Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt?

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt

Guralica, tricikl, bicikl, balans bicikl, trotinet, roleri ili skejt šta je za koji uzrast i kada detetu ponuditi ove aktivnostizavisi od interesovanja deteta i njegove spretnosti ali i koliko su roditelji spremni, odnosno slobodni da puste dete.

Guralica, tricikl, bicikl, balans bicikl, trotinet, roleri ili skejt šta je za koji uzrast?

Lepo vreme je pa igrališta i pakovi vrve od mališana.

Za najmlađu decu guralice

Do sada smo puno puta započinjali temu prohodavanja i napominjali da se ta aktivnost ne forsira već sačeka da dete bude spremno. Kada dete samostalno, bez pridržavanja i pomoći veže sedam koraka onda je prohodalo.

guralice

Najmlađa deca se prvo sreću sa guralicama. Postoje guralice gde dete stoji, koje kroz igru pružaju detetu sigurnost u prohodavanju. One svakako nisu pomagalo da dete brže prohoda, one su tu samo da se dete koje je prohodalo oslobodi straha jer je vertikalizacija nova stvar za dete. Za najmađi uzrast, od prve do treće godine postoje i guralice na kojima deca sede i odguruju se nogama. Često su ovo zapravo najomiljenije guralice jer su u različitim oblicima (automobil, motor i sl.) pa je za decu to i igra uloga i fizička aktivnost.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt

Ipak treba imati na umu da deca koja imaju problema sa stopalima – gaze na unutra i krive prednji deo stopala, valjalo bi da izbegavaju ove guralice na kojima se sedi i nogama odguruje jer je upravo ovo položaj koji forsira stopala ka unutra.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt
Deca koja imaju problema sa stopalima – gaze na unutra i krive prednji deo stopala, valjalo bi da izbegavaju guralice na kojima se sedi i nogama odguruje!

Tricikli su za uzrast od jedne do tri godine

U ovom periodu deca još uvek ne znaju da okreću pedale. Mlađa deca posebno uživaju dok ih roditelji guraju, ne ulažu napor a osećaju se sigurno. Neki tricikli budu teži za vožnju jer su pedale previše ispred u odnosu na karlicu pa dete nema dovoljnu dužinu nogu da dohvati ili dovoljno snage da se odgurne i okrene pedale. Ipak ovo je verovatno najstabilnije sredstvo za mališane.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt
                 Tricikl može imati mana ali je najstabilniji za malu decu

Bicikl oko treće godine prilagodite detetu

Deca uzrasta od druge do četvrte godine (u praksi je to najčešće od treće godine) prvi put se susreću sa aktivnostima vožnje bicikla. U početku je to bicikl sa pomoćnim točkovima koji detetu pruža osećaj sigurnosti zbog šire površine oslonca.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt
Obratite pažnju da dete kada stane u vožnji bicikla, treba da dodiruje stopalom pod.

Postoji jasna tabela koja određuje veličinu bicikla naspram godišta i visine deteta, ali kako su parametri tabela u rasponu od dve, tri godine a deca različite građe i motornih sposobnosti bitno je da se bicikl prilagodi detetu. Prilikom određivanja adekvatne veličine bicikla za vaše dete obratite pažnju da dete kada stane treba da dodiruje stopalom pod. Na taj način će dete na lakši i pravilniji način steći stabilnost koja direktno uzice na aktivnost deteta, jer u svakom trenutku dete može da stane bez bojazni da će pasti.

Roleri i skejtovi

Roleri i skejtovi su oduvek izazivali divljenje kod mališana. Za ove aktivnosti je potrebna dobra koordinacija pokreta, a kako su padovi česti neophodni su štitnici i kaciga. U poslednje vreme jako su moderne  bicikle bez pedala koje su odlične za vežbu balansa i ravnoteže.

Guralica, tricikl, bicikl, trotinet, roleri ili skejt
            Važno je da su deca fizički aktivna, sami će se opredeliti, šta najviše vole

Važne su aktivnosti a dete bira šta najviše voli

Neka deca sa godinu i po savršeno voze trotinet. Viđala sam decu koja balans bicikle, bez točkova, voze sa dve godine ali i decu koja sa četiri tek uče. Svako dete je drugačije. Bitno je da roditelj pruži detetu mogućnost da nauči i zavoli ove aktivnosti, a od deteta zavisi šta će najviše voleti.

Strukovni fizioterapeut specijalista Primarni domen rada je oblast pedijatrije, rad sa bebama i decom. Kroz ciljane vežbe, razvojne aktivnosti i pravilnu stimulaciju se potstiče psiho-socio-motorički razvoj bebe (deteta). Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom roditelja poboljšava se kvalitet života mame.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…