Bris Nosa Deteta, Kada Raditi?

https://trudnocaizdravlje.rs/gravidon-a-za-jaci-imunitet-mame-i-bebe/

Da li bris nosa uvek treba da se radi uz bris grla? Kada raditi bris nosa?

Ne mora i ne treba! Jednostavan razlog što bris nosa ne treba raditi uvek kada je dete bolesno je što ogromna većina bakterija, i kada se nađe u nosu, ne zahteva terapiju! Nekada i roditelji i lekari misle da će rezultat brisa nosa razrešiti dileme, pogotovu ako dete već dugo ima tegobe ili se one ponavljaju, ali često unosi još više zabuna i dilema nego što ih razrešava! Zato se bris nosa uglavnom radi iz takozvanih epidemioloških razloga: kod osoblja koje radi sa novorođenim bebama, ili transplantiranih pacijenata, ili kod onih koji učestvuju u pripremi obroka za decu.

bris grla (1)

Šta kada je bris nosa pozitivan?

Šta da se radi sa bakterijama u nosu? Veliki broj dece, naročito one koja idu u kolektiv imaju bakterije u nosu. Nekada ih otkrijemo u brisu, a nekada se pritaje, pa je jedan bris negativan, a sledeći ponovo pozitivan!

U nosu se normalno nalaze mnogobrojne bakterije; one tu žive kao saprofiti (sustanari ili podstanari našeg tela). One najčešće ne izazivaju bolest niti su razlog curenja nosića.Pravi razlog sekreta u nosiću su virusi (preko 200 tipova) i alergija.

Kao istureni deo tela nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Neretko se brisom nosa izoluju bakterije koje tu dospevaju pri čačkanju nosa prljavim prstićima (što veliki broj dece radi). Deca u kolektivu „razmenjuju“ međusobno ove bakterije, pa nije retko da se kod jednog deteta u različito vreme nađu različite bakterije!

U brisu su bakterije, treba lečiti?

Čak i kada se izoluje neka bakterija u nosu, nije je potrebno lečiti. Dete sa pozitivnim brisom nosa nije izvor zaraze i to ne treba da bude prepreka da ide u kolektiv. Decu koja nemaju visoku temperaturu, ne kašlju, a imaju bakterije u nosu – ne treba lečiti antibioticima.

Moraxela je jedna od bakterija koja može da živi u nosu i da ne pravi bilo kakve smetnje detetu. Ona može da uzrokuje prave tegobe kod deteta – upalu uha, bronhitis, druge infekcije…. ali tada dete ima veoma jasne tegobe, koje nemaju nikakve veze sa morakselom u nosu! Naravno, u tom slučaju se daje antibiotik, ali ne zbog bakterija u nosu, već zbog oboljenja koje treba lečiti.

Da li žut sekret iz nosa obavezno znači da je potreban antibiotik?

Zabluda je sledeće pravilo: bistar, tečan sekret znači da je uzročnik virus ili alergija, pa terpija nije potrebna, žućkast – treba antibiotik. Kad dete nema drugih tegoba osim curenja nosa, žućkast sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji prave žućkasto – zeleni sekret, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar. Šta god da je uzrok bolesti, drugi, treći dan sekret iz nosa postane gušći, zamućen, žućkast ili zelen, pa ovo nije pouzdani način za razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcija.

Šta kada dete ima glavobolju?

Situacija je drugačija ako dete ima glavobolju, povišenu temperaturu, nadražajno kašlje, a iz nosa mu curi gnojav sekret. Tada se najverovatnije radi o zapaljenju sinusa (sinusitis) koje zahteva poseban tretman – često i antibiotike, što treba da proceni pedijatar.

Da li mališani kojima curi nos treba da uzimaju antibiotske sirupe? Decu koja nemaju visoku temperaturu, ne kašlju, a imaju bakterije u nosu, ne treba lečiti antibiotskim sirupima (kao ni inekcijama). Kako se bakterije nalaze u površinskom delu sluznice do njih antibiotik (uzet na usta) veoma teško stiže. Tako se često dešava da deca koja su dobijala antibiotik posle par nedelja ponovo imaju iste bakterije u nosu. One su se samo privremeno povukle i ponovo aktivirale (što naravno ne znači da ponovo treba dati antibiotik).

Bris iz nosa (1)

Mogu li bakterije da se iz nosa „raseju“ po organizmu?

Sluznica nosa, kao i sva druga mesta gde se naše telo „sreće“spoljnom sredinom  je obdarena takozvanom lokalnom odbranom – ćelijama imunološkog sistema koja koristi antitela u borbi sa mikroorganizmima. Ovaj imunološki (odbrambeni) odovor nosa zadržava bakterije na površnom deo sluznice, tako da ne  prodiru u dublje slojeve. Tako se bakterije ne mogu rasejati dalje, pa nema razloga za strah da će izazvati neku težu infekciju kod deteta… Izuzetno retko se desi da je odbrambeni (imunološki) sistem deteta toliko slab da ga i ove, inače bezazlene, bakterije savladaju i prodru iz nosa u organizam. To su deca koja pate od teških bolesti imunološkog sistema koje su, srećom, retke.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…