Domaća pašteta i 6 recepata za celu porodicu

Domaća pašteta

Sadržaj

Domaća pašteta je omiljena hrana za decu i sve ukućane. Možete je ponuditi za doručak ili večeru uz napitak (jogurt, kiselo mleko, mleko, čaj…) ili salatu.

Domaća pašteta pravi se bez aditiva, čuva se u staklenoj ambalaži. U dobrom frižideru može stajati do 6 dana. Najbolje je paštetu namazati na domaći hleb ili hleb kupljen u pekari  gde se proizvodi po starim recepturama, bez aditiva.

Domaća pašteta i recepti

Znamo da je domaća pićeća supa preporučena hrana pa i lek u periodu oporavka. Kada skuvamo supu, možemo pripremiti i sjajnu paštetu od kuvanog mesa. Svi ukućani će se obradovati.

Domaća pašteta

Pašteta od pilećeg mesa

Kuvano pile iz supe (1/2 pileta – ukloniti kožu i kosti)

1 tvrdo kuvano jaje

1 manji kuvani krompir

1 kašika putera.

Pola glavice crnog luka.

1 kašičica senfa (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).

Sok od ½ limuna.

½ veze peršunovogt lista.

So po ukusu.

Biber po ukusu (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).

Sve dobro izblendirati (ukoliko postoji potreba dodati kašiku dve supe). Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.

Domaća pašteta

Pašteta od pilećeg mesa i rinflaiša

Kuvano pile iz supe (1/2 pileta – ukloniti kožu i kosti).

Rinflajš od povrća iz supe (2 šargarepe, 1 parče korena celera, 1 koren peršuna, 1 koren paškanata, kuvani crni luk).

2 tvrdo kuvana jaja.

3 manja kisela krastavčića.

1 kašičica soli.

1/2 kašičica slatke aleve paprike

Malo bibera (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).

2 kašičice senfa (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).

Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.

Domaća pašteta

Pašteta od pečenog belog pilećeg mesa i avokada

Ako niste ljubitelj pečenog pilećeg belog mesa,a pečete pile, iskoristite ga za ukusnu paštetu. Ili, kupite belo meso i ispecite ga u rerni. Poterebno je:

1 pečeno pileće meso.

1 glavica crnog luka srednje veličine.

1 čen belog luka.

1 kašičica senfa (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).

1 kašika kisele pavlake (ili 1 paradaiz srednje veličine oguljen od kožice).

2 tvrdo kuvana jaja.

1 avokado.

½ veze peršunovog lista.

So.

Biber (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).

Malo vlašca.

Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.

Domaća pašteta

Pašteta od junećeg mesa

Kuvate juneću supu za porodicu? Evo prilike da ih obradujete i ukusnom paštetom.

Izvadite juneće meso iz supe, očistite ga od masnoće, kostiju i kožica (oko ½ kg mesa).

1 Crni luk koji se kuvao u supi + ½ sirove glavice crnog luka srednje veličine.

Malo supe u kojoj se meso kuvalo.

1 kašika kisele pavlake.

1 kuvani krompir srednje veličine.

½ veze peršunovog lista.

2 kašike maslinovog ulja.

1 kašičica senfa.

So.

Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.

Domaća pašteta

Pašteta od tunjevine

2 šnicle tune ispeći na pek papiru (pokapati sa malo ulja), ili jednu veću konzervu tune dobro iscediti.

1 tvrdo kuvano jaje.

4 kašike maslinovog ulja.

2 čena belog luka.

1 veći kuvani krompir.

2 kašike majoneza.

2 mala kisela krastavca.

½ limuna.

½ veze peršunovog lista.

So po ukusu.

Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.

Domaća pašteta

Pašteta od pileće ili teleće džigerice (isključivo organik)

Ovo je sjajna i ukusna pašteta ali je preporučujemo isključivo ukoliko možete da nabavite organik džigericu. Preporučujemo da džigericu držite 10-tak minuta u mleku pa je onda prosušite na papirnom ubrusu.

500 g organic pileće (ili teleće) džigerice.

1 veća glavica crnog luka (ili 2 manje/srednje veličine) isečena na krupnije listove.

2 kašike maslaca ili 2 kašike svinjske masti

1 krompir

Dinstati džigericu na maslacu/masti sa lukom na srednjoj vatri, dok se ne isprži dobro. Džigerica treba da bude meka i nikako prepečena i tvrda.

Ispečenu džigericu i luk staviti u blender, dodati 2 kašike maslinovog ulja, malo bosiljka i ½ veze peršunovog lista, čen belog luka, so, biber i 1 kašičicu senfa (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine) i 1 skuvani krompir.

Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru. Možete otopiti kašiku dve putera/masti i zaliti paštetu na vrhu tegle.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...