Svakodnevne Aktivnosti Deteta u Lečenju Deformiteta Stopala

Svakodnevne aktivnosti deteta mogu pomoći u rešavanju problema deformiteta stopala

Deformiteti stopala su veoma česti kod dece. Svakodnevne životne aktivnosti, koje se  ponavljaju mnogo puta tokom dana, su od velikogznačaja. Svakodnevne aktivnosti mogu pomoći u otklanjanju problema.

Najčešći deformiteti stopala kod dece su ravna stopala?

Da, najčešći deformitet stopala kod dece su ravna stopala (pes planus). Neretko deca sa ravnim stopalima gaze na unutra (pes valgus), što povlači deformitet kolena X noge (genu valga), pa tako može nastati kombinovani deformitet koji menja posturu deteta.

Kada se uočavaju deformiteti stopala?

Deformiteti se uočavaju od perioda prohodavanja do polaska u školu, kada se radom sa detetom  može imati i najpovoljniji tok lečenja.

Kako se leče deformiteti stopala kod dece?

Postoje aktivan i pasivan vid lečenja deformiteta stopala. Aktivan vid podrazumeva sprovođenje ciljanih terapeutskih vežbi. Kako bi deca redovno i pravilno radila vežbe neophodno je da se animiraju i da im se kroz igru i zabavu stvori zdrava navika. Primera radi, vežba koju deca rado prihvataju jeste skupljanje klikera ili kamenčića prstićima stopala; ubacivanje klikera u neku posudicu, prenošenje klikera prstićima stopala sa jednog kraja sobe na drugi kraj.

Pasivan vid lečenja znači nošenje adekvatne anatomske obuće. Određene gumene papuče/sandale su prilično popularne kod dece – mekane su, oblikuju se naspram stopala umesto da pružaju potporu i kao takve nisu dobar izbor. Za razliku od mekih patika i sandala, anatomska obuća pruža odličnu potporu stopalu i skočnom zglobu. Na tržištu postoji veliki izbor anatomskih cipelica u smislu dezena i aplikacija, atraktivne su i uz malu asistenciju roditelja deca ih lako prihvataju. Na primer reći detetu da u tim cipelama brže trče, pravilnije i više skaču i slično.

Svakodnevne Aktivnosti Deteta u Lečenju Deformiteta Stopala

Svakodnevne aktivnosti koje pomažu u lečenju deformiteta stopala dece

Pored vežbanja i nošenja adekvatne obuće postoje svakodnevne aktivnosti kojima možemo znatno poboljšati izglede lečenja deformiteta stopala i usled toga je neophodno primenjivati određene savete.

Pravilno sedenje

Deca često sede „kao žaba“ sa kolenima na unutra i guzom na podu. Upravo ovaj položaj forsira X noge i stopala na unutra. Na roditeljima je da svaki put koriguju dete, u ovom slučaju da sedi u turskom sedu sa prekrštenim nogama, sve dok dete to ne prihvati kao model ponašanja. Bitno je da se sa problemom upoznaju i ostali odrasli članovi sa kojima dete provodi dan, na primer vaspitači u vrtiću.

Svakodnevne Aktivnosti Deteta u Lečenju Deformiteta Stopala

 

Ustajanje-sedenje 

Ukoliko je dete narušilo ustajanje/sedanjepo motornom obrascu, odnosno savija se sa pravim kolenima i krivi leđa, ili se „baca na kolena“ kada treba da se spusti na pod, neophodno je da se stalnim ispravljanjem vrati na fiziološke motorne obrasce. To su ustajanje i sedanje sa fleksijom u kolenima i pravom kičmom. Na taj način dete jača antigravitacione mišiće i zglobne veze.

Čučanje

Neretko se deca igraju u čučećem položaju. Tada obratiti pažnju na stav. Stopala deteta su blago ka spolja okrenuta, neposredno  ispod kuka deteta. Previše raširene noge forsiraju položaj deformiteta.

Svakodnevne Aktivnosti Deteta u Lečenju Deformiteta Stopala

Koji se sportovi preporučuju?

Sportovikoji se preporučuju su plivanje, korektivna gimnastika, karate, aikido… Preporučuje se i vožnja bicikle sa pedalama jer se na taj način jača ligamentarni aparat. Visina sedišta treba biti podešena tako da dete u stanju mirovanja može stopalima stati na pod bez bojazni da će izgubiti ravnotežu i pasti. Guralice i trortinete kada dete ima ravne tabane, treba izbegavati, posebno niske guralice gde dete tokom aktivnosti forsira stopala na unutra i X noge.

Aktivnost koja forsira položaj kolena i stopala na unutra

Samo ako problem posmatramo kroz celinu možemo očekivati pozitivan ishod u lečenju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Strukovni fizioterapeut specijalista Primarni domen rada je oblast pedijatrije, rad sa bebama i decom. Kroz ciljane vežbe, razvojne aktivnosti i pravilnu stimulaciju se potstiče psiho-socio-motorički razvoj bebe (deteta). Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom roditelja poboljšava se kvalitet života mame.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…