Grlić materice se širi pred porođaj, 4 znaka dilatacije

Grlić materice se širi

Sadržaj

Grlić materice se širi i briše ped porođaj, da li možete prepoznati da se to dešava? Razlažemo šta je cervikalna dilatacija i koje znakove dilatacije treba tražiti.

Grlić materice se širi pred porođaj

Da li ste se ikada zapitali šta znači da se  Vaš grlić materice širi ili briše? Ili šta je sa znacima da Vam se grlić materice širi? Ako jeste, niste sami!

Grlić materice se širi

Dilatacija i brisanje su termini koje lekari i drugi stručnjaci za porođaje koriste da opisuju specifične promene na grliću materice potrebne za vaginalni porođaj.

Grlić materice je tkivo u obliku cilindra na dnu materice koje povezuje matericu sa vaginom. Grlić materice deluje kao “portal” za matericu, a tokom trudnoće je ispunjen čepom  sluzi kako bi zaštitio fetus od spoljašnjeg sveta. U pripremi za porođaj, grlić materice se istanji (briše) i otvara (dilatira) kako bi omogućio bebi da prođe kroz porođajni kanal.

 Šta je brisanje grlića materice?

Brisanje grlića materice se dešava kada se grlić materice istanji i rasteže da bi se pripremio za vaginalni porođaj. Ovaj proces obično počinje pre nego što se pojave znaci dilatacije. Brisanje je uzrokovano spuštanjem glave bebe u karlicu i pritiskom na tkivo, kao i hormonskim promenama koje pripremaju telo za porođaj.

Lekari prate brisanje grlića materice kroz procente: grlić materice koji je 100% izbrisan je prešao iz oblika konusa sa debelim zidovima u oblik ravne, tanke šolje ispod bebine glave. Kada ste potpuno izbrisani (na 100%) i potpuno rašireni, spremni ste za guranje.

Grlić materice se širi

Ako ste 50% izbrisani, to znači da ste na pola puta. Neke trudnice, posebno one koje su se porodile ranije, mogu imati određeni stepen proširenja i/ili brisanja grlića materice mnogo pre termina porođaja. Ipak, biće Vam potrebne značajne promene na grliću materice da biste se smatrali „u porođaju“.

Drugim rečima, čak i ako Vam Vaš zdravstveni radnik kaže da vam je grlić materice počeo da se gubi, to znači da bi porođaj mogao da počne tek kada postanete više izbrisani i prošireni .

Šta je proširenje grlića materice?

Dilataciju karakteriše otvaranje grlića materice, što omogućava bebi da se kreće od materice do porođajnog kanala. Nema određenog vremenskog okvira za dilataciju. Može da počne nedeljama, danima ili satima pre početka porođaja. Kontrakcije će postepeno otvoriti Vaš grlić materice za magičnu dilataciju od 10 centimetara.

Kada se Vaš grlić materice raširi do te tačke (oko širine Vaše šake) i glava Vaše bebe se spusti dovoljno dole, Vaša babica ili akušer će Vam reći da je vreme da gurnete i porodite bebu.

Grlić materice se širi

Znaci proširenja grlića materice – 4 znaka dilatacije

Da li osećate kako Vam se grlić materice širi? Obično ne. Međutim, iako možda ne osećate da se sam grlić materice otvara, mogu postojati i drugi znaci da se grlić materice briše i širi.

Evo nekoliko znakova dilatacije koje treba tražiti.

  • Izgubili ste sluzni čep

Tokom trudnoće, kuglica sluzi deluje kao prepreka za otvor grlića materice i štiti Vašu bebu od spoljašnjih opasnosti poput infekcija. Kako brisanje i širenje napreduju, možete primetiti da Vaš sluzni čep prolazi kroz vaginu. Sluzni čep obično izgleda kao gusta, želatinasta, žućkasto-bela supstanca, a može biti i obojena krvlju.

