Vežbe za Ravna Stopala Dece

0

Šta kada dete ima ravna stopala? Loša briga o stopalima može uzrokovati kasnije problem sa nogama, leđima…

Stopala nose celokupnu težinu tela deteta, ona se prilagođavaju različitim neravninama dok hoda, trči i skače…

Vaš fizijatar  predlaže za decu sa ravnim stopalima, koja su najčešći problem stopala kod male dece, odgovarajuće vežbe.

Vežbe za stopala su korisna i roditeljima nakon napornog radnog dana. Porodično vežbanje daje veći motiv detetu za usvajanje zdravih navika. Ako se vežbanje začini takmičenjem između članova porodice i kreativnom igrom, vežbanje postaje prava zabava, koju će dete rado prihvatiti.

1
Najčešći deformiteti stopala su: 

  • Pes equinovarus (uvrnuto stopalo) – je složena urođena deformacija. Kliničkim pregledom takvog stopala mogu se ustanoviti hipotrofija potkolenice, unutrašnja rotacija potkolenice, malo i zdepasto stopalo i izražene brazde sa unutrašnje strane stopala. Zahteva ortopedsko lečenje odmah posle rođenja deteta. Leči se fizikalnim procedurama(aktivne i pasivne vežbe istezanja skraćenih struktura) i korektivnim fiksatorima odmah po rođenju. U nekim slučajevima neophodan je operativni tretman.
  • Pes metatarzus varus (unutra okrenuto stopalo)- prisutan je na rođenju , ali se otkriva obično u kasnijim mesecima ili kada dete prohoda. Čest je uzrok zabrinutosti roditelja i doktora. U 95% slučajeva koriguje se spontano. Leči se fizikalnim procedurama (istezanje skraćenih struktura) od rođenja, u težim slučajevima se postavljaju korektivni fiksatori. Ako postoji deformacija kod deteta koje je prohodalo, mogu se preporučiti antivarus cipele ili obične duboke cipele sa čvrstim lubom koje će nositi obrnuto(leva cipela na desnu nogu i obratno)
  • Pes talovalgus (izvrnuto stopalo) je složena kongenitalna anomalija. Lečenje deformiteta se sastoji u fizikalnim procedurama, kojima se dodaju korektivni fiksatori. U težim slučajevima i kod neuspeha fizikalne terapije vrši se operativna korekcija.
  • Pes planus (ravno stopalo)- deformitet poznat kao “ravna stopala”, u praksi se pokazalo da je najčešći deformitet stopala, zbog toga ćemo prikazati i vežbe za ovu vrstu deformiteta. U osnovi oboljenja se nalazi labavost ligamentarnog aparata, koje može zahvatiti i druge zglobove. Kad nije opterećeno, ovakvo stopalo ima normalne lukove tabana. Tegobe prouzrokoje poremećaj statike.

2
Kod svakog deformiteta stopala dolazi do disbalansa mišića stopala i donjih ekstremiteta. Ciljanim korektivnim vežbama (vežbe istezanja i jačanja) vraćamo poremećen balans mišića i statike celog tela. Zato je veoma važno vežbati! 

Vežbe za ravna stopala (vežbe ponoviti nekoliko puta):

Vežba br. 1 “Rastemo visoko”

Tražimo od deteta da se popne na prste kao da želi da dohvati nešto što je visoko. Omiljenu igračku, jabuku, nebo.. Sa devojčicama se igramo balerina, i na taj način stimulišemo stajanje na prstima. Nakon penjanja na prste desetak puta, tražimo od deteta da hoda na prstima.
3
Vežba br.2 “Pokaži mi svoje prste”

Stojimo na petama, posmatramo svoje prste. Možemo tražiti od deteta da lepezasto raširi prste kao patka. Nakon stajanja na petama sledi hod na petama, koji često liči na hod pingvina. Imitiranje životinja kroz igru, obogaćuje vežbanje.
4
Vežba br. 3 “Kengur”
Svako skakutanje na “kenguru” u trenutku odupiranja stopalima od zemlje jača stopalo, svod stopala i noge. Skakutanje uz obavezan nadzor roditelja ili terapeuta.
5
Vežba br. 4 “Masaža stopala”
Uz pomoć bodljikave lopte, dete masira stopalo napred-nazad/pomerajući
6
Vežba br. 6 “ Stojim kao ptica na grani” 
Ova vežba zahteva  balans, koordinaciju i aktivaciju mišića stopala, nogu i karlice.
7
Vežba br. 7 “Papir u vis”
Od deteta tražimo da podigne papir uz pomoć nožnih prstića. Hvatanje papira zahteva strpljenje, pažnju i angažovanje mišića stopala.
89
Vežba br. 8  “ Držim te lopto”
Dete hvata loptu sa poda sa unutrašnjom ivicom stopala i podiže je u vis.
10

Share.

About Author

Comments are closed.