Vežbe za decu sa ravnim stopalima 

vezbe za ravna stopala kod dece

Loša briga o stopalima može uzrokovati kasnije problem sa nogama, leđima… Stopala nose celokupnu težinu tela deteta, ona se prilagođavaju različitim neravninama dok hoda, trči i skače…

Vežbe za decu sa ravnim stopalima

Vežbe za decu sa ravnim stopalima 

Vežbe za stopala su korisna i roditeljima nakon napornog radnog dana. Porodično vežbanje daje veći motiv detetu za usvajanje zdravih navika. Ako se vežbanje začini takmičenjem između članova porodice i kreativnom igrom, vežbanje postaje prava zabava, koju će dete rado prihvatiti.

Koji su najčešći deformiteti stopala dece?

  • Pes equinovarus (uvrnuto stopalo) – je složena urođena deformacija. Kliničkim pregledom takvog stopala mogu se ustanoviti hipotrofija potkolenice, unutrašnja rotacija potkolenice, malo i zdepasto stopalo i izražene brazde sa unutrašnje strane stopala. Zahteva ortopedsko lečenje odmah posle rođenja deteta. Leči se fizikalnim procedurama(aktivne i pasivne vežbe istezanja skraćenih struktura) i korektivnim fiksatorima odmah po rođenju. U nekim slučajevima neophodan je operativni tretman.
  • Pes metatarzus varus (unutra okrenuto stopalo)- prisutan je na rođenju , ali se otkriva obično u kasnijim mesecima ili kada dete prohoda. Čest je uzrok zabrinutosti roditelja i doktora. U 95% slučajeva koriguje se spontano. Leči se fizikalnim procedurama (istezanje skraćenih struktura) od rođenja, u težim slučajevima se postavljaju korektivni fiksatori. Ako postoji deformacija kod deteta koje je prohodalo, mogu se preporučiti antivarus cipele ili obične duboke cipele sa čvrstim lubom koje će nositi obrnuto(leva cipela na desnu nogu i obratno)
  • Pes talovalgus (izvrnuto stopalo) je složena kongenitalna anomalija. Lečenje deformiteta se sastoji u fizikalnim procedurama, kojima se dodaju korektivni fiksatori. U težim slučajevima i kod neuspeha fizikalne terapije vrši se operativna korekcija.
  • Pes planus (ravno stopalo)- deformitet poznat kao “ravna stopala”, u praksi se pokazalo da je najčešći deformitet stopala, zbog toga ćemo prikazati i vežbe za ovu vrstu deformiteta. U osnovi oboljenja se nalazi labavost ligamentarnog aparata, koje može zahvatiti i druge zglobove. Kad nije opterećeno, ovakvo stopalo ima normalne lukove tabana. Tegobe prouzrokoje poremećaj statike.

Kod svakog deformiteta stopala dolazi do disbalansa mišića stopala i donjih ekstremiteta. Ciljanim korektivnim vežbama (vežbe istezanja i jačanja) vraćamo poremećen balans mišića i statike celog tela. Zato je veoma važno vežbati! 

Vežbe za ravna stopala

Vežbe ponoviti nekoliko puta

Vežba br. 1 “Rastemo visoko”

Tražimo od deteta da se popne na prste kao da želi da dohvati nešto što je visoko. Omiljenu igračku, jabuku, nebo.. Sa devojčicama se igramo balerina, i na taj način stimulišemo stajanje na prstima. Nakon penjanja na prste desetak puta, tražimo od deteta da hoda na prstima.

3 3

Vežba br.2“Pokaži mi svoje prste”

Stojimo na petama, posmatramo svoje prste. Možemo tražiti od deteta da lepezasto raširi prste kao patka. Nakon stajanja na petama sledi hod na petama, koji često liči na hod pingvina. Imitiranje životinja kroz igru, obogaćuje vežbanje.

4 1

Vežba br. 3“Kengur”

Svako skakutanje na “kenguru” u trenutku odupiranja stopalima od zemlje jača stopalo, svod stopala i noge. Skakutanje uz obavezan nadzor roditelja ili terapeuta.

5 1

Vežba br. 4“Masaža stopala”

Uz pomoć bodljikave lopte, dete masira stopalo napred-nazad/pomerajući

6

Vežba br. 6 “ Stojim kao ptica na grani” 

Ova vežba zahteva  balans, koordinaciju i aktivaciju mišića stopala, nogu i karlice.

7

Vežba br. 7“Papir u vis”


Od deteta tražimo da podigne papir uz pomoć nožnih prstića. Hvatanje papira zahteva strpljenje, pažnju i angažovanje mišića stopala.

89

Vežba br. 8  “ Držim te lopto”

Dete hvata loptu sa poda sa unutrašnjom ivicom stopala i podiže je u vis.

10

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista fizikalne medicine, akupunkturolog i Reiki master. Od 1990. se bavi akupunkturom koju je usavršila na VMA. Obučena je za lečenje limfedema po konceptu manuelne limfne dekongestivne /MLDT terapije /. Podpredsednik Aktiva lekara pri Reiki udruženju od 12.03.2012. Radi u Specijalističkoj ordinaciji za fizikalnu medicinu Dr Stefanović.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…