Lečenje Deformiteta Stopala

0

Deformiteti stopala su veoma česti kod dece. Svakodnevne životne aktivnosti, koje se  ponavljaju mnogo puta tokom dana, su od velikog značaja.

 Svakodnevne aktivnosti mogu pomoći u otklanjanju problema!

Najčešći deformitet stopala kod dece su ravna stopala (pes planus). Neretko deca sa ravnim stopalima gaze na unutra (pes valgus), što povlači deformitet kolena X noge (genu valga), pa tako može nastati kombinovani deformitet koji menja posturu deteta.

Deformiteti se uočavaju od perioda prohodavanja do polaska u školu, kada se radom sa detetom  može imati i najpovoljniji tok lečenja.

Postoje aktivan i pasivan vid lečenja deformiteta stopala

Aktivan vid podrazumeva sprovođenje ciljanih terapeutskih vežbi. Kako bi deca redovno i pravilno radila vežbe neophodno je da se animiraju i da im se kroz igru i zabavu stvori zdrava navika. Primera radi, vežba koju deca rado prihvataju jeste skupljanje klikera ili kamenčića prstićima stopala; ubacivanje klikera u neku posudicu, prenošenje klikera prstićima stopala sa jednog kraja sobe na drugi kraj.

Svakodnevne aktivnosti deteta mogu pomoći u lečenju deformiteta stopala (5) Svakodnevne aktivnosti deteta mogu pomoći u lečenju deformiteta stopala (7)

Pasivan vid lečenja znači nošenje adekvatne anatomske obuće. Određene gumene papuče/sandale su prilično popularne kod dece – mekane su, oblikuju se naspram stopala umesto da pružaju potporu i kao takve nisu dobar izbor. Za razliku od mekih patika i sandala, anatomska obuća pruža odličnu potporu stopalu i skočnom zglobu. Na tržištu postoji veliki izbor anatomskih cipelica u smislu dezena i aplikacija, atraktivne su i uz malu asistenciju roditelja deca ih lako prihvataju. Na primer reći detetu da u tim cipelama brže trče, pravilnije i više skaču i slično.

Svakodnevne aktivnosti koje pomažu

Pored vežbanja i nošenja adekvatne obuće postoje svakodnevne aktivnosti kojima možemo znatno poboljšati izglede lečenja deformiteta stopala i usled toga je neophodno primenjivati određene savete.

Deca često sede „kao žaba“ sa kolenima na unutra i guzom na podu. Upravo ovaj položaj forsira X noge i stopala na unutra. Na roditeljima je da svaki put koriguju dete, u ovom slučaju da sedi u turskom sedu sa prekrštenim nogama, sve dok dete to ne prihvati kao model ponašanja. Bitno je da se sa problemom upoznaju i ostali odrasli članovi sa kojima dete provodi dan, na primer vaspitači u vrtiću.

Svakodnevne aktivnosti deteta mogu pomoći u lečenju deformiteta stopala (1)

Svakodnevne aktivnosti deteta mogu pomoći u lečenju deformiteta stopala (3)NEPRAVILNO                                                                     PRAVILNO

Ukoliko je dete narušilo ustajanje/sedanje po motornom obrascu, odnosno savija se sa pravim kolenima i krivi leđa, ili se “baca na kolena” kada treba da se spusti na pod, neophodno je da se stalnim ispravljanjem vrati na fiziološke motorne obrasce. To su ustajanje i sedanje sa fleksijom u kolenima i pravom kičmom. Na taj način dete jača antigravitacione mišiće i zglobne veze.

Svakodnevne aktivnosti deteta mogu pomoći u lečenju deformiteta stopala (6)

Svakodnevne aktivnosti deteta mogu pomoći u lečenju deformiteta stopala (4)

Čučeći položaj sa nepravilnom osnovom                     Čučeći položaj sa pravilnom osnovom

Neretko se deca igraju u čučećem položaju. Tada obratiti pažnju na stav. Stopala deteta su blago ka spolja okrenuta, neposredno  ispod kuka deteta. Previše raširene noge forsiraju položaj deformiteta.

Svakodnevne aktivnosti deteta mogu pomoći u lečenju deformiteta stopala (2)

Koji se sportovi preporučuju?

Sportovi koji se preporučuju su plivanje, korektivna gimnastika, karate, aikido…Preporučuje se i vožnja bicikle sa pedalama jer se na taj način jača ligamentarni aparat. Visina sedišta treba biti podešena tako da dete u stanju mirovanja može stopalima stati na pod bez bojazni da će izgubiti ravnotežu i pasti. Guralice i trortinete kada dete ima ravne tabane, treba izbegavati, posebno niske guralice gde dete tokom aktivnosti forsira stopala na unutra i X noge.

Aktivnost koja forsira položaj kolena i stopala na unutra

Samo ako problem posmatramo kroz celinu možemo očekivati pozitivan ishod u lečenju.

Share.

About Author

Comments are closed.