Bris Nosa Deteta, Kada Raditi?

Bris Nosa Deteta, Kada Raditi

Sadržaj

Da li bris nosa deteta uvek treba da se radi uz bris grla? Nekada i roditelji i lekari misle da će rezultat brisa nosa razrešiti dileme, pogotovu ako dete već dugo ima tegobe ili se one ponavljaju.

 Kada raditi bris nosa deteta?

Ne mora i ne treba! Jednostavan razlog što bris nosa ne treba raditi uvek kada je dete bolesno je što ogromna većina bakterija, i kada se nađe u nosu, ne zahteva terapiju! ! Bris nosa se uglavnom radi iz takozvanih epidemioloških razloga: kod osoblja koje radi sa novorođenim bebama, ili transplantiranih pacijenata, ili kod onih koji učestvuju u pripremi obroka za decu.

Bris Nosa Deteta, Kada Raditi

Šta kada je bris nosa pozitivan?

Šta da se radi sa bakterijama u nosu? Veliki broj dece, naročito one koja idu u kolektiv imaju bakterije u nosu. Nekada ih otkrijemo u brisu, a nekada se pritaje, pa je jedan bris negativan, a sledeći ponovo pozitivan!

U nosu se normalno nalaze mnogobrojne bakterije; one tu žive kao saprofiti (sustanari ili podstanari našeg tela). One najčešće ne izazivaju bolest niti su razlog curenja nosića.Pravi razlog sekreta u nosiću su virusi (preko 200 tipova) i alergija.

Kao istureni deo tela nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Neretko se brisom nosa izoluju bakterije koje tu dospevaju pri čačkanju nosa prljavim prstićima (što veliki broj dece radi). Deca u kolektivu „razmenjuju“ međusobno ove bakterije, pa nije retko da se kod jednog deteta u različito vreme nađu različite bakterije!

Bris Nosa Deteta, Kada Raditi

U brisu su bakterije, treba lečiti?

Čak i kada se izoluje neka bakterija u nosu, nije je potrebno lečiti. Dete sa pozitivnim brisom nosa nije izvor zaraze i to ne treba da bude prepreka da ide u kolektiv. Decu koja nemaju visoku temperaturu, ne kašlju, a imaju bakterije u nosu – ne treba lečiti antibioticima.

Moraxela je jedna od bakterija koja može da živi u nosu i da ne pravi bilo kakve smetnje detetu. Ona može da uzrokuje prave tegobe kod deteta – upalu uha, bronhitis, druge infekcije…. ali tada dete ima veoma jasne tegobe, koje nemaju nikakve veze sa morakselom u nosu! Naravno, u tom slučaju se daje antibiotik, ali ne zbog bakterija u nosu, već zbog oboljenja koje treba lečiti.

Da li žut sekret iz nosa obavezno znači da je potreban antibiotik?

Zabluda je sledeće pravilo: bistar, tečan sekret znači da je uzročnik virus ili alergija, pa terpija nije potrebna, žućkast – treba antibiotik. Kad dete nema drugih tegoba osim curenja nosa, žućkast sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji prave žućkasto – zeleni sekret, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar. Šta god da je uzrok bolesti, drugi, treći dan sekret iz nosa postane gušći, zamućen, žućkast ili zelen, pa ovo nije pouzdani način za razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcija.

Šta kada dete ima glavobolju?

Situacija je drugačija ako dete ima glavobolju, povišenu temperaturu, nadražajno kašlje, a iz nosa mu curi gnojav sekret. Tada se najverovatnije radi o zapaljenju sinusa (sinusitis) koje zahteva poseban tretman – često i antibiotike, što treba da proceni pedijatar.

Da li mališani kojima curi nos treba da uzimaju antibiotske sirupe? Decu koja nemaju visoku temperaturu, ne kašlju, a imaju bakterije u nosu, ne treba lečiti antibiotskim sirupima (kao ni inekcijama). Kako se bakterije nalaze u površinskom delu sluznice do njih antibiotik (uzet na usta) veoma teško stiže. Tako se često dešava da deca koja su dobijala antibiotik posle par nedelja ponovo imaju iste bakterije u nosu. One su se samo privremeno povukle i ponovo aktivirale (što naravno ne znači da ponovo treba dati antibiotik).

Bris Nosa Deteta, Kada Raditi

Mogu li bakterije da se iz nosa “raseju” po organizmu?

Sluznica nosa, kao i sva druga mesta gde se naše telo „sreće“spoljnom sredinom  je obdarena takozvanom lokalnom odbranom – ćelijama imunološkog sistema koja koristi antitela u borbi sa mikroorganizmima. Ovaj imunološki (odbrambeni) odovor nosa zadržava bakterije na površnom deo sluznice, tako da ne  prodiru u dublje slojeve. Tako se bakterije ne mogu rasejati dalje, pa nema razloga za strah da će izazvati neku težu infekciju kod deteta… Izuzetno retko se desi da je odbrambeni (imunološki) sistem deteta toliko slab da ga i ove, inače bezazlene, bakterije savladaju i prodru iz nosa u organizam. To su deca koja pate od teških bolesti imunološkog sistema koje su, srećom, retke.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....