Dugotrajno stajanje ili sedenje dovode do venske bolesti

Dugotrajno stajanje ili sedenje dovode do venske bolesti

Sadržaj

Dugotrajno stajanje ili sedenje dovode do venske bolesti, koje profesije su posebno ugoržene, šta može pomoći i šta je venski ekcem?

Kako dugotrajno stajanje ili sedenje dovode do venske bolesti?

Uloga vena je da sprovode krv nazad do srca i zbog toga imaju jednosmerne ventile, koji sprečavaju da krv teče unazad. To jest, da se istim putem vraća nazad u noge. Kada ovi ventili, odnosno venski zalisci, oslabe ili se oštete, krv se nakuplja u veni. Vena se tada rasteže i zidovi se onda, usled viška krvi, izboče.

Dugotrajno stajanje ili sedenje dovode do venske bolesti
Mnoge profesije kao što su lekari, apotekari, stomatolozi, medicinske sestre, frizeri, prodavačice i drugi,  nose rizik od proširenih vena zbog dugog stajanja.

Uprkos uvreženoj predrasudi da prekrštene noge ili nošenje visokih potpetica izazivaju venske bolesti, realna opasnost, osim od genetskog faktora, najčešće zavisi od dugotrajnog stajanja ili sedenja. Dugo sedenje ili stajanje može ometati cirkulaciju, vršiti dodatni pritisak na noge i uzrokovati razvoj ili pogoršanje proširenih vena.

Koje profesije nose rizik od razvoja proširenih vena?

Mnoge profesije koje uključuju lekare, medicinske sestre, nastavnike, zatim, frizere, stomatologe, ljude koji rade na kasi ili u trafici, kao i sva druga zanimanja koja su povezana sa dugim stajanjem ili sedenjem, nose sa sobom veliki rizik od razvoja proširenih vena.

Dugotrajno stajanje ili sedenje dovode do venske bolesti

Faktori rizika za oboljenje vena

Iako ovo, samo po sebi, nije dovoljan faktor da se razviju proširene vene, ukoliko te osobe imaju porodičnu istoriju proširenih vena, kombinacija faktora dovodi do nastajanja ili pogoršavanja venskih bolesti. Ponekad proširene vene ne izazivaju bol ili nelagodnost, na osnovu kojih bi osoba posumnjala da nešto nije u redu, naročito ako je u pitanju neka od ranijih faza bolesti.

Pošto je ovo bolest koja napreduje ukoliko se ne leči, u kasnijim fazama dovodi do grčeva u mišićima nogu, otoka i osećaja težine u nogama. A kada bolest proširenih vena uznapreduje, to ponekad može dovesti do stanja koje se zove duboka venska tromboza. Ovo je ozbiljno, životno ugrožavajuće stanje, koje nastaje usled stvaranja krvnih ugrušaka u dubokim venama i koje zahteva hitnu medicinsku pomoć, jer krvni ugrušci mogu da putuju u druge delove tela i izazovu ozbiljna oštećenja, pa čak i smrt.

Dugotrajno stajanje ili sedenje dovode do venske bolesti

Koje su mere prevencije?

Ako imate posao na kome morate dugo da stojite ili sedite, važno je da preduzmete dodatne mere predostrožnosti, kako biste sprečili proširene vene. Počnite tako što ćete uraditi pregled vena i utvrditi nivo rizika kojem ste svakodnevno izloženi. U međuvremenu, probajte da usvojite zdrave životne navike i šetate bar pola sata dnevno, jer je šetnja prijatelj vaših krvnih sudova.

Šta je venski ekcem?

Ako se razviju proširene vene, postoji šansa da će doći do iritacije i upale kože koja pokriva otečene vene, što dovodi do simptoma koji počinju svrabom, ali mogu brzo napredovati do osetljivosti ili bola. Ako se u ovoj fazi ne leče, proširene vene mogu dovesti do sindroma nemirnih nogu ili grčeva, razvoja čireva, takozvanih venskih rana na koži ili tromboze, kao i zatamnjenja kože oko vena koje je poznato kao venski ekcem.

Dugotrajno stajanje ili sedenje dovode do venske bolesti

Venski ekcem je stanje kože koje u početku uzrokuje da vaša koža na potkolenicama postane bledocrvena, a zatim tamnocrvena i često smeđa. Takođe, koža na potkolenicama postaje nešto deblja i naizgled kvrgava.

Uopšteno, iritacija će najpre početi na koži oko unutrašnjeg dela lista, iznad gležnja, a uobičajeni simptomi venskog ekcema su takvi da koža, posebno oko skočnog zgloba, može biti tvrda ili zategnuta i može biti blago sjajna zbog čega neki ljudi mešaju venski ekcem i infekciju. Dodatno, noge  mogu biti tople na dodir, a koža može početi da se ljušti i da menja boju u crvenu, „zarđalu“ ili braon boju.

Šta je terapija za venski ekcem?

Ako je svrab posebno uznemirujući, doktor vam može prepisati određene kreme ili mast za kožu kako bi se simptomi umirili. Alternativno, neki biljni lekovi su se pokazali efikasnim u ublažavanju simptoma venskog ekcema, kao što je ekstrakt divljeg kestena, kada se uzima kao dodatak ishrani u vidu venotonika.

Kako je stanje svake osobe drugačije, najbolje bi bilo konsultovati doktora kod primene najbolje terapije za rešavanje problema sa venama.

U ranim fazama bolesti, primena medicinskih kompresivnih čarapa i venotonika može malo usporiti dalji razvoj bolesti i ublažiti simptome. Ipak, kod svih simptoma venskih bolesti, jedini pravi način da se oni spreče, a bolest izleči, predstavlja operacija obolelih vena. U slučaju operacije, kad rešite obolelu venu, prestaju i svi sporedni problemi koje je ta obolela vena uzrokovala, u rasponu od bolova i grčeva, pa do rizika od formiranja trombova, venskog ekcema ili otvorenih venskih rana. S obzirom da postoje efikasne, minimalno invanzivne metode operisanja vena, u lokalnoj anesteziji, mnoge osobe koje su godinama, prihvatale i podnosile tegobe kao nešto neminovno, uviđaju da ih je od trajnog rešenja problema delilo samo pola sata operacije.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...

Postoje već uvrežene zablude o zdravoj ishrani kojih se mnogi pridržavaju. Primenjuju se u brojnim „modernim dijetama“. Pri tome, nema naučnih dokaza koje potkrepljuju ove „teorije o zdravoj ushrani“. Zablude...