Deformiteti stopala deteta i svakodnevne aktivnosti

Deformiteti stopala deteta

Sadržaj

Deformiteti stopala deteta su veoma česti. Svakodnevne životne aktivnosti, koje se  ponavljaju mnogo puta tokom dana, su od velikog značaja.

7 KORISNIH VEŽBI ZA RAVNA STOPALA DECE POGLEDAJTE OVDE 

Najčešći deformiteti stopala kod dece su ravna stopala?

Da, najčešći deformitet stopala kod dece su ravna stopala (pes planus). Neretko deca sa ravnim stopalima gaze na unutra (pes valgus), što povlači deformitet kolena X noge (genu valga), pa tako može nastati kombinovani deformitet koji menja posturu deteta.

Deformiteti stopala deteta
Leto je idealno vreme da dete boravi boso u prirodi.

Kada se uočavaju deformiteti stopala?

Deformiteti se uočavaju od perioda prohodavanja do polaska u školu, kada se radom sa detetom  može imati i najpovoljniji tok lečenja.

Kako se leče deformiteti stopala kod dece?

Postoje aktivan i pasivan vid lečenja deformiteta stopala. Aktivan vid podrazumeva sprovođenje ciljanih terapeutskih vežbi. Kako bi deca redovno i pravilno radila vežbe neophodno je da se animiraju i da im se kroz igru i zabavu stvori zdrava navika. Primera radi, vežba koju deca rado prihvataju jeste skupljanje klikera ili kamenčića prstićima stopala; ubacivanje klikera u neku posudicu, prenošenje klikera prstićima stopala sa jednog kraja sobe na drugi kraj.

Deformiteti stopala deteta
Do 2,5-3 godine se tolerisu ravni tabani tj. postojanje masnog jastuceta sa unutrasnje strane stopala. Leto je period neprijatan da se nose ortopedske cipele. Dete tog uzrasta zahteva ozbiljan rad (zbog koncentracije, motivacije, zrelosti deteta i sl).

Pasivan vid lečenja znači nošenje adekvatne anatomske obuće. Određene gumene papuče/sandale su prilično popularne kod dece – mekane su, oblikuju se naspram stopala umesto da pružaju potporu i kao takve nisu dobar izbor. Za razliku od mekih patika i sandala, anatomska obuća pruža odličnu potporu stopalu i skočnom zglobu. Na tržištu postoji veliki izbor anatomskih cipelica u smislu dezena i aplikacija, atraktivne su i uz malu asistenciju roditelja deca ih lako prihvataju. Na primer reći detetu da u tim cipelama brže trče, pravilnije i više skaču i slično.

Deformiteti stopala deteta i svakodnevne aktivnosti

Svakodnevne aktivnosti koje pomažu u lečenju deformiteta stopala dece

Pored vežbanja i nošenja adekvatne obuće postoje svakodnevne aktivnosti kojima možemo znatno poboljšati izglede lečenja deformiteta stopala i usled toga je neophodno primenjivati određene savete.

Deformiteti stopala deteta i svakodnevne aktivnosti

Pravilno sedenje

Deca često sede „kao žaba“ sa kolenima na unutra i guzom na podu. Upravo ovaj položaj forsira X noge i stopala na unutra. Na roditeljima je da svaki put koriguju dete, u ovom slučaju da sedi u turskom sedu sa prekrštenim nogama, sve dok dete to ne prihvati kao model ponašanja. Bitno je da se sa problemom upoznaju i ostali odrasli članovi sa kojima dete provodi dan, na primer vaspitači u vrtiću.

Ustajanje-sedenje 

Ukoliko je dete narušilo ustajanje/sedanje po motornom obrascu, odnosno savija se sa pravim kolenima i krivi leđa, ili se “baca na kolena” kada treba da se spusti na pod, neophodno je da se stalnim ispravljanjem vrati na fiziološke motorne obrasce. To su ustajanje i sedanje sa fleksijom u kolenima i pravom kičmom. Na taj način dete jača antigravitacione mišiće i zglobne veze.

Deformiteti stopala deteta i svakodnevne aktivnosti

Čučanje

Neretko se deca igraju u čučećem položaju. Tada obratiti pažnju na stav. Stopala deteta su blago ka spolja okrenuta, neposredno  ispod kuka deteta. Previše raširene noge forsiraju položaj deformiteta.

Deformiteti stopala deteta
Vožnja bicikla, okretanje pedala je odlicna vezba… izbegavati trotinet i guralice, gumene meke papuce i sl. Važno je sagledati šta je uzrok.

Koji se sportovi preporučuju kod ravnih stopala dece?

Sportovi koji se preporučuju su plivanje, korektivna gimnastika, karate, aikido… Preporučuje se i vožnja bicikle sa pedalama jer se na taj način jača ligamentarni aparat. Visina sedišta treba biti podešena tako da dete u stanju mirovanja može stopalima stati na pod bez bojazni da će izgubiti ravnotežu i pasti. Guralice i trortinete kada dete ima ravne tabane, treba izbegavati, posebno niske guralice gde dete tokom aktivnosti forsira stopala na unutra i X noge.

Samo ako problem posmatramo kroz celinu možemo očekivati pozitivan ishod u lečenju.

avatar
Primarni domen rada je oblast pedijatrije. Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom poboljšava kvalitet života i mama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....