Dijastaza trbušnog mišića posle porođaja

Dijastaza trbušnog mišića posle porođaja

Sadržaj

Dijastaza trbušnog mišića posle porođaja  je česta pojava.  Mnoge mame posle porođaja imaju dijastazu trbušnih mišića (razdvojenost mišića), često misle da se dijastaza može sama povući, ali greše…

Već kad se babine završe, kad se  mame uhodaju sa novim članom porodice i novim obavezama, majke postanu svesne svog tela i žele da svoj izgled što pre vrate u stanje pre trudnoće. Međutim, to nije tako jednostavno, a najčešće ne ide ni tako brzo. Dajte sebi i svom telu vremena da se oporavi od trudnoće i porođaja.

Dijastaza trbušnog mišića posle porođaja
Čak i zapuštena dijastaza trbušnih mišića, posle par godina od porođaja,  može se korigovati upornim vežbanjem.

Šta je dijastaza trbušnog mišića i kako da je uočim i prepoznam?

Zatražite proveru na prvom kontrolnom pregledu! Pri prvoj poseti ginekologu, koja se preporučuje četrdeset dana nakon porođaja, postavite pitanje: da li smem da vežbam i kada da počnem i u kakvom je stanju moj trbušni mišić (da li imam dijastazu) i koje su preporuke za dalje.

Šta je dijastaza trbušnih mišića?

Za one koji se prvi put susreću sa pojmom, dijastaza rektusa (diastasis m.rectus abdominis) predstavlja razdvojenost mišića stomaka, najčešće u predelu pupka, najčešće iznad i ispod ili na 3 nivoa. Podsetićemo vas da se tokom trudnoće pravi trbušni mišić isteže i do 15cm u dužinu, ali često dolazi i do razdvojenosti u širinu, koja ostaje nakon porođaja.

Dijastaza trbušnog mišića posle porođaja
Ne možete sve dijastaze trbušnih mišića uočiti sami, neke je lako uočiti a neke će prepoznati vaš lekar ili fizijatar.

Najčešće se primeti kada žene smršaju, a ostane stomak, kao da su u 4.-5. mesecu trudnoće. Ili kada pokušaju da urade takozvane “trbušnjake” a primete neku čudnu izbočinu u vidu kupole.

Da li se dijastaza trbušnih mišića može izlečiti sama vremenom?

Dijastaza se neće izlečiti sama od sebe, treba joj posvetiti pažnju u vidu pravilnih vežbi, a u zavisnosti od kvaliteta vašeg vezivnog tkiva će oporavak biti brži ili sporiji (ako ste imali strije tokom trudnoće, veća je verovatnoća da će vam za rešavanje dijastaze biti potrebno više vremena).

Dijastaza trbušnog mišića posle porođaja
Vežbanje koje je vama potrebno u odnosu na vaše stanje odrediće lekar a vežbe treba da radite pod kontrolom i instrukcijama fizioterapeuta ili obučenog instruktora.

Mogu li da sama pogoršam trenutno stanje dijastaze trbušnih mišića?

Da stanje ne biste pogoršali, savetujemo da ne radite klasične “trbušnjake” (iz ležećeg položaja na leđima, sa savijenim kolenima da podižete glavu i aktivirate trbušne mišiće), niti bilo kakve vežbe, dok se ne konsultujete sa lekarom. Takođe treba voditi računa kako podižemo i spuštamo bebu (sa savijenim kolenima, iz zaštitnog položaja), bilo koji veći teret treba izbegavati.

Dijastaza može biti fiziološka, kada je razmak jedan prst (najviše 2 cm), ako je razmak veći,  tada je potrebno da se radi specijalni program vežbi, pod stručnim nadzorom fizioterapeuta, dok se otvor ne spoji.

Zdravstveni problemi zbog zapuštanja stanja dijastaze trbušnog mišića

Pored estetskog problema, dijastaza može dovesti do pojave pupčane kile (hernije). Zatim  bolova u stomaku, karlici i lumbalnom delu kičme, pa je treba rešavati. Posebno da ne bi došlo i do disfunkcije mišića karličnog dna, što kao posledicu može imati nevoljno mokrenje…

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...