • Šolja zelenog čaja 29-49mg
 • Šolja mača čaja 60–80mg
 • Šolja belog čaja 25–50mg
 • Crna domaća kafa 240 ml 70-150mg
 • Espresso 30 ml 45-75mg
 • Instant kafa 240 ml 30-175mg
 • 50 g crne čokolade 30 – 60mg kofeina zavisno od procenta kakaa
 • 50 g mlečne sadrži 10mg
 • Energetska pića 80mg

Začini koje treba umereno koristiti u trudnoći

Začini potiču iz raznih namirnica kao što su sušeno korenje, koštunjavo voće, sušeno voće i povrće, kore biljaka. Neki začini se koriste za aromatiziranje jela, dok se drugi koriste kao konzervansi za hranu ili za davanje boje hrani. Ako s vremena na vreme koristite ove biljke i začine kao aromu u hrani i pićima, to je u redu, ali treba voditi računa o količini.

Ove začine ne treba da konzumirate svaki dan u većim količinama

Mak

Seme maka potiče iz biljke maka i često se koristi u hrani kao što su đevreci, peciva, kolači i prelivi za salatu. Ako konzumirate povremeno male količine tokom trudnoća mogu da budu bezbedne. Oprez je jer spoljašnja površina makovog semena sadrži male količine morfijuma i drugih opijata kao što je kodein. Visoka doza kodeina koja se daje tokom drugog ili trećeg trimestra može izazvati respiratorne probleme kod bebe.

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić je mleveni začin koji dolazi iz semena tamnolisnog zimzelenog drveta. Koristi se u mnogim različitim pekarskim proizvodima, kao i u nekim kuvanim jelima sa povrćem. Povremena upotreba manjih količina nema povećani rizik u trudnoći.  Međutim, kada se uzima u dozama većim od količina koje se nalaze u hrani, može izazvati pobačaj ili urođene anomalije kod bebe, jer se nekada muskatni oraščić koristio u narodnoj medicini za izazivanje abortusa.

Nana kao začin i čaj

Visok nivo izloženosti pepermintu tokom trudnoće može opustiti mišiće materice i povećati rizik od pobačaja. Iz tog razloga se ne preporučuje česta upotreba ulja od mente na koži ili pijenje više od jedne šolje čaja dnevno tokom trudnoće.

Koju hranu izbegavati u trudnoci
Mak vrlo umereno! Visoka doza kodeina koja se unosi tokom drugog ili trećeg trimestra može izazvati respiratorne probleme kod bebe.

Žalfija kao začin i čaj

Male količine žalfije mogu da se koristite u trudnoći, na primer povremeno kao začin. Ali, treba izbegavati žalfiju u koncentrovanim oblicima tokom trudnoće, kao što su čajevi. Žalfija pored toga što može da povisi krvni pritisak, može da dovede do pobačaja.

Peršun kao začin i čaj

Za peršun važe ista pravila kao i za žalfiju, povremena upotreba kao začina neće uticati na plod. Međutum, trudnicama se čaj od peršuna često savetuje kao prirodni lek protiv urinarnih infekcija. Ako pijete velike količine čaja od peršuna, povećavate rizik od pobačaja ili nastanka anomalija ploda.

Ruzmarin

Ruzmarin se koristi u kulinarstvo pogotovu kod pripreme mesa. Dok se ulje u narodnoj medicini koristi za probleme sa varenjem i za lečenje glavobolja. Kada se unose velike količine ruzmarina tokom trudnoće može doći do stimulacije menstrualnog ciklusa i pobačaja pogotovu u prvom trimestru. Iz tog razloga, upotreba ruzmarina kao čaj ili eterično ulje se ne preporučuje tokom trudnoće. Ruzmarin takođe sadrži kamfor. Kada se uzima oralno u velikim količinama, kamfor može delovati toksično.

Koju hranu izbegavati u trudnoći
Kada se konzumira u umerenim količinama, beli luk je odličan dodatak zdravoj ishrani tokom trudnoće.

Beli luk u trudnoći

Kada se konzumira u umerenim količinama, beli luk je odličan dodatak zdravoj ishrani tokom trudnoće. Ima i antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Ali velike količine pored toga što izazivaju gorušicu, mogu dovesti i do krvarenja. Zato se savetuje izbegavanje velike količine belog luka tokom trudnoće. Pogotovu ako se porođaj očekuje za dve nedelje, unos velikih količina belog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vreme porođaja.

Zabranjeni čajevi u trudnoći

Mnoge trudnice vole biljne čajeve, jer obogućuju ukus vodi čiji se povećan unos savetuje u trudnoći. Pored već pomenutih biljaka, među čajevima koji mogu da naškode plodu su: kantarion, hajdučka trava, komorač, hibiskus, maslačak, imela, pelin, sena…

Kada spremate čajeve iz filter kesica ili instant čajeve, obavezno proverite sastav jer u velikom broju slučajeva pored dominantne biljke, koriste se neke od ovih biljaka, najčešće hibiskus, radi bogatstva ukusa i dobijanju na masi.

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...

Nadutost u trudnoći, kao i gasovi, predstavljaju pravu nelagodnost trudnicama. Zašto dolazi do viška gasova i kako možemo rešiti ovaj problem? Nadutost u trudnoći Naš digestivni sistem je kompleksan i...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...