Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt?

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt

Guralica, tricikl, bicikl, balans bicikl, trotinet, roleri ili skejt šta je za koji uzrast i kada detetu ponuditi ove aktivnosti zavisi od interesovanja deteta i njegove spretnosti ali i koliko su roditelji spremni, odnosno slobodni da puste dete.

Guralica, tricikl, bicikl, balans bicikl, trotinet, roleri ili skejt šta je za koji uzrast?

Lepo vreme je pa igrališta i pakovi vrve od mališana.

Za najmlađu decu guralice

Do sada smo puno puta započinjali temu prohodavanja i napominjali da se ta aktivnost ne forsira već sačeka da dete bude spremno. Kada dete samostalno, bez pridržavanja i pomoći veže sedam koraka onda je prohodalo.

guralice

Najmlađa deca se prvo sreću sa guralicama. Postoje guralice gde dete stoji, koje kroz igru pružaju detetu sigurnost u prohodavanju. One svakako nisu pomagalo da dete brže prohoda, one su tu samo da se dete koje je prohodalo oslobodi straha jer je vertikalizacija nova stvar za dete. Za najmađi uzrast, od prve do treće godine postoje i guralice na kojima deca sede i odguruju se nogama. Često su ovo zapravo najomiljenije guralice jer su u različitim oblicima (automobil, motor i sl.) pa je za decu to i igra uloga i fizička aktivnost.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt

Ipak treba imati na umu da deca koja imaju problema sa stopalima – gaze na unutra i krive prednji deo stopala, valjalo bi da izbegavaju ove guralice na kojima se sedi i nogama odguruje jer je upravo ovo položaj koji forsira stopala ka unutra.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt
Deca koja imaju problema sa stopalima – gaze na unutra i krive prednji deo stopala, valjalo bi da izbegavaju guralice na kojima se sedi i nogama odguruje!

Tricikli su za uzrast od jedne do tri godine

U ovom periodu deca još uvek ne znaju da okreću pedale. Mlađa deca posebno uživaju dok ih roditelji guraju, ne ulažu napor a osećaju se sigurno. Neki tricikli budu teži za vožnju jer su pedale previše ispred u odnosu na karlicu pa dete nema dovoljnu dužinu nogu da dohvati ili dovoljno snage da se odgurne i okrene pedale. Ipak ovo je verovatno najstabilnije sredstvo za mališane.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt
                 Tricikl može imati mana ali je najstabilniji za malu decu

Bicikl oko treće godine prilagodite detetu

Deca uzrasta od druge do četvrte godine (u praksi je to najčešće od treće godine) prvi put se susreću sa aktivnostima vožnje bicikla. U početku je to bicikl sa pomoćnim točkovima koji detetu pruža osećaj sigurnosti zbog šire površine oslonca.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt
Obratite pažnju da dete kada stane u vožnji bicikla, treba da dodiruje stopalom pod.

Postoji jasna tabela koja određuje veličinu bicikla naspram godišta i visine deteta, ali kako su parametri tabela u rasponu od dve, tri godine a deca različite građe i motornih sposobnosti bitno je da se bicikl prilagodi detetu. Prilikom određivanja adekvatne veličine bicikla za vaše dete obratite pažnju da dete kada stane treba da dodiruje stopalom pod. Na taj način će dete na lakši i pravilniji način steći stabilnost koja direktno uzice na aktivnost deteta, jer u svakom trenutku dete može da stane bez bojazni da će pasti.

Roleri i skejtovi

Roleri i skejtovi su oduvek izazivali divljenje kod mališana. Za ove aktivnosti je potrebna dobra koordinacija pokreta, a kako su padovi česti neophodni su štitnici i kaciga. U poslednje vreme jako su moderne  bicikle bez pedala koje su odlične za vežbu balansa i ravnoteže.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt
            Važno je da su deca fizički aktivna, sami će se opredeliti, šta najviše vole

Važne su aktivnosti a dete bira šta najviše voli

Neka deca sa godinu i po savršeno voze trotinet. Viđala sam decu koja balans bicikle, bez točkova, voze sa dve godine ali i decu koja sa četiri tek uče. Svako dete je drugačije. Bitno je da roditelj pruži detetu mogućnost da nauči i zavoli ove aktivnosti, a od deteta zavisi šta će najviše voleti.

Primarni domen rada je oblast pedijatrije. Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom poboljšava kvalitet života i mama.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…