Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?

Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.

Sadržaj

Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.

Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?

Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojena tokom prvih šest meseci. Ali šta jeste veoma potrebno bebama za razvoj imuniteta, zdravih kostiju, mozga, kognitivnih funkcija, očiju?

Vitamin D

Pedijatrijska udruženja širom sveta, pa i kod nas, preporučuju da sve bebe primaju suplemente vitamina D (400 IU dnevno) od rođenja pa do navršenih godinu dana života, svaki dan. Zatim od prve godine, do kraja puberteta u zimskim mesecima. Zbog smanjene izloženosti sunčevoj svetlosti i povećanju mogućnosti oboljevanja od rahitisa, normalnog formiranja kostiju i zuba, normalnog imuniteta, i brojnih drugih povoljnih uticaja koje vitamin D, ima na organizam deteta.

Primarni izvor vitamina D za bebe, osim sunčeve svetlosti, su zalihe koje je dobila od majke pre rođenja. Budući da stanje vitamina D tokom trudnoće direktno utiče na zalihe vitamina D kod bebe pri rođenju, a posebno tokom prva 2-3 meseca, trudnicama je od velike pomoći da se uvere da dobijaju dovoljno vitamina D. Majkama često nedostaje vitamin D – sve je više dokaza u poslednjih nekoliko godina koji ukazuju na to da je nedostatak vitamina D sve češći u zapadnim zemljama. Količina vitamina D u majčinom mleku direktno zavisi od statusa vitamina D kod majke.

Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.

Vitamin K

Bebine zalihe vitamina K pri rođenju su veoma niske. Vitamin K je potreban za pravilno zgrušavanje krvi, a nedostatak ovog vitamina izaziva sindrom koji se naziva krvarenje zbog nedostatka vitamina K (Hemoragijska bolest novorođenčeta). Preporučuje se primena vitamina K1 od 8. dana od rođenja do navršena 3 meseca, posebno kod prevremeno rođene dece i odojčadi koja se hrane majčinim mlekom.

Omega 3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati: zdravlje mozga, simptome ADHD-a, simptome astme, kvalitet sna. Omega-3 su masne kiseline koje su sastavni deo mnogih aspekata zdravlja, uključujući razvoj fetusa, funkciju mozga, zdravlje srca i imunitet. Smatraju se esencijalnim masnim kiselinama jer ih telo ne može proizvesti samo i moraju se uneti hranom. Tri glavna tipa su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Dokozaheksaenska kiselina (DHA) je dugolančana omega-3 masna kiselina, najzastupljenija od svih masnih kiselina koje se najčešće nalaze u mozgu i očima. Ali, kao i mnogi esencijalni nutrijenti, važnost DHA se često zanemaruje.

Iako je DHA neophodna u svakom uzrastu, posebno je važna u trudnoći i ranom detinjstvu.

DHA može biti korisna za razvoj bebe, kao i za oporavak majke. Studije su pokazale da su majke koje su uzimale omega-3 masne kiseline tokom trudnoće videle da njihova deca postižu bolje rezultate na testovima inteligencije zbog poboljšanih kognitivnih performansi. Bebe i mala deca rastu svakim danom, pa je naročita važnost DHA na razvoj mozga tokom ovog delikatnog perioda. Veći nivo DHA je povezan sa poboljšanjem veština učenja, dok je nedostatak DHA kod dece povezane sa kognitivnim poremećajima i poremećajima učenja. Zato je veoma bitno da bebe i mala deca dobiju dovoljno ovog bitnog nutrijenta za razvoj mozga. Naš mozak se delom sastoji od nečega što se naziva „siva masa“(nervno tkivo koje čini veliku količinu centralnog nervnog sistema). Nedavna istraživanja podržala su vezu između inteligencije i količine sive mase u određenim delovima mozga, koja se u godinama nakon adolescencije stalno smanjuje. Unos DHA pozitivno je povezan sa zapreminom sive mase i boljom kognitivnom funkcijom, čak i sa godinama.

DHA se priprodno nalazi u hrani kao što je masna riba (losos, skuša, tuna, haringa i sardine), kao i laneno seme, chia semenke i orasi. Ali za vegane i vegetarijance, kao i one sa alergijama na orahe, dobijanje DHA samo ishranom može biti izazov. Takođe je važno imati na umu koliko često jedete određene vrste ribe zbog visokog sadržaja žive.

Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.

Za zdrav rast i razvoj bebe

Suplementiranje preparatima sa ovim veoma bitnim nutrijentima za zdrav razvoj vase bebe prepoznala je i kompanija Galenika i proizvela Vitup® baby preparate koji imaju odličan sastav i dokazan kvalitet proizvodnje. Vitup®baby D3+K1, Vitup®baby D3+DHA i Vitup®baby D3, koji se mogu koristiti od 8.dana života i imaju komfornu primenu za bebe i decu u twist-off kapsulama.

avatar
GALENIKA a.d. Beograd osnovana je 18. jula 1945. godine. Od ,,male radionice’’ prerasla je u farmaceutskog giganta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...