Domaća pašteta je omiljena hrana za decu i sve ukućane. Možete je ponuditi za doručak ili večeru uz napitak (jogurt, kiselo mleko, mleko, čaj…) ili salatu.
Domaća pašteta pravi se bez aditiva, čuva se u staklenoj ambalaži. U dobrom frižideru može stajati do 6 dana. Najbolje je paštetu namazati na domaći hleb ili hleb kupljen u pekari gde se proizvodi po starim recepturama, bez aditiva.
Domaća pašteta i recepti
Znamo da je domaća pićeća supa preporučena hrana pa i lek u periodu oporavka. Kada skuvamo supu, možemo pripremiti i sjajnu paštetu od kuvanog mesa. Svi ukućani će se obradovati.
Pašteta od pilećeg mesa
Kuvano pile iz supe (1/2 pileta – ukloniti kožu i kosti)
1 tvrdo kuvano jaje
1 manji kuvani krompir
1 kašika putera.
Pola glavice crnog luka.
1 kašičica senfa (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).
Sok od ½ limuna.
½ veze peršunovogt lista.
So po ukusu.
Biber po ukusu (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).
Sve dobro izblendirati (ukoliko postoji potreba dodati kašiku dve supe). Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.
Pašteta od pilećeg mesa i rinflaiša
Kuvano pile iz supe (1/2 pileta – ukloniti kožu i kosti).
Rinflajš od povrća iz supe (2 šargarepe, 1 parče korena celera, 1 koren peršuna, 1 koren paškanata, kuvani crni luk).
2 tvrdo kuvana jaja.
3 manja kisela krastavčića.
1 kašičica soli.
1/2 kašičica slatke aleve paprike
Malo bibera (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).
2 kašičice senfa (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).
Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.
Pašteta od pečenog belog pilećeg mesa i avokada
Ako niste ljubitelj pečenog pilećeg belog mesa,a pečete pile, iskoristite ga za ukusnu paštetu. Ili, kupite belo meso i ispecite ga u rerni. Poterebno je:
1 pečeno pileće meso.
1 glavica crnog luka srednje veličine.
1 čen belog luka.
1 kašičica senfa (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).
1 kašika kisele pavlake (ili 1 paradaiz srednje veličine oguljen od kožice).
2 tvrdo kuvana jaja.
1 avokado.
½ veze peršunovog lista.
So.
Biber (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine).
Malo vlašca.
Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.
Pašteta od junećeg mesa
Kuvate juneću supu za porodicu? Evo prilike da ih obradujete i ukusnom paštetom.
Izvadite juneće meso iz supe, očistite ga od masnoće, kostiju i kožica (oko ½ kg mesa).
1 Crni luk koji se kuvao u supi + ½ sirove glavice crnog luka srednje veličine.
Malo supe u kojoj se meso kuvalo.
1 kašika kisele pavlake.
1 kuvani krompir srednje veličine.
½ veze peršunovog lista.
2 kašike maslinovog ulja.
1 kašičica senfa.
So.
Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.
Pašteta od tunjevine
2 šnicle tune ispeći na pek papiru (pokapati sa malo ulja), ili jednu veću konzervu tune dobro iscediti.
1 tvrdo kuvano jaje.
4 kašike maslinovog ulja.
2 čena belog luka.
1 veći kuvani krompir.
2 kašike majoneza.
2 mala kisela krastavca.
½ limuna.
½ veze peršunovog lista.
So po ukusu.
Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru.
Pašteta od pileće ili teleće džigerice (isključivo organik)
Ovo je sjajna i ukusna pašteta ali je preporučujemo isključivo ukoliko možete da nabavite organik džigericu. Preporučujemo da džigericu držite 10-tak minuta u mleku pa je onda prosušite na papirnom ubrusu.
500 g organic pileće (ili teleće) džigerice.
1 veća glavica crnog luka (ili 2 manje/srednje veličine) isečena na krupnije listove.
2 kašike maslaca ili 2 kašike svinjske masti
1 krompir
Dinstati džigericu na maslacu/masti sa lukom na srednjoj vatri, dok se ne isprži dobro. Džigerica treba da bude meka i nikako prepečena i tvrda.
Ispečenu džigericu i luk staviti u blender, dodati 2 kašike maslinovog ulja, malo bosiljka i ½ veze peršunovog lista, čen belog luka, so, biber i 1 kašičicu senfa (ili ne, ukoliko je za dete ispod 3 godine) i 1 skuvani krompir.
Sve dobro izblendirati. Staviti u staklenu teglu i čuvati u frižideru. Možete otopiti kašiku dve putera/masti i zaliti paštetu na vrhu tegle.