  • Imate sukrvičav iscedak

Kako se porođaj bliži, krvni sudovi u kapilarama grlića materice će popucati, što će Vašu vaginalnu sluz zatamniti krvlju. Ovo se zove krvavi iscedak. Možda ćete primetiti ovaj krvavi iscjedak kada koristite kupatilo, obrišete se ili čak kao iscjedak u donjem vešu.

Iako ćete uvek želeti da proverite sa svojim lekarom da li imate krvarenje tokom trudnoće, mala količina krvi može signalizirati promene na grliću materice što znači da porođaj može početi pre nego  kasnije!

Grlić materice se širi

  • Doživljavate nelagodnost u karlici

Bol povezan sa dilatacijom je izuzetno retkost. Međutim, trudnice mogu osetiti mali pritisak ili nelagodnost zbog širenja i brisanja grlića materice. Dok Vam se grlić materice širi, možete takođe osećati bol u leđima ili stomaku sličan menstrualnim grčevima. Takođe možete osetiti iznenadne bolove koji pucaju u vaginalnom predelu, koji se nazivaju „preponski probodi” a uzrokovano je pritiskom na nerve u predelu karlice.

  • Osećate se razdražljivo

Prolazak kroz porođaj (i proces širenja grlića materice) opterećuje telo i um, tako da se možda osećate manje smireno ili opušteno nego inače. Neke trudnice koje su u trudovima i imaju značajno proširenje grlića materice biće uznemirenije, osetljivije ili razdražljivije.

Kako znati da li Vam se grlić materice širi

Prilično je teško da sami proveriti dilataciju grlića materice i to nije nešto što morate da radite. Vaš akušer, međutim, može početi da proverava Vaš grlić materice na brisanje i proširenje tokom Vaših prenatalnih pregleda krajem trećeg trimestra. Alternativno, ako imate kontrakcije i idete u bolnicu  za porođaj, medicinsko osoblje će proveriti da li je Vaš grlić materice proširen pre nego što vas primi.

Tokom pregleda grlića materice, zdravstveni radnik će umetnuti prste u rukavicama u Vašu vaginu da bi ručno opipao grlić materice i utvrdio koliko je tanak i otvoren. Imajte na umu, međutim, da čak i ako je Vaš grlić materice počeo da se stanji i otvara, kada ćete zapravo preći u aktivnu fazu porođaja i dalje je misterija.

Ako se Vaš grlić materice ne širi kako se očekuje, često mu možete dati malo više vremena i to će se dogoditi prirodno. Alternativno, u zavisnosti od Vaših individualnih okolnosti, Vaš akušer može koristiti različite tehnike kako bi pomogao da se stvari pomere. Ovo se zove cervikalno sazrevanje , što uključuje stimulaciju grlića materice mehanički ili lekovima.

Grlić materice se širi

Generalno, međutim, kada počne aktivan porođaj, prosečan napredak je oko 1 centimetar dilatacije na sat za Vašu prvu bebu i 1,5 centimetara na sat za drugu bebu.

Dobra vest je da iako prva faza porođaja može da potraje (posebno za prve trudnoće), kada počnete da se širite preko prvih nekoliko centimetara, to znači da ste na dobrom putu da dočekate svoju bebu.

Zaključak

Dilatacija grlića materice je kada se Vaš grlić materice otvori kako bi omogućio bebi da putuje kroz vaginalni kanal i da se rodi. Znaci da se širite uključuju gubitak sluzi, pojavljivanje krvi, nelagodnost u stomaku i bol u leđima. Do poslednjih nekoliko nedelja trećeg tromesečja, Vaš lekar može da proveri Vaš grlić materice kako bi utvrdio koliko je Vaš grlić materice izbrisan (stanjen) i proširen (otvoren) tokom prenatalnih poseta. Kada je Vaš grlić materice potpuno izbrisan i proširen, spremni ste za guranje!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Da li su to počeli trudovi, jesu li to što osećam prave porođajne kontrakcije? Da li možete imati kontrakcije pre nego što Vam vodenjak pukne? Upoznajte znakove pravih porođajnih kontrakcija...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući...